Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!

Clinica medicala

Spitalul Monza

Spitalul Monza
Standarde de excelenta

Examinarea angio-CT coronarian

Dr. Maria Alexandrescu

A
A
Examinarea angio-CT coronarian

Daca suferiti de o boala cardiovasculara, nu neglijati calitatea examenelor pentru diagniosticarea corecta a acestora. Examinarea angio-CT multislice este o metodă imagistică de ultimă generație, non invazivă, care pune în evidență areterele coronare


Bolile cardio-vasculare reprezintă prima cauză de morbilitate și mortalitate în țările dezvoltate. Un diagnostic precoce, cu costuri cât mai mici, a fost necesar, ceea ce a condus la dezvoltarea atât a tehnicilor de examinare imagistică, căt și a aparaturii medicale, punându-se accent în ultima perioadă pe examinarea Computer Tomografică, cât și pe Rezonanța Magnetică cardiacă.

Examinarea angio-CT multislice este o metodă imagistică de ultimă generație, non invazivă, care pune în evidență areterele coronare. Acest lucru a fost posibil după introducerea gatingului EKG, cât și după apariția tehnologiei multislice. Metoda evidentiază anatomia arterelor coronare și eventuale anomalii de origine coronariană, prezența și gradul stenozelor coronariene, calcificările parietale (scorul de calciu), evaluarea By-pass-urilor și patența stenturilor, evaluarea funcției ventriculului stâng, malformațiile cardiace, dar și funcționalitatea protezelor valvulare.

Studiile efectuate de diverși autori au aratăt că metoda are 96% sensitivitate, 74 % specificitate, 83% valoare predictivă pozitivă, dar 94% valoare predictivă negativă (Gilbert L. Raff, Journal of Cardiovascular Computed Tomography, 2007, 73-77).

Angiocoronarografia CT este indicată la pacienți asimptomatici cu risc mediu cardio-vascular, la cei cu antecedente familiare de afecțiuni coronariene, în studiul by-pass-urilor și a permeabilității stenturilor, la pacienți cu simptome atipice sau cu test de efort neconcludent. Ca orice metodă de investigație are contraindicații absolute și limite: frecvența cardiacă crescută peste 70 bătăi /min, fibrilația atrială, sarcina, calcificările parietale masive (scor de calciu mai mare de 1000), pacienți necooperanți care nu mențin apneea impusă de examinare sau în cazul unor alergii cunoscute la substanța de contrast iodată.

Un rol deosebit în obținerea unor rezultate pozitive îl are pregătirea corecta a pacientului pentru această examinare: cu 24 de ore înainte de examinare sunt contraindicate cafeaua, bauturile care conțin cofeină, ceaiul negru și sucurile energizante. Pacientul nu trebuie să manânce cu 4 ore înainte de examinare, i se administrează Medrol per oral 32 mg cu 12 ore înaintea examinării, doza care se repetă cu 2 ore înainte. Abordul venos este de asemenea important deoarece se injectează soluție iodată cu un debit mare de 5 ml / secundă, 70-90 ml. Anamneza pacientului este de asemenea importantă, prezența stenturilor sau a grafturilor implicând alegerea protocolului de examinare.

Scorul de calciu este un marker indirect de încărcare aterosclerotică a arterelor coronare, calcificările coronariene fiind un semn precoce de boală coronariană (scorul de calciu având valoare diagnostică înaintea apariției primelor semne sau simptome de ischemie miocardică). Scorul Agatston se calculează după întinderea și densitatea leziunilor în raport cu aria CT examinată. Se determină prin explorare CT nativă, este o metodă simplă, non invazivă, cu durată scurtă și iradiere minimă, utilă la pacienții cu risc intermediar de infarct sau deces (risc de 1-20% dupa scorul Framingham). Metoda nu este justificată la pacienți cu risc sub 10 %, nu evaluează plăcile moi, nu distinge placa stabilă de placa instabilă și nu este proporțională cu severitatea stenozei.

Interpretarea ,,Scorului de calciu,,


0: Fără plăci aterosclerotice identificabile în prezent. Risc scăzut de apariție al unor incidente cardiace în următorii 2-5 ani.

1 - 10: Prezența unor modificări foarte precoce de afectare coronariană, cu risc minim de apariție al unor incidente cardiace.

11 - 100: Există modificări precoce ale arterelor coronare, cu risc moderat de apariție al unor incidente cardiace în următorii 2-5 ani.

101 - 400: Prezența unor modificări semnificative de afectare coronariană, cu risc mediu spre mare de apariție al unui incident cardiac în următorii 2-5 ani.

Peste 401: Prezența unor modificări avansate de afectare coronariană, cu risc major de incidente cardiace. Simptome majore de obstrucție coronariană semnificativă.


Valoarea negativă a scorului de calciu se asociază cu o probabilitate extrem de redusă a stenozei (sub 1 %), dar nu o exclude.

O indicație cu totul deosebită a angiocoronarografiei-CT este la pacienții cărora nu li se poate efectua coronarografie clasică invazivă sau la care coronarografia este incertă.

Spitalul Monza

BUCURESTI

Bucuresti

Adresa: Str. Tony Bulandra, nr. 27

Tel: 0312252500

E-mail:

Web: www.spitalulmonza.ro

L
0:00-0:00
V
0:00-0:00
M
0:00-0:00
S
0:00-0:00
M
0:00-0:00
D
0:00-0:00
J
0:00-0:00
Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!