Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!

Clinica medicala

Iacob Claudia - Cabinet de Psihologie/Psihoterapie

Iacob Claudia - Cabinet de Psihologie/Psihoterapie

Coeficientul de inteligenta la copiii cu nevoi speciale

Psih. Claudia Iacob

A
A
Coeficientul de inteligenta la copiii cu nevoi speciale

Abilitatile intelectuale masurate la copil sunt, deseori, condensate in celebrul coeficient de inteligenta sau IQ. Pentru un copil cu intarziere in dezvoltare, cu retard intelectual sau cu boli/sindroame neurologice si genetice, IQ-ul este doar o parte din testarile la care un asemenea copil este supus.



De ce este util sa evaluam IQ-ul copilului cu nevoi speciale?




  1. Pentru a obtine un certificat de incadrare in grad de handicap.



Printre documentele solicitate de comisiile evaluative din cadrul Directiilor Judetene de Protectia Copilului se regaseste si fisa psihologica. Aceasta fisa include, printre altele, IQ-ul copilului.



2.     Ajuta la diagnosticarea corespunzatoare a copilului.



Unele tulburari neuro-psihiatrice care sunt diagnosticate la copil au simptome comune. Uneori, un test de IQ orienteaza medicul catre un diagnostic sau altul. De pilda, in situatia in care copilul merge la scoala si nu a invatat inca sa scrie/ sa citeasca, el este suspect de disgrafie/dislexie. Daca are un IQ mediu sau peste medie, acest diagnostic probabil se va confirma, daca exista si alte manifestari specifice. Daca IQ-ul copilului indica abilitati sub medie sau dizabilitate intelectuală, inseamna ca dificultatile de scris-citit se datoreaza dizabilitatii intelectuale. In mod similar, se aplica acelasi rationament si pentru alte tulburari.



3. Este un indicator al prognosticului, al evolutiei copilului.



De regula, copiii cu diferite boli/tulburari care nu au dizabilitate intelectuala (masurata prin intermediul IQ-ului) au o probabilitate mai mare de a deveni adulti independenti. Spre exemplu, daca avem un copil diagnosticat cu tulburare de spectru autist si fara dizabilitate intelectuala asociata, ne putem astepta ca el sa faca progrese mai ample comparativ cu un copil cu autism asociat cu dizabilitate intelectuala.



4. Este un indicator al eficacitatii interventiilor pe care le face copilul.



Periodic, specialistii care fac interventie psihologica la copil (interventie timpurie, psihopedagogica, terapie comportamentala aplicata, stimulare cognitiva etc.) revizuiesc obiectivele de terapie si masoara inclusiv abilitatile cognitive/intelectuale pe care copilul le-a dobandit pe parcurs. Daca un copil face progrese ample in urma terapiei, acest lucru se va reflecta si in coeficientul de dezvoltare (la prescolari) si in cel de inteligenta (la scolari).



La cabinetul nostru, poti testa IQ-ul copilului tau.  Iti punem la dispozitie doua variante de testare, valabile pentru copiii cu varsta intre 6 si 16 ani:




  • Testarea scurta (dureaza aproximativ o ora) care se realizeaza cu testul Matricile Progresive Raven. Aceasta proba este una perceptiva, neverbala si masoara inteligenta generala.

  •  

  • Testarea extinsa (dureaza intre 90 si 120 de minute) care se realizeaza cu testul WISC-IV. Acest test cuprinde mai multe probe,  in urma carora aflam un coeficient de inteligenta general, care are la baza 4 indicatori: intelegerea verbala, rationamentul perceptiv, memoria de lucru si viteza de procesare a informatiei.



Pentru programari si detalii suplimentare, te rugam sa suni la 0722 22 65 63 sau sa ne trimiti un mesaj pe adresa [email protected].


Iacob Claudia - Cabinet de Psihologie/Psihoterapie

BUCURESTI

Bucuresti

Adresa: Plaza Residence (Str. Sergent Alexandru Cutieru, nr. 25A, bloc C1, parter), Sector 6, Bucuresti

Tel: 0722226563

E-mail:

L
0:00-0:00
V
16:00-21:00
M
0:00-0:00
S
Inchis
M
16:00-21:00
D
Inchis
J
0:00-0:00
Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!