Clickmed
programare rapida la medic

Tipuri de pneumonie: simptome, cauze, tratament

Actualizat la data de: 05 Octombrie 2016

Generalitati

Sus
Tipuri de pneumonie: simptome, cauze, tratament

Pneumonia este o boala grava, care continua sa faca victime peste tot in lume.

Anual, ea afecteaza aproximativ 450 de milioane de persoane, reprezentand 7% din populatia globului si provoaca 4 milioane de decese.

In tarile sarace sau in curs de dezvoltare, ea ramane prima cauza de mortalitate in randul copiilor.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptomele pneumoniei
  3. Locuri de manifestare
  4. Tipuri de pneumonie
  5. Citeste pe aceeasi tema

Simptomele pneumoniei

Sus

Pneumonia este o inflamatie a plamanilor, cauzata cel mai adesea de o infectie cu bacterii sau virusuri. Boala este cu atat mai periculoasa cu cat sistemul imunitar este mai slabit. In rare cazuri, pneumonia este data de o infectie micotica (cu fungi ori ciuperci) sau parazitara.

Cele mai frecevente simptome includ:

- tuse productiva (intalnita cu o frecventa de 79%-91%);
- oboseala (frecventa de 90%);
- febra insotita de frisoane (frecventa de 71–75%);
- respiratie grea, cu modificari de ritm (dispnee - frecventa de 67–75%);
- sputa (frecventa de 60–65%);
- durere in piept, ascutita sau sub forma de junghiuri, in timpul inspiratiei profunde (frecventa de 39–49%).
- confuzie, printre cele mai importante semne la persoanele in varsta.

Simptomele cele mai grave pot include:

- coloratia albastruie a pielii, cauzata de oxigenarea insuficienta a organismului;
- sete diminuata;
- convulsii;
- voma persistenta;
- valori extreme ale temperaturii;
- nivel diminuat al starii de constienta.

Locuri de manifestare

Sus

Pneumonia se manifesta atat in colectivitati (la serviciu, in crese, scoli si gradinite), dar poate fi contractata si la domiciliu, fiind cauzata de infectia cu microorganisme comune.

Din fericire, acest tip de pneumonie are evolutie favorabila, in majoitatea cazurilor. Multumita tratamentului cu antibiotice, mortalitatea este scazuta: sub 1% din cazurile trate la domiciliu si sub 3% din cazurile tratate in spital.

Nu acelasi lucru se poate spune si despre pneumoniile nozocomiale, aparute in mediul spitalicesc. Acestea sunt provocate de bacterii gram-negative, unele extrem de agresive si foarte rezistente la antibiotice.

Aproape jumatate din bolnavii care fac pneumonie in spital mor din cauza complicatiilor date de boala. Cele mai multe infectii sunt provocate de stafilococul auriu (Staphylococcus aureus).

Pneumoniile cauzate de Pseudomonas aeruginosa si Acinetobacter sunt cele mai grave, mortalitatea fiind extrem de ridicata (pana la 70%).

Tipuri de pneumonie

Sus

1. Pneumonia bacteriana

Este cel mai raspandit tip de pneumonie si este cauzata de infectia cu stafilococi, sterptococi, pneumococi, bacili sau alte bacterii, mai mult sau mai putin periculoase. Se trateaza cu antibiotice la care bacteriile vinovate de boala sunt sensibile.

Pneumonia cu bacterii gram-negativ este cea mai periculoasa dintre toate, deoarece aceste microorganisme au o mare rezistenta la majoritatea antibioticelor.

Iata care sunt cele mai agresive tipuri de pneumonii cu bacterii gram-negative:

- Pneumonia cu bacilul Piocianic (Pseudomonas aeruginosa) apare in sectiile de terapie intensiva. Sursele infectiei pot fi echipamentele respiratorii, solutiile de curatat, dezinfectantii, chiuvetele, legumele, vasele cu flori, endoscoapele si bazinele de fizioterapie etc. Antibioticul se prescrie in urma rezultatelor antibiogramei.

- Pneumonia stafilococica, cauzata de stafilococul auriu (Staphylococcus aureus), are o mortalitate cuprinsa intre 15-40%. Infectia poate da gangrena pulmonara (pneumonia necrozanta) si septicemie, cu pronostic fatal.

- Psitacoza, sau “febra papagalilor”, este un tip rar de pneumonie cauzata de Chlamydia psittaci, o bacterie transmisa de pasari. Este considerata boala profesionala a angajatilor gradinilor zoologice, magazinelor de animale de companie, agricultorilor sau fermierilor. In cazurile grave, netratate la timp, mortalitatea poate atinge 30%.

- “Boala Legionarilor” este cauzata de bacteria Legionella pneumophilla. Aproximativ 20% din persoanele infectate mor in urma complicatiilor.

2. Pneumonia virala

Este provocata cel mai adesea de virusurile gripale si paragripale, rinovirus, coronavirus, adenovirus, hantavirus sau virusul varicelo-zosterian. Se trateaza cu medicamente antivirale si poate fi prevenita in majoritatea cazurilor prin vaccinare antigripala si antipneumococica anuala.

3. Pneumonia micotica

Este un tip rar de pneumonie, care afecteaza doar persoanele cu un sistem imunitar slabit, cum ar fi bolnavii de HIV / SIDA sau cancer, pacientii cu boli autoimune, consumatorii de droguri sau persoanele care au suferit un transplant.

Printre cele mai agresive ciuperci care cauzeaza pneumonia micotica se numara Pneumocystis carinii. Mortalitatea este de 90-100% in cazurile netratate si scade la 50% in cazurile in care se urmeaza un tratament antifungic.

4. Pneumonia parazitara

Printre organismenele care declanseaza pneumonia parazitara se numara Paragonimus westermani si Entamoeba histolytica. Netratata, infectia duce la abces pulmonar (formarea de pungute cu puroi) sau afectarea sistemului nervos central.

5. Pneumonia de aspiratie

Este un tip de pneumonie prin leziuni chimice, ce apare in urma inhalarii de materiale straine (de obicei, alimente, lichid, voma sau fluide) prin gura sau alte cai respiratorii care duc la plamani.

Este favorizata de tulburari de deglutitie (inghitire) cum ar fi boala de reflux gastroesofagian, intubatie orotraheala, anestezie generala, accidente vasculare cerebrale, crize epileptice sau intoxicatie alcoolica acuta.

6. Pneumonia congenitala

Apare la nou-nascuti, in primele 24 de ore de la nastere si este data de anomalii congenitale ale tractului respirator. Acestea faciliteaza aparitia, extinderea si evolutia infectiilor ce duc la inflamatia alveolelor pulmonare.

7. Pneumonia de ventilatie

E o complicatie care apare la 30% dintre pacientii intubati, aflati in sectiile de terapie intensiva. Debuteaza dupa minim 48 de ore de la intubarea orotraheala sau dupa realizarea unei traheostomii.

Intubatia afecteaza mecanismele fiziologice de aparare a orofaringelui si traheei impotriva bacteriilor gram negative, de unde si declansarea bolii. Mortalitatea se situeaza intre 30% si 76%, in functie de agresivitatea microorganismului care a determinat-o.

8. Pneumonia interstitiala idiopatica

Este o afectiune cu etimologie necunoscuta, caracterizata prin afectarea difuza a interstitiului pulmonar si un grad variat de inflamatie si fibroza. Tratamentul consta in oxigenoterapie si transplant, in cazuri grave. Nu se prescriu medicamente.


Medici specialisti Pneumofiziologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate