Clickmed
programare rapida la medic

Cat de sanatos este statul la televizor si ce recomandari avem

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2015
Cat de sanatos este statul la televizor si ce recomandari avem

Exista numeroase studii facute de „specialisti” potrivit carora statul la televizor o perioada mai lunga de timp nu doar ca strica ochii, ci creste si riscul de moarte prematura. Ei bine, aici este cu dus si intors, deoarece nu statul la televizor este cel care nu este sanatos, ci faptul ca ducem o viata sedentara.

Asadar, atata timp cat duci o viata activa nu trebuie sa iti faci astfel de griji, iar in ceea ce priveste modelele de televizoare recomandate din nou nu trebuie sa iti faci griji, deoarece chiar si daca vei opta pentru televizoare ieftine acestea sunt la fel de bune ca si cele scumpe in ceea ce priveste sanatatea noastra.

De asemenea, multi medici spun ca este complet fals crezul ca statul in fata televizorului, mai exact foarte aproape de acesta, va strica ochii. Singurul lucru negativ aici este acela ca daca privim un timp indelungat la televizor ochiul va obosi, lucru care se datoreaza in mare parte faptului ca stam foarte atenti, fiind ”captivati” de cele intamplate pe ecran, iar de multe ori acest lucru ne face sa uitam pur si simplu sa mai clipim.


Criterii de care sa tii cont pentru sanatatea ta si calitatea vizionarii la televizor

Cu toate ca am lamurit faptul ca privitul la televizor nu este chiar atat de nociv pe cat ne spun acesti ”specialisti”, noi tot iti recomandam sa tii cont de mai multe criterii inainte de a cumpara un numit televizor, mai ales daca este vorba de televizoare ieftine. Aceste criterii, pe care le consideram a fi foarte importante din mai multe puncte de vedere, sunt diagonala ecranului, rezolutia afisata, unghiul de vizualizare si rata de refresh. in cazul celui din urma, recomandam ca rata de refresh (nativa, nu dinamica) sa fie una cat mai ridicata.

Din enumerarea de mai sus cel mai mare accent trebuie pus pe diagonala ecranului televizorului, iar despre acest lucru am vorbit in nenumarate randuri de-a lungul timpului. Aici trebuie sa te ghidezi in primul rand despre care va fi distanta de vizualizare, adica cea de la ochi la televizor.

Care este distanta optima de vizualizare?

Cum iti dai seama care este distanta de vizualizare optima? De obicei recomandam ca distanta sa fie de trei ori diagonala, adica la o diagonala de 100 cm distanta sa fie de 300 cm. Aici desigur vorbim despre distanta maxima, existand de asemenea recomandari si in ceea ce priveste distanta minima, care este de o diagonala si jumatate (deci la un televizor de 100 cm distanta optimpa minima este de 150 cm).

Pentru apartamentele noastre cele mai potrivite televizoare sunt cele cu diagonale cuprinse intre 80 si 110 cm, iar aici ne referim in special la dormitoare, deoarece in ceea ce priveste sufrageriile se poate opta si pentru modele mai mari.

Cel de-al doilea punct de care trebuie sa tii cont este rezolutia afisata de ecranul televizor. Aici cel mai probabil vei opta pentru o pentru un model Full HD, mai ales ca acestea sunt cele mai prezente pe piata. Cand vine vorba de televizoare ieftine vei mai gasi si modele HD Ready, care in opinia noastra sunt destul de OK, insa doar atata timp cat diagonala este de pana in 80 cm.

Sfaturi practice privind asezarea televizorului si mediul ambiant

De asemenea recomandam ca televizorul sa nu il puneti niciodata in fata unui geam, mai ales in cazul zilelor o sa resimti un disconfort destul de accentuat, iar niciodata sa nu va uitati la televizor intr-o camera foarte intunecata, ci intotdeauna sa exista o lumina ambientala placuta. in plus, la fiecare 2 ore este bine sa luati o mica pauza si sa reveniti dupa 10-20 de minute.

Alte astfel de sfaturi, precum si numeroase review-uri care sa te ajute in alegerea pe care urmeaza sa o faci, o sa gasesti pe televizoareieftine.ro, locul preferat de toti cumparatorii online.