Clickmed
programare rapida la medic

Ministrii sanatatii din UE participa la o reuniune de criza consacrata gripei porcine

Publicat la data de: 04 Mai 2009

Tarile membre UE incearca joi sa ajunga la un acord privind o serie de masuri comune impotriva epidemiei de gripa porcina, care se propaga rapid in Europa, in conditiile in care Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a avertizat ca o pandemie este iminenta, transmite AFP.

Ministrilor europeni ai sanatatii, convocati de urgenta incepand de la ora locala 14.30 (15.30 ora Romaniei) la Luxemboug pentru a stabili masurile luate in ceea ce priveste calatoriile, le-ar putea fi greu sa ajunga la un acord, tinand cont de opiniile contradictorii prezentate deja de capitalele europene. in cursul reuniunilor de pregatire nu a fost retinuta definitiv nicio formulare, iar un proiect de text, inca provizoriu, obtinut de AFP cere numai "protejarea eficienta a cetatenilor" europeni, dar anunta nicio masura importanta.

Propunerea franceza de a suspenda zborurile catre Mexic nu a fost aprobata in unanimitate miercuri, in cursul unei reuniuni informale a ministrilor europeni ai transporturilor, ce a avut loc in Cehia. Initiativa ar putea fi respinsa mai clar joi, pentru ca datele s-au schimbat in cateva ore. Nivelul de alerta stabilit de OMS face in prezent mai putin pertinenta o masura care sa vizeze in mod clar Mexicul, potrivit unei surse europene.

OMS a decis miercuri seara sa ridice la 5 nivelul de alerta, avertizand astfel ca o pandemie este iminenta. Acest nivel este penultimul inainte de declararea starii de pandemie.

OMS sfatuieste tarile sa incurajeze reducerea calatoriilor, inclusiv cu mijloacele publice de transport si evitarea aglomeratiilor, dar nu recomanda impunerea de restrictii oficiale privind deplasarea catre tarile afectate.

De asemenea, tarile afectate sunt invitate sa distribuie antivirale si sa pregateasca vaccinarea. tarilor unde nu s-au inregistrat cazuri li se recomanda sa introduca la frontiere controale sanitare.

Incepand de luni, mai multe capitale europene au confirmat existenta unor cazuri de gripa porcina: trei cazuri in Germania, unul in Austria, cinci in Marea Britanie, unul in Elvetia, zece in Spania si unul in Olanda. Unul dintre pacientii din Spania a contractat virusul gripei porcine fara sa fi calatorit in Mexic. in plus, circa 140 de cazuri suspecte s-au inregistrat in Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Franta, Italia, Irlanda, Olanda, Polonia, Portugalia si Suedia.

Italia le va propune partenerilor sai europeni examinarea "posibilitatilor de a crea stocuri strategice de antivirale si vaccinuri" la nivelul UE pentru a combate propagarea gripei porcine si un "program de achizitionare" comun pentru aceste produse. insa proiectul de text care le va fi prezentat ministrilor, obtinut de AFP, nu include nici macar aceasta propune, indemnand guvernele europene numai sa "foloseasca optim antiviralele". in timpul epidemiei de gripa aviara tarile membre UE au refuzat sa creeze stocuri comune de antivirale.

Europa dispune de suficiente antivirale numai pentru 16% din populatie, potrivit unui expert din Comisia Europeana.

Ministrii europeni ar urma sa isi ia angajamentul ca "coopereze strans" pentru a "facilita dezvoltarea unui vaccin pilot impotriva virusului A/H1N1 in cel mai scurt timp posibil". Marii producatori de vaccine - Baxter, GlaxoSmithKline, Sanofi Pasteur, Novartis Vaccines - au avut consultari miercuri, la Bruxelles, cu comisarul pentru sanatate Androulla Vassiliou.

Potrivit OMS, patru laboratoare din lume sunt in stadii diferite de lucru la o tulpina virala care poate servi drept precursor al unui vaccin impotriva gripei porcine. "Va fi nevoie de aproximativ sase luni pentru a scoate pe piata un vaccin potrivit. Dar aceasta munca nu poate incepe inca, pentru ca virusul evolueaza in continuare si nu exista suficiente date disponibile in ceea ce priveste Mexicul", a precizat el.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate