Coronavirus Update

Bucurestenii isi pot testa gratuit glicemia in cadrul celei de-a VII-a editii a Campaniei Nationale

Actualizat la data de: 05 Noiembrie 2014
Bucurestenii isi pot testa gratuit glicemia in cadrul celei de-a VII-a editii a Campaniei Nationale

Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice continua seria actiunilor de testare gratuita a glicemiei si a hemoglobinei glicate, precum si de informare si educare a publicului larg cu privire la importanta preventiei si controlului eficient al diabetului zaharat in cadrul Campaniei Nationale "Controleaza-ti Diabetul", desfasurata la Bucuresti, in perioada 14 – 15 noiembrie 2014.

Ajunsa anul acesta la cea de-a VII-a editie, campania coincide cu Saptamana de Lupta impotriva Diabetului si cu Ziua Mondiala a Diabetului (8-14 noiembrie 2014) si trage un puternic semnal de alarma cu privire la prevalenta crescuta a cazurilor de diabet zaharat din tara noastra. Potrivit rezultatelor finale ale studiului PREDATORR, anuntate anul acesta, aproximativ doua milioane de romani traiesc cu diabet zaharat, ceea ce inseamna o prevalenta de 11,6%.

"Interpretarea in cursul acestui an a rezultatelor studiul PREDATTOR ne indreptateste sa continuam campaniile nationale de lupta impotriva diabetului zaharat. Este nevoie sa intensificam eforturile pentru ca romanii sa constientizeze faptul ca diabetul zaharat este o boala serioasa, care, netratata corespunzator, poate duce la probleme grave. Astfel, pe langa testarile de glicemie si hemoglobina glicata, in cadrul Campaniei Nationale "Controleaza-ti Diabetul" vom discuta despre riscurile diabetului zaharat, despre asocierea acestei afectiuni cu o serie de factori de risc, pentru a preveni instalarea diabetului si a complicatiilor cronice ireversibile ale acestei patologii", a declarat prof. univ. dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Campania Nationala "Controleaza-ti Diabetul", editia Bucuresti, consta intr-o serie de activitati complexe, menite sa informeze si sa educe bucurestenii cu privire la preventia, diagnosticul precoce si monitorizarea diabetului zaharat. Pentru a sublinia importanta depistarii precoce, se va organiza o ampla actiune de testare gratuita a glicemiei si a hemoglobinei glicate. Testarile vor avea loc vineri, 14 noiembrie, si sambata, 15 noiembrie, intre orele 09:00-16:00, intr-un cort special amenajat in zona Piata Unirii (intersectia dintre Bulevardul Unirii cu Splaiul Independentei).

In prima zi a campaniei, care coincide cu Ziua Mondiala de Lupta impotriva Diabetului Zaharat (14 noiembrie), va fi proiectat, pe Palatul Parlamentului, un cerc albastru - simbolul global al diabetului zaharat. De asemenea, vor fi organizate si o serie de activitati dedicate adoptarii unui stil de viata sanatos, bazat pe miscare.

Totodata, in cadrul Campaniei Nationale "Controleaza-ti Diabetul", editia Bucuresti, va avea loc si o manifestare stiintifica dedicata exclusiv profesionistilor din sanatate. Astfel, pe 15 noiembrie, nume mari din diabetologia romaneasca vor dezbate cele mai noi informatii din managementul eficient al diabetului zaharat, la cursul Diabet, Sindrom metabolic si alte boli legate de nutritie (DIAMOND - Diabetes Metabolic Syndrome and Other Nutrition - related Diseases), organizat de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Evenimentul adresat medicilor se va desfasura sambata, 15 noiembrie, la Phoenicia Grand Hotel din Bucuresti si isi propune sa ofere informatii actuale medicilor bucuresteni cu privire la solutiile terapeutice moderne in managementul diabetului zaharat.

Directorii cursului DIAMOND, editia Bucuresti 2014, sunt: prof. univ. dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si conf. univ. dr. Cristian Serafinceanu, presedintele Asociatiei pentru Studii Reno-Metabolice si Nutritionale.

Inscrierea medicilor la cursul DIAMOND este gratuita si se va face online, pe site-ul campaniei: www.controleaza-diabetul.ro. Evenimentul este creditat cu puncte EMC.

Lansata in 2011, la Craiova, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, Campania Nationala "Controleaza-ti Diabetul" a implicat, pana in prezent, aproximativ 2.000 de medici diabetologi si din alte specialitati, angajati in managementul diabetului zaharat, prin cursurile de diabet desfasurate.

Peste 7.300 de persoane si-au testat glicemia si hemoglobina glicata in cadrul celor sase editii ale campaniei organizate pana in prezent. A fost lansat primul imn de lupta impotriva diabetului, au fost colantate mai multe mijloace de transport in comun dedicate preventiei si educatiei in diabet si au fost organizate numeroase activitati centrate pe adoptarea unui stil de viata sanatos: concursuri de volei, flash-mob-uri, concursuri de biciclete, inaltare de zmee, gimnastica ritmica, videoproiectii dedicate preventiei diabetului zaharat, activitati de promovare a miscarii prin dans si conferinte de presa.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate