Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!

Clinica medicala

GAUSS Clinics

GAUSS Clinics
SCINTIGRAFIE ASTAZI

Investigații imagistice: diferențele dintre CT, RMN și scintigrafie

Gauss Clinics

A
A

În cazul în care medicul suspectează prezența unei boli, e nevoie de investigații imagistice amănunțite, în lipsa cărora nu poate fi pus un diagnostic exact.



Câteva dintre cele mai cunoscute metode imagistice avansate, realizate numai la recomandarea medicului, sunt CT (computer tomograf), RMN (rezonanța magnetică nucleară) și scintigrafia. În multe cazuri, o combinație dintre CT/ RMN și scintigrafie este indicată, pentru a avea informații precise despre stadiul și întinderea bolii în organism.



Iată ce presupun cele trei tipuri de investigații, pe scurt, și care sunt principalele diferențe dintre ele.



CT (computer tomograf)



CT este o metodă iradiantă, care funcționează pe bază de raze X. Este o procedură simplă, rapidă și nedureroasă, care poate fi folosită pentru a obține imagini ale oricărei părți din corpul uman, de la nivel cerebral până la extremități.




  • detectează de la fracturi osoase până la calcificări, hemoragii, accidente vasculare cerebrale, hernii de disc etc.

  • folosește o substanță de contrast pe bază de iod

  • necesită realizarea unor analize în prealabil (uree și creatinină)

  • este contraindicată femeilor însărcinate, pacienților cu insuficiență renală și celor cu reacții alergice la substanța de contrast.



RMN (rezonanța magnetică nucleară)



RMN este o examinare care folosește unde electromagnetice, magneți de mare putere și un computer ultraperformant pentru a obține imagini detaliate ale unor secțiuni din corpul omenesc. De multe ori, este recomandat în detrimentul CT, nefolosindu-se de radiații și fiind o investigație mai precisă în cazul țesuturilor moi din organism.




  • este indicat în patologia cerebrală, a coloanei vertebrale, musculoscheletală sau abdomino-pelvină

  • presupune îndepărtarea oricăror obiecte metalice (bijuterii, chei, agrafe, aparate auditive etc.)

  • este contraindicat în cazul femeilor aflate în primul trimestru de sarcină, persoanelor care au un implant cardiac (stent sau pacemaker) sau fragmente metalice în corp (proteze), precum și celor care au suferit recent o investigație chirurgicală

  • poate pune probleme în cazul persoanelor supraponderale sau celor sensibile la spațiile închise și la zgomotele puternice ale aparatului.



Scintigrafia



Scintigrafia este o formă modernă de imagistică ce presupune administrarea intravenoasă a unui radiofarmaceutic, specific organului a cărui examinare este dorită și, ulterior, scanarea corpului pacientului, pentru a obține informații despre zonele de interes.



Iată ce ar trebui să știi despre scintigrafie:




  • Este o examinare non-invazivă și sigură



Nu doare, nu produce reacții adverse, nu presupune riscuri, nu expune pacientul la zgomote puternice (ca în cazul RMN-ului, de exemplu).




  • Timpul de așteptare a rezultatelor este minim



Timpul este esențial în tratarea unor afecțiuni grave, cum ar fi cele oncologice. De aceea, ne asigurăm că pleci acasă cu rezultatul în aproximativ 2-4 ore de când pășești în Gauss Clinics. În cazul celorlalte investigații, rezultatul este primit în general după minimum 7 zile.




  • Identifică de la fracturi și infecții ale protezelor până la afecțiuni oncologice grave



În combinație cu o altă examinare (CT/ RMN) sau ca investigație principală, scintigrafia depistează cu acuratețe cele mai diverse afecțiuni: infecții ale protezelor, leziuni a căror sursă nu e identificată, cauze ale fracturilor osoase care nu se mai vindecă, adenom de prostată, osteom osteoid (tumoră benignă a osului), afecțiuni oncologice și determinări secundare ale acestora (metastaze) etc.




  • Are un cost mai mic



Scintigrafia este accesibilă financiar, spre deosebire de alte investigații laborioase, care presupun și un cost pe măsură.




  • Poate să fie efectuată de mai multe categorii de pacienți



Scintigrafia este o examinare mult mai permisivă. Poate fi făcută fără probleme atât de pacienții supraponderali (aparatul susține o greutate de până la 180 de kg), cât și de cei care suferă de claustrofobie sau care prezintă fragmente metalice în corp (proteze, stimulatoare cardiace, stenturi etc.).




  • Nu necesită o pregătire specială în prealabil



În afară de biletul de trimitere sau dosarul complet de investigații anterioare (dacă este cazul), nu este nevoie de realizarea altor analize în prealabil.




  • Poate fi efectuată mai des



Spre deosebire de o metodă iradiantă ca CT-ul, scintigrafia poate fi realizată cu o mai mare frecvență, fără niciun fel de probleme. În cazul pacienților diagnosticați cu cancer, este chiar recomandată repetarea investigației la 6 luni, pentru a monitoriza evoluția acestuia.




  • Este singura investigație care oferă informații despre întregul sistem osos



Scintigrafia este singura investigație care permite vizualizarea întregului sistem osos, din cap până în picioare. Se dovedește extrem de eficientă pentru a vedea întinderea metastazelor în corp și prezența lor și la organe mai îndepărtate decât cele în care se află tumora primară. Iată cum se desfășoară .




  • Este singura investigație care oferă detalii și despre funcția organelor, nu doar despre aspectul lor



Scintigrafia depistează mult mai bine funcționalitatea osului și identifică foarte clar tumori sau infecții osoase.




  • Este investigația cea mai potrivită pentru stadializarea corectă a bolii



În cazul afecțiunilor oncologice, scintigrafia este recomandată în general pentru stadializarea cât mai exactă a bolii.




  • Pacientul nu mai este singur în camera de investigație



Spre deoseobire de celelalte tipuri de investigații, care presupun izolarea pacientului în camera de examinare, în cazul scintigrafiei ești permanent însoțit.




  • Radiotrasorul nu folosește o substanță care să genereze efecte adverse



CT-ul și RMN-ul folosesc substanțe de contrast care pot genera efecte adverse pacienților – de la stări neplăcute până la alergii severe. Radiotrasorul specific scintigrafiei nu determină reacții alergice.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Medicul este cel care decide dacă un anumit tip de investigație este preferabil altuia, în funcție de fiecare caz și de afecțiunea suspectată, luând în considerare avantajele și dezavantajele acestora, precum și statusul pacientului. Cazurile complexe pot beneficia însă chiar de o combinație a mai multor tipuri de investigații realizate în paralel, pentru un diagnostic cât mai corect și un plan de tratament eficient.



De obicei, scintigrafia vine ca o examinare de mare acuratețe, care completează metodele imagistice clasice, precum CT-ul și RMN-ul. 


GAUSS Clinics

BUCURESTI

Bucuresti

Adresa: Ion Neculce, 18

Tel: 0754561945

E-mail:

Web: https://gaussclinics.com/

L
8:00-20:00
V
8:00-20:00
M
8:00-20:00
S
8:00-20:00
M
8:00-20:00
D
8:00-20:00
J
8:00-20:00
Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!