Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!

Clinica medicala

Dacia Medical Center

Dacia Medical Center
Împreună, spre visul tău de a deveni părinte!

Factorul RH in sarcina, un detaliu ce poate deveni periculos

PR Red Spot

A
A
Factorul RH in sarcina, un detaliu ce poate deveni periculos

Nu iti cunosti RH-ul si ai ramas insarcinata? Fugi la clinica si fa-ti analiza de sange! Factorul RH joaca un rol crucial in dezvoltarea sarcinii, asa ca trebuie sa te asiguri ca te feresti de probleme inca de la inceput. De ce este atat de important acest lucru, aflam de la dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie la Dacia Medical Center.



            “RH-ul, pozitiv sau negativ, este clasificat in functie de prezenta unei proteine la suprafata globulelor rosii. Cei mai multi oameni, 85%, au aceasta proteina, deci RH pozitiv, in vreme ce persoanele care nu au aceasta proteina au RH negativ. Probleme pot sa apara doar daca o femeie cu RH negativ si un barbat cu RH pozitiv hotarasc sa conceapa un copil. Daca bebelusul va avea RH pozitiv, adica diferit de al mamei, exista riscul ca uterul sa il perceapa ca pe un corp strain si sa incerce sa il elimine, ceea ce poate duce la avort spontan. De asemenea, anticorpii din sangele mamei pot distruge globulele rosii ale fatului, rezultand o anemie grava si o lipsa acuta de globule rosii necesare oxigenarii sangelui copilasului”, explica dr. Tarek Abdou.



            Sansele ca bebelusul sa preia RH-ul tatalui sunt de 50-50, asa ca nu trebuie sa lasati o astfel de situatie nesupravegheata.



            “In mod normal, incompatibilitatea de RH nu ridica probleme mari la prima sarcina, intrucat sangele fatului nu intra in sistemul circulator al mamicii in timpul celor 9 luni de sarcina. Totusi, sangele mamei si al bebelusului se pot combina in timpul nasterii, iar corpul mamei va recunoaste proteina de RH ca o substanta straina, asa ca va produce anticorpi ca sa o distruga, deci trebuie sa actionam cu maxima precautie pentru ca atat mama, cat si bebelusul, sa fie sanatosi dupa nastere”, completeaza dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie.



            Pentru a evita o astfel de situatie, medicii recomanda administrarea de imunoglobuline, care actioneaza precum un vaccin, adica impiedica organismul mamei sa produca anticorpi RH potential periculosi ce pot cauza complicatii pentru bebelus sau pot pune in pericol sarcinile ulterioare.



            “Se va face o injectie cu imunoglobuline in jurul celei de-a 28-a saptamani de sarcina, intrucat ea este eficienta timp de 12 saptamani, deci pana la termen, dupa care vom mai face o injectie la 72 de ore de la nastere, daca probele de sange din cordonul ombilical au relevat ca nou-nascutul are un RH pozitiv”, conchide dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie.



 



 


Dacia Medical Center

BUCURESTI

Bucuresti

Adresa: Bulevardul Dacia, nr. 101 Sector 2, Bucureşti

Tel: 0766536553

E-mail:

Web: http://www.daciamedicalcenter.ro/

L
9:00-19:00
V
9:00-19:00
M
9:00-19:00
S
Inchis
M
9:00-19:00
D
Inchis
J
9:00-19:00
Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!