Clickmed
programare rapida la medic

Glaucomul - generalitati

Actualizat la data de: 22 Septembrie 2009

Generalitati

Sus
Glaucomul - generalitati Vezi galerie foto

Glaucomul este o boala de ochi ce produce atrofierea nervului optic si ingustarea campului vizual. Campul vizual este suprafata perceputa de ochi atunci cand fixam privirea drept inainte. Aceasta boala a ochiului se caracterizeaza prin cresterea tensiunii intraoculare si scaderea acuitatii vizuale.
Glaucomul este deseori asociat cu o crestere a presiunii intraoculare dar poate exista si atunci cand presiunea este normala. Si invers putem avea o presiune intraoculara mare fara insa a avea glaucom.
O serie de factori duc la cresterea riscului de glaucom:
- istoricul familiei (cazuri de glaucom in familie)
- imbatranirea
- diabetul si bolile vasculare
- miopia severa.
Presiunea intraoculara - forma rotunda a ochiului este mentinuta de o presiune usoara a lichidelor secretate in interiorul ochiului - este ceea ce numim presiune intraoculara. Daca eliminarea acestor lichide este limitata, presiunea va creste putand dauna nervului optic care transmite imaginile de la ochi la creier.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Glaucomul cronic
  3. Glaucomul acut
  4. Citeste pe aceeasi tema

Glaucomul cronic

Sus

Este forma cea mai frecventa si cea mai frusta a bolii, fiind pana tarziu asimptomatica.
Presiunea creste lent sau devine instabila si pierderea campului vizual se produce incepand de la extremitati. Afectarea nervului optic este dificil de evaluat la inceput si pentru depistare este necesar examenul de fund de ochi si consultarea unui medic specialist.
Tratamentul glaucomului consta in reducerea presiunii intraoculare si nu in redarea campului vizual pierdut. Se administreaza picaturi, pastile, tratament cu laser sau se poate efectua o interventie chirurgicala. Este important ca picaturile sa fie administrate corect in ochi si la intervale regulate.
Tratamentul cu laser are avantajul ca nu necesita spitalizare, anestezie si incizii pe ochi. In majoritatea cazurilor administrarea picaturilor nu trebuie intrerupta. Acest tratament poate fi totusi ineficient sau imposibil de realizat.
Daca este necesara chirurgia ea va fi efectuata de catre medicul oftalmolog cu ajutorul microscopului.

Glaucomul acut

Sus

Aceasta forma de glaucom este provocata de o crestere brusca a presiunii intraoculare.
Simptomele sunt clare: durere in jurul ochiului, roseata in ochi, vedere incetosata cu halouri colorate, dureri de cap violente si uneori greata si voma.
In cazul in care medicul oftalmolog observa riscul aparitiei unui glaucom acut, el poate efectua cu ajutorul laserului o mica interventie chirurgicala preventiva la ambii ochi. Aceasta interventie nu este dureroasa si nu necesita nici un fel de anestezie.
Dupa o criza, glaucomul acut poate fi vindecat cu ajutorul acestei interventii (iridotomie). Aceasta trebuie efectuata dupa ce criza este controlata cu ajutorul medicamentelor. Pentru ca aceste proceduri sa aibe efecte pozitive, prezentarea la spital trebuie facuta imediat ce apar primele simptome.


Medici specialisti Oftalmologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate