Clickmed
programare rapida la medic

Astarastoae: Avortul la cerere este permis pana la 14 saptamani

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2011
Astarastoae: Avortul la cerere este permis pana la 14 saptamani

Legislatia medicala din Romania permite avortul la cerere cand sarcina depaseste sase luni numai in cazul in care fatul ar pune in pericol viata pacientei, in caz contrar intreruperea de sarcina fiind permisa pana la 14 saptamani, spun reprezentantii Colegiului Medicilor.

"Un medic are dreptul sa refuze un caz medical in trei situatii: daca pacientul nu respecta recomandarile medicale, in conditiile in care cazul pe care il are de tratat ii depaseste competentele medicale, iar a treia posiblitate care ii permite acest lucru este libertatea de constiinta", a precizat, pentru NewsIn, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Vasile Astarastoae.

Potrivit lui Astarastoae, in oricare dintre cele trei situatii mentionate, medicul are insa obligatia de a ingriji pacientul pana la preluarea cazului de alt specialist.

Presedintele CMR a mai spus ca, in momentul de fata, la Maternitatea Giulesti se desfasoara o ancheta si numai dupa ce vor fi stranse toate probele necesare se va putea spune daca a fost vorba despre malpraxis sau culpa medicala.

Un medic de la Maternitatea Giulesti din Capitala este acuzat de o pacienta ca a refuzat, din motive religioase, sa o asiste la intreruperea unei sarcini de sase luni, care a fost solicitata dupa ce analizele ar fi relevat ca fatul se va naste cu sindromul Down.

Sotul femeii afirma ca a fost practic obligat sa asiste la avort, deoarece medicul de garda ar fi refuzat sa faca acest lucru, deoarece nu ii permitea religia musulmana.

Reprezentantii unitatii sanitare neaga insa acuzatiile. "Cand a venit femeia la spital, de garda erau sase medici, astfel ca pacienta a fost asistata la intreruperea de sarcina de un medic si de o asistenta. Nu se pune problema de culpa medicala sau malpraxis in acest caz, iar pacienta s-a externat clinic sanatos", a declarat, luni, purtatorul de cuvant al maternitatii, dr. Ciprian Cristescu.

Potrivit lui Cristescu, medicul care a asistat-o pe pacienta la avort este dr. Abdou Tarek, specialist obstetrica-ginecologie, colaborator al maternitatii.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate