Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!

Clinica medicala

Smile Care

Smile Care
Clinica stomatologica aproape de zambetul tau.

Molarii de minte. Pro și contra

Daniel Ghinea

A
A
Molarii de minte. Pro și contra

Molarul cu numărul trei este un dinte permanent a cărui apariție este legată popular de o inteligență crescută a persoanei care îl are în dentiția sa. Din punctul de vedere al stomatologului situația nu este chiar aceasta.



Molarul de minte este ultimul dinte de pe arcadă și totodată ultimul care apare, acesta întârziind să se arate până după maturizarea definitivă a dentiției, între 17-25 de ani. Specificitatea acestui dinte stă în faptul că nu apare la toată lumea, are o funcționalitate redusă și prezența sa poate crea mai multe probleme decât avantajele aduse.



Există un procent între 20-38% dintre oameni la care molarii de minte nu apar deloc sau apar parțial. Acest fenomen poate fi legat de faptul că în timp, acest dinte și-a pierdut utilitatea din cauza schimbării obiceiurilor alimentare ale omului, iar spațiul său în arcadă s-a diminuat ca urmare a micșorării maxilarelor. În practica de specialitate sunt la fel de cunoscute cazurile în care la o persoană, dintre cei patru molari apare doar unul singur, doi sau trei.



Apariția molarilor de minte vine însă la pachet cu o serie de probleme cauzate de poziționarea acestora și spațiul mic pe care îl au pentru dezvoltarea normală. Aceasta face ca molarii de minte să fie propuși pentru extirpare chiar și în cazul în care sunt perfect dezvoltați și sănătoși. Există însă și motive pentru păstrarea acestora, iar în cele ce urmează vom încerca să le trecem în revistă pe ambele.



Extracția molarilor de minte



Problemele pe care molarii de minte le atrag sunt legate de infecții, carii și, nu în ultimul rând, aglomerarea danturii.



Unul din motivele pentru care se recurge la extragerea molarilor de minte este eliminarea infecției. De exemplu, în cazurile în care molarul nu erupe din lipsă de spațiu, rămâne încarcerat în gingie și poate provoca infectarea acesteia. Pentru a elimina infecția se recurge la extirpare.



O altă problemă a molarilor de minte este aceea că din lipsă de spațiu aceștia cresc strâmb, într-un unghi greșit. Ca urmare molarul apasă pe dintele alăturat punând presiune pe întreaga dantură și cauzează aglomerarea dentiției.



Din cauza poziției sale molarul de minte este mai greu de curățat și este mai predispus la carii. În locurile mai dificil de accesat la periaj se acumulează placă bacteriană. Uneori, aceste carii se întind cu ușurință la dinții alăturați, provocând complicații mai greu de tratat.



Pentru toate aceste motive uneori se recomandă să scoatem molarii de minte ca măsură preventivă și astfel vom fi scutiți de complicațiile menționate mai sus.



Păstrarea și dezavantajele extracției molarilor de minte



Există însă și motive pentru păstrarea molariilor care au crescut corect, sunt sănătoși și nu provoacă neajunsuri dinților din vecinătate. Aceste motive sunt legate de o eventuală folosire a acestora ca punct de sprijin în lucrările dentare ulterioare.



Decizia privind extracția molarului sau molarilor de minte se ia însă împreună cu medicul stomatolog pe baza unei radiografii care să arate exact poziția pe care o are molarul și tendința de dezvoltare.



Programeaza o consultatie la medicul tau stomatolog.


Smile Care

BUCURESTI

Bucuresti

Adresa: Bulevardul Lacul Tei 29, sector 2

Tel: 0747151516

E-mail:

Web: https://www.smilecare.ro

L
8:00-20:00
V
8:00-20:00
M
8:00-20:00
S
Inchis
M
8:00-20:00
D
Inchis
J
8:00-20:00
Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!