Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!

Clinica medicala

Clinica Dr. Dragus

Clinica Dr. Dragus
Estetica dentara digitala

Periodontita sau boala parodontala

Clinica Dr. Dragus

A
A
Periodontita sau boala parodontala

Periodontita reprezinta inflamatia tesuturilor de sustinere a dintilor (parodontiu), mai este cunoscuta ca și boala parodontala (parodontoza).

Periodontita este o leziune ireversibila, care in timp duce la pierderea dintilor de pe arcadele dentare.

Boala parodontala debuteaza cu o gingivita, iar daca aceasta nu este tratata se transforma in timp in periodontita, periodontita constituind forma evoluata și/sau complicatia gingivitei.



In ultimii ani, clasificarea periodontitei a cunoscut multe modificari. in momentul de fata, specialiștii in domeniu recunosc ca entitati distincte: periodontita cronica generalizata sau localizata, periodontita agresiva generalizata sau localizata, periodontita asociata cu boli sistemice (diabet), periodontita asociata cu leziuni endodontice si periodontita ulcero-necrotica.



Ca si frecventa la nivel mondial in populatia adulta, pe primul loc este periodontita cronica.

Alaturi de predispozitia genetica individuala a pacientului, care are o influenta majora asupra severitatii tabloului clinic, exista germeni asociati periodontitei , care genereaza procesul inflamator.



In placa subgingivala au fost identificate peste 500 specii de bacterii.Acești agenti patogeni pot fi anaerobi sau aerobi.

Multiplicare agentilor patogeni anaerobi este favorizata de anaerobioza din spatiul parodontal.

Sub influenta unor factori locali sau sistemici, unele bacterii din biofilmul dentar subgingival devin agentii etiologicii primari ai bolii periodontale.

In majoritatea cazurilor, patogenii Gram-negativi anaerobi periodontali actioneaza sinergic, producand infectii polimicrobiene la nivelul parodontiului.



Bacteriile cele mai frecvent implicate in infectiile polimicrobiene ale cavitatii bucale sunt: Actinobacillus actinomycetemcomitans (Aa), Porphyromonas gingivalis (Pg), Prevotella intermedia (Pi), Bacteroides forsythus/Tannerella forsythensis (Tf), Treponema denticola (Td), Prevotella nigrescens (Pn), Fusobacterium nucleatum (Fn), Eikenella corrodens (Ec), Campylobacter rectus (Cr), Capnocythophaga ochrea (Co), Capnocythophaga sputigena (Cs) si Capnocythophaga gingivalis (Cg).

Eșecul eliminarii acestor bacterii este asociat cu un raspuns slab la tratament.

Patogenii periodontali colonizeaza zonele subgingivale producand numeroși factori de virulenta, care scad mecanismele de aparare ale gazdei, conducand in final la distrugerea tesutului de sustinere al dintilor.



Deși (Aa) este asociata cu periodontita agresiva localizata , (Pg) este considerat agentul etiologic major al periodontitei cronice.

Cele mai recente studii demonstreaza prezenta unor asocieri specifice intre bacteriile patogene periodontale, implicate in debutul și progresia bolii. Spre exemplu, a fost raportata o asociere intre (Bf) și (Cr) in cazurile de periodontita agresiva.

Deasemenea Sokranski și colaboratorii au aratat ca asocierea dintre  (Pg), (Td) și (Bf) –așa zis-ul “complex roșu “ este implicata puternic in fazele active distructive ale periodontitei cronice.



Transmiterea acestor bacterii se face prin intermediul salivei intre membrii unei familii. De aceea este recomandat ca tratamentul aplicat pentru aceste bacterii sa se faca intregii familii, in scopul prevenirii reinfectarii cu patogenii periodontali.

Deși prezenta agentilor patogeni este esentiala pentru debutul periodontitei, aceste organisme nu sunt suficiente pentru a sustine progresia bolii. Raspunsul imun al gazdei este implicat in modularea evolutiei catre distructie tisulara sau vindecare.



Clinica Dr. Dragus

Str. Stirbei Voda, nr. 110A

0213124690/ 0739 885 285

http://www.clinicadrdragus.ro/



 


Clinica Dr. Dragus

BUCURESTI

Sectorul 1

Adresa: Str. Stirbei Voda, nr. 110A

Tel: 0213124690

E-mail:

Web: http://www.clinicadrdragus.ro/

L
14:00-20:00
V
14:00-20:00
M
14:00-20:00
S
Inchis
M
14:00-20:00
D
Inchis
J
14:00-20:00
Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!