Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!

Clinica medicala

NEUROPAIN

NEUROPAIN
AMELIORAM CALITATEA VIETII

Dieta corecta in boala canceroasa –care ar fi alegerea corecta ?

Dr FLOREA LUMINITA

A
A
Dieta corecta in boala canceroasa –care ar fi alegerea corecta ?

dieta corecta in boala canceroasa –care ar fi alegerea corecta ?



 




  1. dieta raw- cu fructe si legume crude



 



este o dieta considerata a avea un caracter atat de preventie , dar si curativ pentru boala canceroasa. se bazeaza pe o alimentatie in care lipseste prepararea alimentelor, ele urmand a fi consumate exclusiv in stare cruda, total neprocesate- in special termic , dar si fizic sau chimic. acest principiu se aplica atat pentru legume si fructe , dar si pentru carne, peste sau derivatele de cereale. conceptul pe care se bazeaza este acela ca prin ,,gatirea,, acestor nutrienti , calitatile lor nutritive se pierd si se vor transforma in alimente periculoase pentru organism, devenind ulterior cauza diverselor boli ale societatii moderne actuale, inclusiv cancerele. este cunoscut faptul ca anumite procedee de pregatire a alimentelor –cum ar fi condimentarea cu sare in exces sau arderea lor prin incalzire la flacara directa (tip gratar) pot declansa procese generatoare de substante cancerigene , insa in majoritatea cazurilor prin prepararea termica ,chimica sau fizica a alimentelor se imbunatateste biodisponibilitatea macro si micro nutrientilor din alimentele respective, favorizand metabolizarea optima a acestor alimente in organismul uman. intre efectele secundare a ale acestei diete, cele mai deranjante sunt cele gastrointestinale :- meteorismul, durerile abdominale si diareea, care devenind extrem de neplacute pentru persoana respectiva vor duce la scaderea aportului alimentar si in consecinta la scadere ponderala cu casexie si deficite de macrosi micronutrienti.  pentru pacientii  sever imunosupresati riscurile sunt agravate de potentiala dezoltarea a unei flore bacteriene de digestie patogene, extrem de periculoase pentru statusul clinic si biologic al acestor pacienti. aceasta dieta nu si-a dovedit eficienta sau avantajele pentru care a fost recomandata. fructele si legumele pot fi consumate crude in dieta pacientului oncologic in limita tolerabilitatii organismului, iar pregatirea ( prin gatire)  alimentelor desi duce la pierderea unor micronutrienti , va creste biodisponibiltatea lor si astfel organismul va beneficia de calitatile nutritive complete ale alimentelor consumate.



 



 




  1. dieta de post a lui buchinger



 



conform lui buchinger, boala canceroasa apare prin fenomenul de ,,intoxicare,, a organismului cu nutrientii gresiti. dieta lui ar fi in egala masura recomandata a face atat preventia dar si tratamentul bolii canceroase, si consta intr-o alimentatie bazata exclusiv pe fructe, orez si ovaz – initial la un aport caloric extrem de scazut – maxim 600 kcal/zi pe o perioda de cateva zile consecutive, aceasta perioada fiind urmata de o perioda de post total si detoxifiere intestinala prin utilizarea de laxative. ulterior se creste aportul caloric zilnic initial la 800 kcal/zi, apoi la 1200 kcal/zi ( intre aceste perioade se revine la perioade de post total), dieta fiind una hipocalorica extrema. riscurile de aparitie a deficientelor de macro si micronutrienti si de scadere ponderala accelarata sunt chiar mai mari decat la dieta raw, iar pacientul care pleaca de la premiza infometarii celulei canceroase se va gasi de fapt intr-un proces de infometare generala, cu declansarea sau agravarea proceselor de malnutritie si un prognostic prost al evolutiei bolii si supravietuirii. este o dieta total nerecomandata prin consecintele ei agravante asupra bolii oncologice.




  1. dieta de cura totala a cancerului a lui breuss



 



rudolf breuss a trait intre 1899-1990 si s-a autointitulat un ,,vindecator,, al bolii canceroase, dieta lui avand ca premiza faptul ca celula canceroasa se hraneste doar cu nutrienti solizi si astfel va fi supusa unui proces de infometare si auto-distrugere daca pacientul oncologic va avea o dieta exclusiv bazata pe lichide.  dieta consta intr-un aport de sucuri de legume si ceaiuri pentru o perioada de minim 42 de zile, lichidele consumandu-se in portii mici si se ,,mesteca,, pe in...in locul alimentele solide. marile probleme pe care le aduce aceasta dieta sunt in legatura cu faptul ca este o dieta complet lipsita de aport proteic si are o contraindicatie absoluta in a se asocia cu tratamentele conservatoare oncologice ( chimio-terapie, radioterapie), pe perioada zilelor de cura breuss tumora aflandu-se doar sub control dietetic, fara terapie medicala conservatoare. riscurile dietei deriva din lipsurile de macro si micronutrienti vitali cu aparitia sau agravarea malnutritiei pacientului oncologic si dintr-oposibila diviziviune celulara accelerata cu crestere tumorala pe perioada curei breuss prin absenta tratamentului conservator- chimio sau radioterapie . exista in randul pacientilor sustinatori numerosi ai acestei diete, dar recomandarile medicale sunt ferm impotriva acestei variante de dieta pentru pacientul oncologic care trebuie corect informat si avertizat asupra riscurilor majore ale dietei breuss in evolutia bolii oncolgice.



 



 




  1. dieta cu proteine si grasimi vegetale a lui budwig



 



johanna budwig ( 1908-2003), chimist si farmacist- a sustinut conceptul de boala canceroasa aparuta printr-un exces de acizi grasi de tip trans , in paralel cu un deficit de acizi omega 3 si 6 in organism, avand drept consecinta scaderea oxigenarii celulare . scopul dietei ar fi de a modifica metabolismul anaerob prezent in boala oncologica intr-un metabolism aerob prin administrarea de proteine cu continut ridicat in sulf ,de acizi grasi omega 3, de fructe si legume sub forma de sucuri,  alaturi de restrictionarea completa a aportului de zahar. nu exista dovezi stiintifice despre eficacitatea acestei diete, desi conform statisticilor publicate pe site-ul oficial al centrului medical budwig ar exista o rata de succes de 80 % pentru orice tip de cancer. din punct de vedere medical, daca in dieta se suplimenteaza alaturi de recomandarile mai sus mentionate si cateva alimente de tip lactate-branzeturi si seminte ( de ex: seminte de in) , atunci aceasta dieta poate fi recomandata ca un model de dieta pentru pacientii oncologici in lupta lor cu fenomenul de scadere ponderala severa.



 



 




  1. dieta cu aport scazut de sodiu si crescut de potasiu a lui gerson



 



max gerson, medic de profesie, a sustinut teoria aparitiei cancerului ca un dezechilibru in organism al nivelului seric de sodiu si potasiu ( sodiul crescut, in paralel cu potasiul scazut) si astfel a aparut dieta de protectie dar si curativa anti-cancer care ii poarta numele si care se bazeaza pe un aport alimentar foarte redus de sodiu si foarte ridicat de potasiu. dieta aduce un aport  zilnic de minim 10 kilograme de fructe si legume proaspete sub forma de sucuri , evita grasimile de orice natura ( animale sau vegetale), iar proteinele animale sunt permise doarin cantitati foarte mici. tratamentul gerson mai presupune in paralel cu recomandarile alimentare si 3 pana la 4 clisme zilnice pentru detoxifierea completa a organismului. in forma initiala, dieta includea un extract de ficat crud care era injectat pacientului, ulterior s-a revenit asupra acestei recomandari , extractul de ficat crud fiind consumat oral ( se bea efectiv). si alte forme de extracte- pancreatice si tiroidiene, sau administrarea de solutii iodate lugoll, solutii de potasiu sau glucoza tamponata cu insulina sunt descrise ca fiind parti componente ale acestei metode gerson. tratamentul acesta se aplica luni pana la ani de zile, pana la disparitia completa a bolii. nu sunt permise in tratamentul gerson asocieri cu metodele clasice de terapie oncologica ( chimio sau radioterapie ) , ca alternative fiind sugerate a se utiliza medicamente ,, naturale,,:- extractul de cartilaj de rechin sau substanta numita ,,laetril,, ( derivata din samburi de diferite fructe  si care ar avea proprietati anticanceroase- fara a fi sustinute de dovezi medicale clare) . se subliniaza in mod explicit de catre gerson obligativitatea pacientului de a respecta toate aceste recomandari ale terapiei sale pentru garantarea succesului metodei.



in 1990 , institutul national de cancer din sua (nci) a declansat o serie de studii care vizau eficacitatea metodei gerson la pacientii oncologici ( propunerea a venit ca urmare a presiunilor exercitate de pacienti datorita miturilor aparute de-a lungul timpului asupra eficientei metodei) . din pacate s-au inregistrat o serie de decese cauzate nu de boala de baza , ci de complicatii ale acestei terapii- ex.: sepsis, hiponatremie sau hiperkaliemie. aceste studii si concluziile lor finale au indicat regimul gerson ca pe un tratament amenintator de viata si generator de complicatii ale bolii oncologice, existand o recomandare ferma de evitare a acestei terapii la pacientul oncologic.



 



 




  1. dieta macrobiotica a lui oshawa si kushi



 



conceptul dietei pleaca de la ideea ca starea de boala reprezinta un dezechilibru intern si extern- intre yin si yan, astfel ca boala canceroasa nu poate fi vindecata prin metode oncologice clasice- chirurgie, chimio sau radioterapie , ci prin promovarea unui stil de viata foarte sanatos bazat pe cereale ( in special orez)- 50% -60% din aportul zilnic este reprezentat de cerale , 20-30 % de vegetale, alaturi de care sunt permise in cantitati reduse:- pestele si ouale. aportul zilnic de lichide este restrictionat la cat de putin posibil, aportul de sare in cantitati cat mai mari este incurajat, iar nutrientii complet interzisi sunt :- carnea, laptele si derivatele de lapte, zaharul, cartofii si rosiile.



nu au fost identificate beneficiile acestei diete la pacientii oncologici, fiind chiar raportate o serie de decese cauzate de dieta tinuta intr-o forma extrem de stricta in anumite cazuri, riscurile acestei diete derivand din:- scadere ponderala accelerata, deficiente proteice severe, carente de vitamina b12, vitamina c, vitamina d, zinc, calciu si fier ( secundar cu aparitia anemiei ca o complicatie redutabila in cancer si accentuata de aceasta dieta).



nu este incurajata aceasta forma de dieta la pacientul oncologic si necesita o monitorizare  clinico-biologica atenta in cazul in care pacientul isi doreste – asumat - sa urmeze aceste recomandari de stil de viata.



 



 



 



 



 



 



 



 




  1. dieta saraca in carbohidrati- cetogenica a lui warburg



 



warburg a fost primul cercetator care a descoperit ca metabolismul celulelor canceroase difera mult fata de metabolismul celulelor normale, in celula canceroasa predominand metabolismul anaerob ( glicoliza anaeroba). ceea ce a conceput el pornind de la aceasta observatie a fost o dieta saraca in glucide , bogata in proteine, cu efect chetogenic si de  stopare a cresterii celulei canceroase in absenta nutrientilor glucidici. exista diferite forme ale acestei diete- de la forme moderate pana la forme extrem de agresive generatoare de cetoza ( sub 10% aport energetic zilnic provenit din glucide). in oricare dintre variantele acestei diete sunt interzise total fructele si zaharul. sunt permise cantitati mici sau dimpotriva, interzise ( in formele foarte restrictive ale dietei chetogenice) de: - paine integrala, cartofi sau alte alimente cu carbohidrati. aportul caloric de baza este asigurat de proteine si de grasimi ( preferabil nesaturate).



la majoritatea pacientilor aflati pe dieta cetogena s-a inregistrat fenomenul de scadere ponderala, care se coreleaza in general cu un prognostic negativ in boala oncologica. dieta este deficitara in aport de micronutrienti si vitamine, motiv pentru care in anumite forme ale acestei diete sunt recomandate suplimente de vitamine sau minerale. printre alte efecte nedorite ale dietei:- greata, scaderea apetitului, somnolenta, hipoglicemie, acidoza metabolica, deshidratare, hiperlipidemie. in lumina datelor clinice actuale si pe a celor obtinute din studiile de laborator nu s-au putut stabili  beneficiile clinice ale acestei diete la pacientii oncologici.



este important de diferentiat dieta chetogenica warburg-  de dieta lui budwig cu proteine si acizi grasi omega 3 si 6 – au recomandari diferite de nutrienti si un mecanism de actiune diferit, cea mai echilibrata dintre ele fiind varianta budwig. dieta warburg este o varianta de dieta asumata pe propria raspundere a pacientului, care va trebui informat asupra numeroaselor efecte adverse si monitorizat indeaproapre clinic si biologic.



 



 



concluzii:



1.nu exista evidente medicale cu privire la eficienta dovedita a vreunei diete mai sus amintite  in boala canceroasa.



2.in mod special dietele gerson si breuss sunt total nerecomandate, fiind extrem de agresive pentru organism.



3.toate dietele restrictive de mai sus declanseaza sau agraveaza procesele de malnutritie specifice bolii canceroase si se coreleaza cu un prognostic negativ de supravieturie la pacientul oncologic.



4.pacientii oncologici trebuiesc ferm avertizati despre lipsa de eficienta dovedita medical a acestor diete ,,speciale,, anti-canceroase , dar si despre riscurile pe care le aduc aceste variante dezechilibrate de alimentatie :- scadere ponderala accelerata si deficite nutritive, minerale si vitaminice. asumarea vreuneia dintre aceste diete se va face pe propria raspundere a pacientului.



5. recomandarile actuale cu privire la alimentatia pacientului oncologic constau intr-o dieta echilibrata, personalizata in functie de toleranta si preferintele individuale, insotita de suplimente nutritive orale in cazul evolutiei nefavorabile a pacientului ( aparitia malnutritiei sau casexiei), urmand ca in fazele avansate ale bolii sa se treaca la o alimentatie enterala sau parenterala- strict supravegheata medical.



 


NEUROPAIN

BUCURESTI

Bucuresti

Adresa: CALEA PLEVNEI 137C,IN CADRUL SPITALULUI ROMGERMED-SAINTLUKAS

Tel: 0787742218

E-mail:

Web: www.neuropain.ro

L
9:00-20:00
V
9:00-20:00
M
9:00-20:00
S
Inchis
M
9:00-20:00
D
Inchis
J
9:00-20:00
Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!