Clinica medicala

Cabinet Psihologic Psiholog Jeles Simona

Cabinet Psihologic Psiholog Jeles Simona
5
din 6 voturi
Fa-ti o programare

De ce esti depresiv de Craciun si Anul Nou?

A
A
De ce esti depresiv de Craciun si Anul Nou?

Depresiv in Ajun de Sarbatori? Atunci cand toata lumea se bucura si petrece tu esti trist si cu fata lunga? Vrei sa intelegi ce ti se intampla dar nu stii nici tu de unde ai putea sa incepi, pentru ca mai toate aspectele din viata ta sunt pe dos? Hai sa analizam lucrurile pas cu pas si vei vedea ca exista rezolvare chiar si in situatia complicata in care te afli. Iata cateva lucruri care te imping la depresie in perioada Sarbatorilor:

  • Oboseala: daca ai pregatit casa de Sarbatori si ai gatit tot felul de bunatati e clar ca esti obosit(a). Poate ar fi trebuit sa abordezi subiectul asta mai ponderat. Sigur ca asa e obiceiul, sa fie casa curata si decorata si masa imbelsugata, dar cu odihna ta cum ramane? Ti-o da cineva inapoi? Apreciaza cineva efortul depus?
  • Consum in exces (mancare, bautura, stimulante): fie ca stai acasa, fie ca esti musafir in casa vreunui prieten, esti tentat sa consumi mai mult decat de obicei. E bine sa-ti cunosti necesarul alimentar si sa alegi ce sa consumi. Daca esti tentat sa gusti cate un pic din toate felurile ajungi repede la imbuibare si e posibil chiar sa faci un drum la spital/medic cu tulburari alimentare. Invata cand sa te opresti, indiferent unde esti.
  • Privarea de somn: e o perioada in care toata lumea doarme putin. Mai putin decat de obicei. Media orelor de somn e undeva pe la 5 pe noapte cand ar trebui sa fie 7. Acum daca mergi din petrecere in petrece, nu dormi, consumi multa mancare si bautura ajungi pe la jumatatea mediei orelor de somn. 1-2 petreceri poti sustine, dar daca e mai mult incepe sa te afecteze. Poate nu-ti dai seama, dar chiar asa se intampla. Si aici e nevoie de moderatie.
  • Datorii si dezamagiri: cumparaturile de Sarbatori ne imping adanc in datorii. Ne dam seama in ianuarie cat de mult am cheltuit si atunci ne apuca disperarea financiara. Asta pe langa faptul ca am mai adunat cateva dezamagiri - pentru ca oamenii nu fac ce ne asteptam noi sa faca.
  • Singuratatea: asta e un subiect delicat, pentru ca nu se poate sa-ti gasesti un partener sau partenera doar pentru a nu fii singur in aceasta perioada din an. Uneori vei fi singur de Sarbatori, impaca-te cu gandul. Nu, nu va fi chiar vesel dar nici nu e nevoie sa ajungi la depresie din cauza asta. Poti sa te distrezi si daca esti singur(a). Vrei sa vezi? Daca ai cazut in butoiul cu melancolie inseamna ca nici n-ai mai vrut sa incerci sa te distrezi.   Dupa cum vezi nu vei putea sa le rezolvi pe toate in cateva zile. Organizarea trebuie sa inceapa inainte de Sarbatori: bani, cadouri, gatit, curatenie, acceptarea unui numar limitat invitatii la petreceri si vizite. Pe durata Sarbatorilor trebuie sa fii ponderat in tot ce faci. Iar singuratatea se rezolva si ea la momentul potrivit: nu cu graba, nu oricum. Ci cautand exact omul care iti trebuie.   In tot acest amalgam de probleme, situatii si propuneri de rezolvare, n-ar fi rau sa-ti faci si o lista de prioritati. Ca sa-ti fie mai clar cum trebuie sa le abordezi. Cere ajutorul unui terapeut daca simti ca nu te poti descurca singur.  


Cabinet Psihologic Psiholog Jeles Simona

BUCURESTI

Bucuresti

Adresa: str. Popa Nan nr. 30

Tel: 0721797981

E-mail:

Web: http://www.terapiastrategica.ro

L
10:00-20:00
V
10:00-20:00
M
10:00-20:00
S
Inchis
M
10:00-20:00
D
Inchis
J
10:00-20:00
Prin trimiterea mesajului intelegeti si acceptati ca cererea si datele dumneavoastra vor fi trimise catre un reprezentant al clinicii.
Fa-ti o programare