Clickmed
programare rapida la medic

Adevarul despre durerile cronice

Actualizat la data de: 20 Decembrie 2022
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati

Sus
Adevarul despre durerile cronice

Miturile din jurul durerilor cronice sunt o sursa potentiala de dezinformare care impiedica urmarea unui tratament corect pentru orice tip de durere recurenta, indiferent de sursa acesteia. Tocmai din acest motiv, este esential sa cunoasteti adevarul din spatele ideilor eronate despre controlul durerilor cronice, explicat chiar de specialisti.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Informatii esentiale despre durerile cronice
  3. Citeste pe aceeasi tema

Informatii esentiale despre durerile cronice

Sus

Din punct de vedere medical, durerea este un simptom survenit in urma unui traumatism corporal sau a unei imbolnaviri, clasificandu-se in doua tipuri principale durere acuta si durere cronica.

Distinctia dintre cele doua este realizata prin raportare la intervalul de timp dintre debut si stopare. Orice durere care persista o perioada mai lunga de 6 luni si depaseste perioada normala de vindecare este considerata a fi cronica. Durerea cronica este diagnosticata la 1 din 3 persoane la nivel mondial si a dat nastere unui numar important de mituri de-a lungul timpului. Urmatoarele informatii esentiale despre acestea, furnizate de expertii medicali, va ajuta sa intelegeti corect natura si remediul unei dureri recurente, care va poate afecta calitatea vietii si capacitatea de a face fata provocarilor cotidiene.

Mit: Analgezicele dau intotdeauna dependenta

Un mit vechi, raspandit la nivel global, spune ca analgezicele, medicamentele prescrise de regula pentru controlul durerilor cronice, dau intotdeauna depedenta. In realitate, atunci cand analgezicele sunt administrate sub stricta supraveghere a medicului curant, in dozele recomandate de acestea, conduc rareori la adictie. Pe de alta parte, ca orice in cazul oricarui alt tip de medicament, poate sa apara o forma de dependenta fizica de analgezice, manifestata prin aparitia unor simptome de tipul sevrajului la intreruperea brusca a tratamentului sau dupa o administrare mai lunga de cateva zile. Acest fenomen se poate prevenii cu succes, respectand intocmai reteta prescrisa de medic si indicatiile acestuia.

Mit: Durerile cronice sunt inevitabile la varste inaintate

Multe persoane cred ca durerile sunt o parte fireasca a imbatranirii organismului, la fel ca ridurile sau parul carunt. Specialistii contrazic aceasta convingere si spun ca oricine poate trai o viata lipsita de dureri, chiar si la varste inaintate. Identificarea sursei durerilor cronice si administrarea tratamentului corespunzator cu ajutorul medicului curant pot ajuta orice pacient sa scape de disconfort, indiferent de varsta sa.

Mit: Durerile cronice pot fi favorizate de o atitudine negativista

In mod surprinzator, atitudinea unei persoane fata de problemele sale de sanatate are un impact real asupra exacerbarii simptomelor unei afectiuni. Oamenii de stiinta au demonstrat ca oamenii care fac o obsesie pentru durerile de care sufera sunt si cei care reusesc cel mai putin sa le controleze eficient. Profesorii Universitatii de Stiinta si Medicina din Oregon, SUA, au descoperit, in cadrul unui studiu restrans, ca pacientii cu dureri cronice care si-au concentrat intreaga atentie asupra suferintei au reusit sa depaseasca mai greu episoadele dureroase, decat cei cu o atitudine proactiva, care au ales sa isi ignore durerile si sa gaseasca mai multe cai de a-si tine sub control simptomele. De altfel, durerile cronice pot favoriza instalarea anxietatii si a depresiei, devenind mai accentuate si mai greu de suportat.

Mit: Durerile cronice sunt suportate mai usor de femei

Femeilor li se atribuie, in general, o rezistenta mai mare la durere, in special prin referire la experienta nasterii, iar cateva descoperiri stiintifice sprijina intr-o oarecare masura afirmatia. Unele studii arata ca femeile si barbatii tolereaza in mod diferit durerile, reprezentantele sexului frumos utilizand mai multe mecanisme de adaptare pentru a suporta disconfortul fizic accentuat. Cercetatorii spun ca acest fenomen se explica si prin faptul ca femeile cauta un tratament mai repede decat barbatii si se recupereaza, astfel, mai usor. Chiar si asa, expertii medicali sustin ideea ca durerea, fie ea si cronica, ramane o experienta individuala, dificil de comparat de la o persoana la cealalta.

Mit: Durerea cronica este produsa intotdeauna de o boala

In realitate, nu toate durerile cronice sunt simptomul unei afectiuni sau leziuni identificabile. Cateodata, durerile apar fara un motiv aparent, desi disconfortul este cat se poate de real. Sigur ca stabilirea tratamentului pentru o durere a carei cauza este necunoscuta este mult mai dificila, insa nu si imposibila. Medicul curant poate gasi cai terapeutice eficiente chiar si in acest caz.

Mit: Durerea cronica nu se poate trata decat cu medicamente

Nimic mai fals. Controlul durerilor cronice poate include numeroase abordari, de la analgezice, pana la modificarea dietei, respectarea unui program de somn regulat, terapii alternative diverse (acupunctura, biofeedback, masaj etc.) si chiar tehnici de relaxare (meditatia, yoga etc.).Miscarea este o alta forma de tratament pentru durerile persistente si recurente, deoarece ajuta la pierderea in greutate, obtinerea unui somn de calitate si imbunatatirea starii de spirit, toate acestea contribuind la ameliorarea durerilor. Exercitiile fizice intaresc musculatura corpului, inlatura rigiditatea articulara si regleaza coordonarea si echilibrul. Mersul, inotul sau intinderile usoare sunt exemple de exercitii fizice moderate, recomandate in combaterea durerilor cronice.

Mit: Efectele secundare ale analgezicelor puternice sunt foarte grave

Analgezicele opiacee au o reputatie proasta in conceptia populatiei generale. Multi pacienti se tem ca efectele secundare ale acestor medicamente pot transforma un om obisnuit intr-un zombi, inducandu-i o stare de letargie intr-un anumit punct. Medicii contrazic acest mit si spun ca majoritatea efectelor secundare posibile sunt usoare, tratabile si tolerabile, disparand de la sine in timp. Printre acestea se numara constipatia, starile de ameteala sau uscarea gurii. Respectarea dozelor prescrise de medic asigura, de regula, o protectie sporita impotriva acestor efecte neplacute.

Concluzie

Durerea incepe in celulele nervoase receptori care se gasesc sub piele si in organele din intregul corpul. Cand sunteti bolnav, ranit sau aveti alt tip de problema, aceste celule receptori trimit mesaje de-a lungul cailor nervoase catre maduva spinarii, care apoi transporta mesajul catre creier. Medicamentul pentru durere reduce sau blocheaza aceste mesaje inainte ca acestea sa ajunga la creier.

Durerea poate fi orice, de la putin deranjanta, cum ar fi o durere de cap usoara, pana la ceva chinuitor si emergent, cum ar fi durerea in piept care insoteste un atac de cord sau durerea de pietre la rinichi. Durerea poate fi acuta, adica noua, subacuta, cu durata de cateva saptamani sau luni, si cronica, atunci cand dureaza mai mult de 3 luni. Durerea cronica este una dintre cele mai costisitoare probleme de sanatate. Cresterea cheltuielilor medicale, pierderea veniturilor, pierderea productivitatii, platile compensatorii si acuzatiile legale sunt cateva dintre consecintele economice ale durerii cronice.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate