Coronavirus Update
AudioNova

Clinica AudioNova

Imagine Slider
Hipoacuzia si
aparatele auditive
"Daca nu vezi te izolezi de lucruri. Daca nu auzi te izolezi de oameni."
Immanuel Kant
Hipoacuzia este o afectiune grava care poate ridica probleme sociale si economice semnificative pentru persoane, familii si comunitati. Se estimeaza ca 500 de milioane de oameni sufera de o forma de hipoacuzie. Se previzioneaza ca acest numar va creste cu 200 milioane pana in 2015. Numai o treime din persoanele hipoacuzice au varsta pensionarii. Majoritatea sunt fie scolari, fie incadrati in munca.

Descriere

Hipoacuzia nu inseamna numai un auz deficitar - ea reduce si capacitatea de a intelege vorbirea. Vorbirea consta din vocale si consoane exprimate la frecvente diferite si la intensitati diferite. O ureche sanatoasa inregistreaza cu usurinta aceste sunete. Atunci cand intervine hipoacuzia, devine necesara o intensitate mai mare.

Dar volumul nu este singura problema a persoanelor hipoacuzice. Hipoacuzia localizata in urechea interna (hipoacuzia neurosenzoriala) afecteaza foarte adesea in special capacitatea de a sesiza sunetele de inalta frecventa. Aceste sunete de inalta frecventa (de ex. "s", "f", "sh" si "t") joaca un rol esential in capacitatea de intelegere a vorbirii. De aceea persoanele care sufera de acest tip de hipoacuzie adesea spun: "te aud, dar nu inteleg ce spui".

Impactul psihologic negativ in timp al hipoacuziei este evident. Cu cat mai grava este hipoacuzia, cu atat mai mare este posibilitatea ca pacientii sa sufere consecinte sociale negative precum stari de nervozitate, pierderea respectului de sine, instabilitate emotionala si chiar depresie si paranoia.

[citeste mai multe]

Cauze

Exista doua cauze principale ale cresterii incidentei hipoacuziei la nivel global:

 • expunerea crescuta la zgomote excesive la munca, in mediu si in timpul liber
 • hipoacuzia progresiva cu inaintarea in varsta, impreuna cu schimbarile demografice ale populatiei imbatranite
 • Hipoacuzia poate fi cauzata de probleme ale urechii externe, ale urechii mijlocii sau ale urechii interne. Pentru fiecare dintre ele cauzele hipoacuziei sunt diferite.

[citeste mai multe]

Simptome

Daca intalnesti o serie de semnale care te atentioneaza, sau daca multe persoane iti spun ca nu auzi bine, e posibil sa ai o pierdere auditiva. Unele dintre aceste semnale pot fi:

 • obisnuiti sa dati volumul mai tare la televizor deranjand pe cei din jur
 • cereti repetarea unor cuvinte sau sa vi se vorbeasca mai tare
 • simtiti des ca oamenii din jurul dumneavoastra "mormaie" sau vorbesc neclar
 • aveti probleme de intelegere a conversatiilor purtate in medii zgomotoase sau purtate in acelasi timp in care si altii vorbesc
 • evitati des petrecerile sau evenimentele sociale din cauza zgomotului, pentru ca nu intelegeti cand vi se vorbeste
 • in timpul conversatiilor, in masina, restaurant sau alte locuri zgomotoase vi se intampla sa aveti probleme de intelegere a celor ce vorbesc
 • va simtiti obosit / stresat dupa ce ascultati sau vorbiti o perioada mai lunga de timp
 • va este necesar sa va asezati langa cei care vorbesc, in primele randuri la intalniri, servicii religioase sau la mese pentru a intelege
 • Aveti probleme de auz si de intelegere a celor cu care vorbiti daca nu puteti sa urmariti miscarea buzelor

Investigatii

Probabil te-ai intrebat deja ce se va intampla in timpul consultatiei. Ca sa-ti alungam toate grijile iti oferim cateva informatii.

Acusticianul specialist in aparate auditive sau medical ORL-isul iti va examina urechile. Asta pentru a depista probleme precum cerumenul excesiv sau infectii ale urechii.

Dupa examenul urechii, acusticianul iti va face un test de auz (audiograma). Ti se vor pune un set de casti in care se vor auzi o serie de sunete (tonuri), unele vor avea o intensitate mai mica, altele o intensitate mai mare, pe frcventele cuprinse inte 125 Hz- 8000 Hz. Tu trebuie doar sa ii spui specialistului cand se aude (poti sa apesi pe un buton sau poti doar sa ii spui).

Pentru a afla mai multe despre obiceiurile tale auditive, expertul te va intreba diferite lucruri, ca de exemplu, in ce situatii ti-ai dat seama ca ai o pierdere de auz.

Astfel, veti putea hotara impreuna ce aparate auditive vei folosi in viitor.

La sfarsitul consultatiei, acusticianul specialist in aparate auditive iti va explica optiunile disponibile pentru a-ti putea recupera auzul.

Ti se vor prezenta si proba o selectie de aparate auditive si accesorii care ti se potrivesc si ti se vor expica diferentele si avantajele aparatelor auditive prezentate.

Galerie foto

Proceduri de tratament

Tratamente

Pentru fiecare tip de hipoacuzie este disponibila o larga gama de aparate auditive. Aceste aparate sunt de mai multe stiluri, forme si culori. Specialistii cunosc diferentele intre aparatele personalizate (CIC) si aparatele retroauriculare (BTE). Cu ajutorul specialistilor, pacientii vor putea alege varianta ideala, in functie de hipoacuzie, de buget, de stilul de viata si de preferinte.

Aparatele auditive trebuie sa foloseasca posibilitatile existente ale pacientului astfel incat reglajul sa fie individualizat; trebuie sa permita pacientului sa aiba o senzatie auditiva naturala; rezultatele reabilitarii cu aparate auditive depind de educarea si reeducarea pacientului - trebuie obisnuit sa inteleaga sunetele vorbirii, iar cea mai dificila situatie de acest fel este cea a copiilor surzi din nastere care trebuie sa invete sa asocieze o semnificatie sunetelor vorbirii.

Datorita algoritmilor de eliminare a feedbackului, aparatele digitale moderne pot oferi un nivel satisfacator de amplificare fara acel feedback suparator. In plus, modurile DSP (Digital Signal Processing) nu doar amplifica sunetul, ci se si adapteaza mediului in care se afla ascultatorul. Aceasta conduce la o mai buna intelegere in conditii dificile, la un auz confortabil in medii zgomotoase si la o buna calitate a sunetului atunci cand se asculta muzica.

Aparatele auditive digitale moderne au un design ergonomic si sunt disponibile in mai multe modele, asa cum am aratat anterior. Cele mai recente modele au culori diverse si pot fi discret asortate cu culoarea pielii sau a parului utilizatorului. Sunetul este transmis catre ureche printr-un tub subtire si aproape invizibil.

Despre noi

Noi intelegem mai bine ca oricine omul si felul in care simtul auzului influenteaza viata cotidiana. Credem ca surditatea este o drama care nu trebuie acceptata. De aceea ne dedicam fiecarui om si ii oferim solutii si produse care sunt discrete, usor de folosit si accesibile ca pret.

Ne place sa spunem ca alegerea unui aparat auditiv adecvat se realizeaza impreuna cu pacientul nostru, in functie de stilul de viata al acestuia, de cerintele si asteptarile sale pentru viitor.

AudioNova

AudioNova

Program
Luni - Vineri: 08:30 - 17:30
Sambata: 08:30 - 15:00

Bucuresti - sediul central

Adresa: Str. Ardeleni nr.7, sector 2

Tel: 021/2111110; 021/2111120

Fax: 021/2104612

Mobil: 0724/505389

Email: [email protected]

Website: www.audionova.ro

Video

Film de prezentare.

Sfatul audiologului:

Prima ta vizita la un audiolog
La ce te poti astepta de la o consultatie cu un audiolog sau specialist ORL? Probabil te-ai intrebat deja ce se va intampla in timpul consultatiei. Ca sa-ti alungam toate grijile iti oferim cateva informatii. Ar trebui sa iti rezervi cam o ora pentru o vizita si roaga o ruda sau un prieten sa te insoteasca. Unii oameni se simt mai in siguranta astfel. Iar un apropiat ti-ar fi de folos daca ar aparea probleme de comunicare.

Examinarea
Audiologul sau ORL-isul iti va examina urechile. Asta pentru a depista probleme precum cerumenul excesiv sau infectii ale urechii.

Testarea auditiva
Dupa examenul urechii, audiologul iti va face un test de auz (audiograma). Ti se vor pune un set de casti in care se vor auzi o serie de sunete (tonuri), unele vor avea o intensitate mai mica, altele o intensitate mai mare, altele vor avea o frecventa joasa sau inalta. Tu trebuie doar sa ii spui audiologului ca se aude (poti sa apesi pe un buton sau poti doar sa ii spui)

Intrebari
Pentru a afla mai multe despre obiceiurile tale auditive, expertul te va intreba diferite lucruri, ca de exemplu, in ce situatii ti-ai dat seama ca ai o pierdere de auz. Astfel, veti putea hotara impreuna ce aparate auditive vei folosi in viitor.

Discutarea solutiilor:
La sfarsitul consultatiei, expertul iti va explica optiunile disponibile pentru a-ti putea recupera auzul. Ti se vor arata o selectie de aparate sau proteze auditive care ti se potrivesc si diferentele si avantajele produselor prezentate. Acum este momentul sa ii pui toate intrebarile pe care le-ai avea si sa ii pui audiologului la dispozitie cat mai multe informatii. Cu cat stie mai multe, cu atat va fi mai usor sa iti intampine nevoile.