Clickmed
programare rapida la medic

Boli care te pot ucide in 24 de ore

Actualizat la data de: 08 Septembrie 2022
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica: Clinica MedLife

Boli care te pot ucide in 24 de ore

Exista boli cronice, care avanseaza in timp si sunt tinute sub control, astfel incat pacientii pot trai o viata lunga.

Insa exista si afectiuni care debuteaza brusc si care, fara tratament adecvat, imediat, te pot ucide, in mai putin de 24 de ore.

1. Infarctul miocardic

Atunci cand o artera a inimii se blocheaza din cauza unui cheag de sange, miocardul (muschiul inimii) nu mai primeste sange si oxigen, provocand o necroza. Simptomele de infarct miocardic sunt presiunea in spatele sternului, in mijlocul toracelui.

Durerea radiaza spre gat, bratul stang, spre incheietura mainii. Alte simptome care pot fi asociate sunt oboseala, paloarea, tulburarile digestive, dificultati de respiratie. O persoana care are aceste simptome trebuie sa mearga de urgenta la medic, caci riscul de deces este crescut.

Factorii de risc sunt: varsta mai mare de 50 de ani, fumatul, obezitatea, hipertensiunea, colesterolul marit, diabetul si istoricul familial de boli cardiovasculare.

Severitatea si sechelele bolii depind de marimea zonei afectate de necroza.

2. Accidentul vascular cerebral

In cele mai multe cazuri, accidentul vascular cerebral este cauzat de ruperea unui vas de sange, ceea ce duce la o hemoragie cerebrala.

Un accident vascular cerebral ischemic are loc atunci cand obstructia venoasa impiedica circulatia corespunzatoare a sangelui, cauzand moartea celulelor nervoase din creier, adica tromboza cerebrala sau embolia cerebrala.

Factorii de risc sunt aceiasi cu cei ai infarctului miocardic (colesterolul marit, diabetul, fumatul, obezitatea, varsta inaintata, antecedente familiale cardiovasculare.

Un accident vascular cerebral este adesea precedat de o durere de cap foarte puternica, tulburari digestive (greata, varsaturi) sau tulburari de echilibru. Exista, de asemenea, o paralizie a membrelor de pe o parte si dificultati de vorbire.

La mai putin de de 3 ore dupa accident, sansele de recuperare sunt mai mari. Fara interventie de specialitate, un accident vascular cerebral poate fi fatal in mai putin de 24 de ore.

3. Embolia pulmonara

Artera pulmonara se blocheaza partial sau total, cel mai adesea din cauza prezentei unui cheag de sange, provocand tulburari respiratorii cu un risc de stop cardiac

In cazul in care se iau masuri din timp (adica, in aproximativ o ora), persoana in cauza poate sa isi revina complet. In jumatate dintre cazuri, embolia este precedata de flebita. Embolia se caracterizeaza prin dificultati de respiratie, tahicardie, precum si dureri in piept. Pacientul poate avea tuse si sputa.

In fiecare an, 100.000 de oameni sufera de embolie pulmonara in Franta, iar 10.000-20.000 de persoane mor, potrivit doctissimo.fr.

4. Pancreatita acuta

Este o urgenta medicala cauzata de o inflamatie a pancreasului pana la necroza. Inainte de starea de urgenta, pacientul are dureri abdominale care pot radia in spate, tulburari digestive, mai ales dup o masa grea.

Oboseala, transpiratia, paloarea mainilor si picioarelor, precum si dificultatile de respiratie sunt, de asemenea, simptome ale acestei boli. Alcoolul si calculii biliari sunt cele mai frecvente cauze ale pancreatitei acute.

In 70-80% din cazuri, pancreatita se vindeca si pacientii nu raman cu sechele. In cazuri mai grave, pancreatita acuta necesita internarea la terapie intensiva, interventie chirurgicala si tratament pentru toata viata. In cazul in care tratamentul nu este inceput foarte repede, pancreatita acuta poate fi mortala.


Medici specialisti Medicina Generala

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate