Clinica medicala

Centrele ARES

Centrele ARES
3
din 2 voturi
Fa-ti o programare

Cardiopatia Ischemica

centrul de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala Med New Life

A
A

 Cardiopatia ischemica sau boala cardiaca ischemica reuneste o serie de afectiuni caracterizate prin reducerea fluxului coronarian. Astfel muschiul inimii nu va primi suficient sange si implicit oxigen pentru a functiona normal. Acest fenomen prin care muschiul inimii este deprivat de cantitatea necesara de sange poarta numele de ischemie miocardica.
Cardiopatie ischemica se poate manifesta ca:


angina pectorala

infarctul miocardic

insuficienta cardiaca de origine ischemica;

aritmiile cardiace de origine ischemica;

moartea coronariana subita (oprirea cardiaca primara, stop cardiocirculator);

Ateroscleroza coronariana este cauza dominanta (prin placi aterosclerotice), provocand in cel putin 90 % cazuri evenimentele ischemice coronariene.

Alte cauze mai rare: anomaliile congenitale ale circulatiei coronariene; anevrismele coronare congenitale, vasculitice sau iatrogene (dupacoronaroplastie, aterectomie etc); emboliile coronare care determima infarcte miocardice mici; disectia coronara primara (dupa coronaroplastie) sau secundara (dupa disectia de aorta); ocluzia ostiului coronar (disectie de aorta, aortita luetica, stenoza aortica , spondilita anchilozanta); traumatismele toracice; vasculita coronara (poliarterita nodoasa, lupus eritematos sistomic, sclerodermic, sifilis, etc); tromboza primara coronariana (trombocitoza, policitemie, coagulare intravasculara diseminata, etc); anomalii de metabolism; boala de vase coronare mici (intramurale)

Angina pectorala stabila caracterizata aparitia durerii toracice anterioare, constrictive, cu durata de 3-5 minute la efort, stress sau frig dar nu in repaus; durerea dispare la intreruperea efortului; Diagnosticul se stabileste din relatarile pacientului sau cu ajutorul testului de efort ECG prin reproducerea durerii la efort si/sau aparitia de modificari pe ECG la efort.

Angina pectorala instabila , asa cum ii spune numele este “instabila” si are riscul de a se transforma in infarct miocardic , de aceea necesita spitalizare de urgenta.

In repaus

La eforturi din ce in ce mai mici, mai prelungita, care nu mai raspunde la Nitroglicerina

sau este prima criza de durere anginoasa din viata

Anamneza pacientului – adica discutia medic pacient in care acesta din urma relateaza prezenta durerii anginoase sau a sufocarii la efort sau in repaus.

Electrocardiograma de repaus

Efectuarea unui test de efort ECG

Ecografie cardiaca doppler de repaus si uneori de stres

Coronarografie

renuntati la fumat

mancati sanatos: alimentatia dumneavoastra ar trebui sa fie variata si bogata in fructe, legume si cereale. Includeti mai multe fibre alimentare in dieta. Reduceti consumul de alimente grase si, mai ales, ar fi bine sa inlocuiti o parte dintre alimentele ce contin grasimi saturate (de ex. carne porc sau produse din carne de porc), cu altele care contin grasimi mononesaturate sau polinesaturate cum ar fi: ulei de masline sau alte uleiuri vegetale. Reduceti consumul de sare.
faceti exercitii fizice:de exemplu plimbari de 15-30 minute zilnic, adaptat in functie de toleranta dumneavoastra individuala la efort. Cardiologul dumneavoastra va poate sfatui asupra nivelului de efort fizic pe care il tolerati.
reduceti greutatea corporala excesiva: consultati-va cu medicul dumneavoastra asupra greutatii ideale pe care ar trebui sa o aveti;

consumati mai putin alcool: maxim un pahar de vin pe zi. Asa cum bine stiti, consumul excesiv de alcool dauneaza grav sanatatii, deci si inimii dumneavostra.

reduceti tensiunea arteriala: mentinerea valorilor tensionale cât mai aproape de normal: TA sistolica < 140 mm coloana de mercur (Hg) si TA diastolica < 90 mm Hg, iar la persoanele care au si diabet zaharat se recomanda mentinerea TA sistolice < 130 mm Hg si TA diastolice < 80 mm Hg. Controlul tensional este important deoarece chiar si hipertensiunea arteriala usoara creste efortul inimii si implicit si necesarul de oxigen al miocardului. Daca sunteti hipertensiv urmati schema de tratament prescrisa de medic.

reduceti nivelele de colesterol sangvin,mai ales in cazul in care sunteti diagnosticat cu dislipidemie: urmati dieta si tratamentul prescrise de medicul dumneavoastra

daca sunteti diabetic, trebuie sa aveti grija sa mentineti permanent un nivel adecvat al glicemiei

Antiagregantele (Aspirina, Clopidogrel)

Hipolipemiantele - Statinele

Beta-blocantele

Blocantele canalelor de calciu

Nitratii cu actiune imediata si retard

Agonistii canalelor de poatsiu (Nicorandril)

Inhibitorii canaleor If ale nodului sinusal – Ivabradina

Agenti metabolici (trimetadizina)

By-pass-ul coronarian

este o procedura chirurgicala care consta in implantarea unui vas de sange in locul segmentului blocat pentru a restaura fluxul sanguin in zona respectiva astfel incat sa se asigura aportul de sange in tesutul miocardic. Uzual, sunt utilizate ca si grefe, sau artere localizate in torace, (artelele mamare) sau vene (safene)

Angioplastia coronariana

este o procedura interventionala de dilatare a unei artere coronare (vas de sange care transporta sange spre muschiul inimii) blocata sau ingustata.


Cum puteti recunoste angina instabila? Daca durerea descrisa mai sus (“ca o gheara” localizata toracic anterior) apare:


Infarctul miocardic acut caracterizat prin durere intensa toaracica anterioara, constrictiva” ca o gheara” , insotita de transpiratii, greata , varsatura si care dureaza peste 20 de minute.www.medicina-interventionala.ro

Dr Oren Iancovici

Centrele ARES

BUCURESTI

Bucuresti

Adresa: Str. Tony Bulandra nr. 27 Sector 2 Bucuresti, Incinta Spitalului Monza

Tel: 0319300

E-mail:

Web: www.medicina-interventionala.ro

L
8:00-20:00
V
8:00-20:00
M
8:00-20:00
S
Inchis
M
8:00-20:00
D
Inchis
J
8:00-20:00
Prin trimiterea mesajului intelegeti si acceptati ca cererea si datele dumneavoastra vor fi trimise catre un reprezentant al clinicii.
Fa-ti o programare