Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!

Clinica medicala

Clinica Stomatologica Younis Dent

Clinica Stomatologica Younis Dent
Clinica stomatologica pentru intreaga familie

Malocluzia dentara

Dr. Cristina Stan, medic specialist în ortodontie si ortopedie dento-faciala la Younis Dent

A
A
Malocluzia dentara

Malocluzia este una dintre cele mai intalnite anomalii ale danturii. Foarte pe scurt, malocluzia inseamna ca dintii superiori si cei inferiori se intalnesc in mod gresit. In mod ideal, dintii superiori coboara putin peste cei inferiori, astfel incat toti sa aiba contact. Dar, atunci cand nu sunt aliniati corect, acest lucru nu se mai respecta si pot aparea tot felul de probleme, de la cele mai simple, cum sunt cariile, la unele grave, care pot duce la fracturi sau la pierderea dintilor din cauza fortelor aplicate asupra lor.



Exista mai multe clasificari ale anomaliilor dento-maxilare, dar cea mai simpla si cea mai cunoscuta este cea facuta de Angle, care a identificat trei clase de malocluzii: de clasa I, de clasa a II-a si de clasa a III-a.



In cazul malocluziei de clasa I, nu exista decalaje intre mandibula si maxilar, insa dintii sunt nealiniati. Pentru acest tip de malocluzie la copii, solutia este una relativ simpla si rapida: se va purta un aparat mobil, care vor corecta dintii din fata.

In cazul adultilor, tratamentul este mult mai dificil tocmai pentru ca nu mai sunt in perioada de crestere și pentru ca este posibil sa aiba dinti restaurati cu tratamente de canal, dinti abrazati sau chiar dinti lipsa.

Cauzele malocluziei dentare sunt genetice, ceea ce inseamna ca anomalia se transmite la mostenitori, si ereditare, atunci cand copilul mosteneste dimensiunea dintilor de la un parinte si dimensiunea oaselor maxilare de la celalalt. Malocluziile dentare sunt cauzate si de disfunctiile endocrine, pentru ca intregul proces de crestere si dezvoltare este dictat si modelat de sistemul endocrin. Cum o dezvoltare si o crestere armonioase necesita un echilibru hormonal, un dezechilibru poate duce la aparitia unei anomalii dento-maxilare.



Malocluziile de clasa a II-a, atunci cand mandibula se situeaza mai in spate fata de maxilar, sau de clasa a III-a, cand mandibula este pozitionata mai in fata decat maxilarul, se trateaza mai greu. In unele cazuri, este suficient un plan de interventii ortodontice, dar in situatii cu anomalii mari, sunt necesare si interventii chirurgicale.

Si o serie de obiceiuri vicioase pot duce la malocluzii: de exemplu, respiratia orala poate fi vinovata de aparitia malocluziei de clasa a II-a cu retrognatism mandibular, deglutia infantila poate avea drept consecinta o ocluzie deschisa si sugerea degetului poate cauza malocluzie de clasa II-a cu retrognatism mandibular prodentie superioara. si pozitia in care dormim, pe multe perne sau daca tinem pumnul sub barbie, poate favoriza aparitia malocluziilor. Dar cum una dintre cele mai frecvente cauze ale malocluziilor dentare este pierderea precoce a dintilor de lapte, recomandarea mea este ca parintii sa-i aduca pe cei mici in vizita la dentist cat de des este posibil, pentru control si pentru depistarea unor probleme care pot fi rezolvate usor la o varsta frageda.



 


Clinica Stomatologica Younis Dent

BUCURESTI

Bucuresti

Adresa: Strada Nicolae G. Caramfil Nr. 36-38, Sc. A, Interfon 01

Tel: 0723530170

E-mail:

Web: http://younisdent.ro/

L
9:00-21:00
V
9:00-21:00
M
9:00-21:00
S
Inchis
M
9:00-21:00
D
Inchis
J
9:00-21:00
Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!