Clickmed
programare rapida la medic

Obezitatea, factor de risc in aparitia cancerului

Actualizat la data de: 01 Octombrie 2021
Obezitatea, factor de risc in aparitia cancerului

In urma cu un secol, obezitatea era considerata o boala rara, un factor de risc pentru starea de sanatate a individului, insa in 1997 Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a recunoscut obezitatea ca fiind o afectiune cronica evolutiva.

Mai mult, in ultimii 20 de ani obezitatea a luat avant, astazi fiind considerata o adevarata pandemie.

Obezitatea este un element major de risc pentru bolile cardiovasculare, diabet zaharat, sindrom metabolic, infarct miocardic acut, cancer, osteoartrita, astm, apnee in somn. Datele statistice furnizate de studiul ORO (Obezitatea in Romania) efectuat in anul 2014 arata ca 21% dintre romanii de peste 18 ani sufera de obezitate.

Conform datelor, rata obezitatii creste odata cu varsta, astfel ca in timp ce la adultii pana in 40 de ani obezitatea e in proportie de 10%, procentul creste la 30,1% la grupa de varsta de 40-60 de ani si ajunge la 41% la persoanele ce au trecut de 60 de ani.

Principalii factori care determina obezitatea

• Consumul a mai mult de trei mese pe zi, bogate cantitativ;

• Mesele servite dupa ora 21:00;

• Consumul de untura sau alimente prajite;

• Numarul insuficient de ore de somn;

• Consumul unor cantitati mari de alimente la un interval mai mic de o ora fata de masa precedenta.

Obezitatea este una dintre cauzele cancerului care poate fi prevenita. Astfel, in ultimii ani o multime de studii sustin ca a fi supraponderal sau obez creste riscul diferitelor tipuri de cancer.

Mai mult, OMS afirma ca prevenirea excesului de greutate si, implicit, a obezitatii sunt cele mai importante metode de prevenire a cancerului, dupa renuntarea la fumat.

Cercetatorii britanici spun ca aproximativ 20.000 de cazuri de cancer anual in Marea Britanie sunt cauzate de excesul de greutate si obezitate. Acest numar va creste pe viitor fiindca obezitatea este factorul de risc al multor tipuri de cancer, iar numarul oamenilor obezi este in crestere.

Cancer de san

Obezitatea creste riscul aparitiei cancerului de san la femeile aflate la menopauza. Altfel, studiile din Marea Britanie au aratat ca femeile obeze au un risc cu 30% mai mare de cancer de san dupa menopauza comparativ cu cele care au o greutate normala.

Cancer de colon

Obezitatea este una dintre cele mai importante cauze ale cancerului de colon. Anumiti cercetatori au declarat ca barbatii obezi au un risc crescut cu 50% de cancer de colon decat cei cu o greutate corporala normala.

Cancer esofagian

Cercetatorii din Marea Britanie sustin ca la 1 din 5 cazuri obezitatea este factorul principal al cancerului esofagian.

Cancer de pancreas si rinichi

Anumite studii sustin ca persoanele supraponderale au sanse mult mai mari de a dezvolta pe parcursul vietii cancer de pancreas sau de rinichi. Astfel, cercetariile arata ca persoanele care au o greutate corporala mare reprezinta un sfert din totalul persoanelor cu cancer de rinichi.

In plus, sunt si cercetari care arata ca obezitatea sporeste sansele de a dezvolta si alte tipuri de cancer precum: cancer la creier, leucemie, limfom non-Hodgkin, cancer tiroidian si cancer de prostata.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate