Clickmed
programare rapida la medic

Igiena cavitatii orale in timpul sarcinii si importanta ei

Actualizat la data de: 07 Aprilie 2021
Igiena cavitatii orale in timpul sarcinii si importanta ei

Asteptam un copil sau planificam o sarcina?

De retinute este ca: modificarile dietei obisnuite de zi cu zi in timpul sarcinii, precum si schimbarile ce au loc la nivelul controlului umoral (fonul hormonal) in timpul sarcinii si imunitatii, de regula semnaleaza instalarea unei toxicoze si schimbarile regimului de igienizare a cavitatii orale pot juca rol important in bunastarea mediului oral.

Intrucat in timpul sarcinii creste aportul alimentar, ceea ce duce invariabil la scaderea pH oral in timpul zilei si determina totodata depunerea de placa bacteriana si depunerea tartrului, creste deasemeni carioactivitatea si alte forme de deteriorare a tesutului dentar pe fondul scaderii de calciu activ. Pentru prevenirea cariilor si pastrarea igienii orale la parametri normali cand planificam o sarcina trebuie luate masuri in prealabil de fluorizare si igienizare periodica la medicul stomatolog.

Tinand cont de depunerea accentuata de tartru si placa bacteriana pe baza modificarilor fonului hormonal, de o importanta deosebita este faptul ca o gravida trebuie sa mentina igiena mediului orala la parametrii optimi folosind toate metodele necesare acesteia. Nivelul crescut de hormoni estrogeni, care se urmareste in timpul sarcinii, influenteaza la instalarea unor leziuni hiperplazice, de aceea asa numita gingivita de sarcina e intalnita cu o prevalenta de pana la 50% dintre gravide.

Aceste leziuni deopotriva pot fi usoare sau/si leziuni destul de grave. Lipsa de motivatie pentru o igienizare corecta bazata pe stari de voma si ideea ca se pot pierde unitati dentare in timpul sarcinii oricum, aduc la o accelerare a degradarii sarii de sanatate a mediului oral. In afara problemelor amintite pe fonul modificarilor ce au loc in organism in timpul sarcinii si in viata viitoarei mame pot deopotriva sa apara sensibilitati dentare.

Pe toata perioata sarcinii este necesar un control cat mai bun a starii de sanatate a mediului oral ce poate fi facut cat acasa atat prin vizite periodice la medicul stomatolog pentru evaluare diagnosticare si tratarea problemelor aparute asadar primul triestru de sarcina si in a doua jumatate a celui de-al treilea trimestru - sunt perioadele cele mai delicate si nedorite pentru a ne prezenta la un consult stomatologic si eventuale interventii. Trimestrul doi sau perioada de sarcina cuprinsa intre saptamanile 13 -24, este considerata perioada cea mai buna pentru tratamentele stomatologice.

O importanta aparte o au pastele folosite in timpul sarcinii, de exemplu pastele de dinti cu tehnologia Pro-Argin™, ce au compusi naturali de aminoacizi cum e arginina si legaturi de calciu, clinic este demonstrat faptul ca Colgate SensitivePro-Relief™ u tehnologia Pro-Argin™, asigura o scadere semnificativa a sensibilitatii dentare pe perioade mai indelungate de timp.

Velvet Dental
Adresa: Strada Herastrau, Nr 1, Sector 1, Bucuresti
Telefon programari: 0722.453.012 sau 021230.11.13
[email protected]
www.velvetdental.ro


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter