Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!

Clinica medicala

EquilibruPsi - Ceobanu, Benga, Moldovan și Bota-Rafiroiu Societate...

EquilibruPsi - Ceobanu, Benga, Moldovan și Bota-Rafiroiu Societate civilă profesională de psihologie
Fii în armonie cu tine însuți!

Află cum e cuplul tău!

Psiholog Camelia Bota

A
A
Află cum e cuplul tău!

 Cuplul… un cuvânt atât de scurt, care precum păpuÈ™ile Matrioska, deschide È™i redeschide în minÈ›ile È™i inimile noastre o sinestezie ameÈ›itoare de gânduri È™i emoÈ›ii. Temă dezbătută asiduu la orice vârstă, indiferent de experiență. Momente uneori pline de intensitate, extaz, tumult zgomotos al inimii, pace interioară, bucurie, iar alteori pline de agonie, trudă, neliniÈ™te, lacrimi în noapte, furie, după cum putem mărturisi cu toÈ›ii – sau dacă cineva trăieÈ™te altceva… aÈ™tept un telefon.


Și tot acelaÈ™i cuvânt ne poate face să ne gândim la ceea ce înseamnă a trăi în plictis sau aventură, în libertate sau prizonierat, în inerÈ›ie sau în a lua iniÈ›iativa, în singurătate de unul singur sau în doi È™i toate acestea se pot întâmpla simultan sau pe rând în inimile noastre… nu-i aÈ™a că ar putea chiar exploda?


Care-i drumul cel bun? Aceasta-i întrebarea… È™i nu există un răspuns corect aÈ™a… la modul general. Fiecare e nevoit să răspundă pentru sine. Află cum e cuplul tău! Pentru că există câÈ›iva indicatori care pot să îi sprijine pe parteneri în a observa funcÈ›ionalitateacuplului lor:



  •  Partenerii se “aud” unul pe altul;

  • Schimbă idei, astfel încât să atingă o bună comunicare;

  • Se contrazic (au păreri diferite) È™i acceptă diferenÈ›ele fără frică, discută problemele cu afecÈ›iune, într-un climat pozitiv È™i ajung mai uÈ™or la un consens;

  • Se adaptează unul la celălalt;

  • ÎÈ™i împărtășesc durerile, curiozitățile, resentimentele, tandreÈ›ea – o varietate de nevoi È™i dorinÈ›e, fie că acestea sunt pozitive sau negative;

  • Trec de la o experiență la alta fără  a se bloca;

  • Râd de ei înÈ™iÈ™i;

  •  Se influenÈ›ează unul pe altul;

  • ÎÈ™i oferă suport pentru proiectele È™i interesele fiecăruia, precum È™i respect pentru alegerile individuale.

  •  ÎÈ™i arată/exprimă mândria sau compasiunea pentru realizările sau eÈ™ecurile celuilalt;

  • ÎÈ™i respectă intimitatea, dar intervin atunci când celălalt cade în durere;

  • Acceptă idei noi È™i ciudate venind din partea fiecăruia È™i visează împreună;

  • Experimentează fericirea alături de persoana iubită;

  • Partenerii se stimează È™i se apreciază.


Toate acestea creează o puternică intimitate emoÈ›ională, ceea ce dă consistență unei relaÈ›ii de iubire. Cuplurile stabile luptă cinstit. Ca în orice relaÈ›ie, partenerii se mai ceartă È™i pot deveni frustraÈ›i unul în raport cu celălalt, dar abordând conflictul pozitiv,  nu apar interpretări negative, aÈ™a încât se păstreză încrederea față de ceea ce spune È™i face partenerul. Un alt motiv pentru care cuplurile rămân fericite este acela că partenerii, în dinamica de zi cu zi, nu lasă ca gândurile È™i emoÈ›iile pozitive pe care le au unul față de celălalt să fie copleÈ™ite de cele negative.


Ce puteÈ›i face pentru a vă îmbunătăți relaÈ›ia de cuplu:

1. CreaÈ›i-vă “hărÈ›i ale dragostei” - acestea se referă la înregistrarea tuturor acelor informaÈ›ii relevante despre viaÈ›a partenerului: mâncăruri preferate, emisiuni, sporturi È™i ale hobby-uri, evenimente semnificative din viaÈ›a lui/ei, vise, aspiraÈ›ii din viaÈ›a de zi cu zi a partenerului, scopuri în viață, îngrijorări, speranÈ›e, griji.

2. ArătaÈ›i afecÈ›iune È™i respect față de partener. Aceasta este o condiÈ›ie esenÈ›ială pentru o relaÈ›ie satisfăcătoare È™i de durată.

3. PriviÈ›i unul spre celălalt, È™i nu în direcÈ›ii opuse. În relaÈ›ionare, se fac o serie de invitaÈ›ii reciproce pentru a primi atenÈ›ie, suport, afecÈ›iune. Atunci când aceste invitaÈ›ii au loc, este foarte important ca partenerii să se întoarcă unul spre altul, să-È™i răspundă unul celuilalt, deoarece numai în felul acesta este posibilă conectarea între ei, ceea ce va crea o bază pentru romantism, pasiune È™i o bună viață sexuală.

4. LăsaÈ›i-vă partenerul să vă influenÈ›eze. LuaÈ›i în considerare opiniile È™i sentimentele celuilalt È™i reflectaÈ›i la acestea;

5. RezolvaÈ›i problemele care pot fi rezolvate. Pentru a reuÈ™i acest lucru, Gottmanpropune un model de rezolvare a conflictului în relaÈ›ie ce presupune următorii paÈ™i:



  • Un start uÈ™or al dialogului;

  • IniÈ›ierea unor încercări de reparare a situaÈ›iei È™i receptivitatea față de tentativele de redresare făcute de partener;

  • Calmarea reciprocă;

  • Compromisuri;

  • Toleranță față de greÈ™elile celuilalt.


6. DepășiÈ›i blocajele. Acest lucru presupune o deplasare de la blocaj înspre dialog. O discuÈ›ie fără ca partenerii să se răneascăreciproc È™i, de asemenea, presupune ca partenerii să înveÈ›e să trăiască cu problema.

7. CreaÈ›i-vă un È›el comun, o viziune comună. Acest fapt presupune dezvoltarea unei vieÈ›i interioare a cuplului, o microcultură cu propriile obiceiuri, ritualuri, poveÈ™ti despre voi, despre relaÈ›ie È™i despre ce înseamnă a fi parte a acelui cuplu.

8. CooperaÈ›i, sprijiniÈ›i-vă reciproc È™i evitaÈ›i concurenÈ›a.

9. FaceÈ›i-vă cunoscute nevoile, de la cele mai superficiale la cele mai profunde È™i, de asemenea, faceÈ›i eforturi pentru a descoperi nevoile partenerului È™i pentru a le recunoaÈ™te fără a judeca dacă acestea sunt rezonabile, corecte, greÈ™ite sau nepotrivite.


Poate că “…È™i au trăit fericiÈ›i până la adânci bătrâneÈ›i” nu este un mit, ci este o artă. Vă doresc să aveÈ›i răbdare, iertare È™i împlinire în viaÈ›a de cuplu!


În următorul articol veÈ›i putea afla care sunt indicatorii, cauzele È™i consecinÈ›ele unuicuplu disfuncÈ›ional.


Psiholog Camelia Bota

EquilibruPsi - Ceobanu, Benga, Moldovan și Bota-Rafiroiu Societate...

BRASOV

Brasov

Adresa: str. Dr. Ion Rațiu, nr. 2, Brașov

Tel: 0732162726

E-mail:

Web: http://equilibrupsi.ro/

L
9:00-20:00
V
9:00-20:00
M
9:00-20:00
S
Inchis
M
9:00-20:00
D
Inchis
J
9:00-20:00
Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!