Clinica Nera, primul centru de ingrijire oncologica din Romania

Publicat la data de: 17 Aprilie 2013 | Actualizat la data de: 18 Aprilie 2013
Clinica Nera, primul centru de ingrijire oncologica din Romania

Fundatia Sfanta Irina construieste prima clinica de recuperare a bolnavilordecancerin stadii initiale Clinica Nera. Clinica va oferi ingrijire post-tratament bolnavilor de cancer in stadii incipiente si va dispune, totodata, de un departament de cercetare pentru preventia si depistarea precoce a bolii.

Nera ar putea salva, in fiecare an, peste 1.000 de vieti si ar putea ajuta la descoperirea de noi posibilitati de lupta contra cancerului.

Centrul pentru Recuperare Oncologica urmeaza sa fie construit in Valea Nerei, in judetul Caras Severin, intr-o zona ferita de poluare. Constructia a demarat in luna septembrie 2012, iar proiectul va fi finalizat in cursul anului 2014. Mai multe poze aici.

Centrul va fi organizat intr-o structura arhitecturala si functionala de tip sanatorial si va avea 42 de paturi.Centrul va fi destinat bolnavilor aflati in recuperare dupa tratamente impotriva cancerului. Acestia vor beneficia de o cura de 14 zile, pe durata careia li se vor asigura servicii de psihoterapie, fizioterapie, kinetoterapie, dietoterapie, educare pentru mentinerea unui stil corect de viata.

Intrucat cercetarea este unul dintre principalele scopuri ale infiintarii centrului, acesta va include un departament axat pe evaluarea metodelor de recuperare, dar si unul dedicat depistarii precoce a cancerului.

Lupta cu teribila boala incepe din clipa aflarii cruntei vesti. Iar lupta nu e doar a bolnavului, ci si a familiei si a medicilor care il ingrijesc. Diagnosticul de cancer – indiferent de ce tip ar fi acesta – macina persoana nu doar trupeste, ci si sufleteste. Si, uneori, parca suferinta psihica doboara chiar mai rau decat cea fizica. Multi pacienti, la aflarea crudului adevar, renunta sa mai lupte pentru viata.

Pornind de la aceasta realitate cu care se confrunta zecile de persoane diagnosticate zilnic cu o afectiune oncologica, Pavel Chirila, medic primar boli interne, doctor in stiinte medicale, a initiat un proiect ambitios: Clinica Nera – prima clinica de recuperare a bolnavilor de cancer aflati in faze incipiente. in Italia sunt 124 de astfel de centre, in Franta peste200. in Romania, pana la acest moment, nici macar nu exista conceptul de recuperare oncologica.


„Construim Clinica Nera pentru a-i asista pe cei care au trecut de primele tratamente pe drumul inspre insanatosire, cat si pentru a-i ajuta sa invete obiceiuri noi de viata, care sa le anuleze posibilitatea de recidiva. De asemenea, activitatea de cercetare care se va desfasura in cadrul centrului ne va fi de un real folos in a intelege mai bine prin ce trec bolnavii de cancer si cum putem sa-i ajutam sa traiasca"
, a spus doctorul Pavel Chirila.


In Romania, zeci de persoane sunt diagnosticate zilnic cu cancer, aceasta fiind cea de-a doua cauza care sporeste rata anuala de mortalitate la nivel national. Cancerul este o boala invaziva care, actionand pe multiple planuri, slabeste organismul si distruge tesuturile in care se instaleaza. Favorizata de atitudinea de resemnare a suferindului, boala se dezvolta cu rapiditate, castigand, de multe ori, un razboi dureros pentru bolnav si familia acestuia.

O treime dintre cei care afla ca au cancer sunt insa cazuri cu sanse reale de supravietuire. De aceea, Clinica Nera va pune la dispozitia bolnavilor toate conditiile pentru ca acestia sa isi regaseasca speranta si resursele pentru a lupta pentru viata lor. Clinica Nera este un proiect co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, cu o valoare totala de aproximativ 4,5 milioane de euro, 70% din aceasta suma fiind asigurata de fondurile europene, iar restul prin contributie locala si voluntara.

Cei care vor sa ajute la constructia clinicii "Nera" pot trimite SMS la numarul 8843 pentru a dona 2 Euro (TVA inclus). Numarul este valabil in retelele Cosmote, Orange si Vodafone. De asemenea, se pot face donatii si prin reteaua de telefonie fixa ROMTELECOM:
- 0900900150 (donatie de 10 euro)
- 0900900152 (donatie de 5 euro)
- 0900900154 (donatie de 2 euro)

Donatii pentru ridicarea clinicii "Nera" se pot face si prin virament bancar. Contul Fundatiai Sfanta Irina deschis pentru proiectul Clinica Nera este: RO64WBAN25110002A2064936 la Banca Comerciala Sanpaolo Romania, Sucursala Mosilor.

Mai multe detalii despre proiectul Fundatiei "Sfanta Irina" gasiti pe www.clinicanera.ro


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva

Nu sunt articole inrudite

Coronavirus Update