Coronavirus Update

Guvernul a adoptat noua metodologie de calcul a preturilor medicamentelor

Actualizat la data de: 27 Octombrie 2016
Guvernul a adoptat noua metodologie de calcul a preturilor medicamentelor

Guvernul a adoptat in sedinta de guvern Hotararea de Guvern privind aprobarea Metodologiei privind modul de calcul si procedura de avizare si aprobare a preturilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizatie de punere pe piata in Romania.

Prin aceasta Hotarare de guvern se aduce mai multa stabilitate si predictibilitate cadrului legislativ si economic in privinta medicamentelor eliberate pe baza de reteta.

Pentru a asigura accesul pacientilor la tratament si pentru a se evita o noua criza a medicamentelor, in cazul produselor al caror patent a expirat (off-patent) se va realiza o ieftinire in trepte a acestora. De la 1 aprilie 2017 se va aplica o ieftinire de 10% a medicamentelor pentru care patentul a expirat (off-patent), de 10% in al doilea an si de 15% in al treilea an.

Pentru restul medicamentelor prescrise cu reteta, procedura de calculare a pretului ramane neschimbata, bazandu-se pe cel mai mic pret european dintr-un cos de 12 tari.

O a doua prevedere a Hotararii de guvern se refera la introducerea unei metode diferite de calcul a pretului pentru medicamentele esentiale din lista stabilita de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care sunt compensate 100% in Romania.

Prin aceasta noua metodologie, Ministerul Sanatatii incearca sa previna disparitia de pe piata a medicamentelor esentiale. Majoritatea acestor medicamente sunt ieftine, peste 50% din ele avand preturi sub 50 de lei. Sunt medicamente destinate unor boli frecvente cum ar fi cele de inima sau cancerul. Fiind vorba de medicamente compensate 100%, pacientii nu vor trebui sa plateasca nimic in plus.

Adoptarea acestei Hotarari de guvern vine dupa ce Ministerul Sanatatii a organizat dezbateri publice cu toti factorii implicati.

Astfel, in urma consultarii publice, Ministerul a decis sa includa pe lista de medicamente esentiale si vaccinurile si produsele de plasma si sange. Ambele categorii de produse sunt considerate de Organzatia Mondiala a Sanatatii produse finite pentru care procesul de fabricatie este extrem de dificil. Existau deja sincope in aprovizionarea cu aceste produse si de aceea Ministerul Sanatatii a considerat ca este esential ca pacientii sa aiba acces la aceste produse, avand in vedere ca se adreseaza fie unei populatii foarte mari (vaccinurile), fie unor pacienti critici din spitale (produsele de plasma si sange).

Dosarele privind noile preturi se vor depune in decurs de 30 de zile de la adoptarea acestei Hotarari de guvern, procesul de corectie a preturilor finalizandu-se la 1 martie 2017, urmand ca preturile medicamentelor sa intre in vigoare la 1 aprilie 2017.

Sursa:MinisterulSanatatii


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate