Clickmed
programare rapida la medic

Durerea de picioare in artita reumatoida

Actualizat la data de: 22 Octombrie 2021
Consultant medical:

Dr. Carmen-Catalina Iorgus
Medic rezident - specialitatea reumatologie

Generalitati

Sus
Durerea de picioare in artita reumatoida

Artrita reumatoida este o boala autoimuna, sistemica, ce determina aparitia de artrita de tip inflamator, precum si afectare extraarticulara. Este o patologie inflamatorie cronica de etiologie necunoscuta care afecteaza in special articulatiile sinoviale. De obicei, boala debuteaza la nivelul articulatiilor mici, este simetrica si progreseaza, in timp conducand la distrugerea articulatiei cu eroziunea cartilajului si a osului. Rezultatul va fi deteriorarea progresiva a articulatiilor afectate, a tendoanelor, a unor organe specifice etc.

Doua dintre cele mai comune zone afectate de catre artrita reumatoida sunt mainile si picioarele la nivelul carora se pot dezvolta diverse modificari patologice, printre care si contracturi articulare si va avea loc deformarea acestora de-a lungul timpului. Intensitatea manifestarilor si efectele asupra organismului ale artritei reumatoide variaza de la o persoana la alta.

Diferenta dintre artrita reumatoida si alte forme de boli reumatice este faptul ca in cazul acestei conditii sunt afectate mai multe articulatii in acelasi timp, iar simptomele sunt in general simetrice (apar la fel pe ambele parti ale corpului). De asemenea, in cazul artritei reumatoide, intalnim asa numita redoare matinala, o senzatie de rigiditate si de discomfort care apare dimineata la trezire si dureaza mai mult de 30 min, putand persista chiar pana la 1-2 ore. Durerea din artrita reumatoida poate sa devina mai usoara o data cu mobilizarea articulatiilor de-a lungul zilei, fapt diferit de durerea mecanica din artroza.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Manifestari la nivelul picioarelor provocate de artrita reumatoida
  3. Diagnostic si tratament
  4. Citeste pe aceeasi tema

Manifestari la nivelul picioarelor provocate de artrita reumatoida

Sus

Atunci cand se manifesta in zona picioarelor, artrita reumatoida afecteaza, de obicei, articulatiile metatarsofalangiene (in aproximativ 60% din cazuri) ale degetelor de la picioare, rezultand o deformare rapida.Deformarea de tip degete in ciocan, precum si subluxatia plantara a metatarsienelor pot aparea in timp.


Crizele ulterioare si inflamatia cronica pot duce la deteriorarea progresiva a structurilor, erodarea cartilajului si a osului, fapt ce va determina scaderea flexibilitatii, restrangerea tipurilor de miscare si deformarea articulatiilor.

Cand artrita reumatoida afecteaza articulatiile metatarsofalangiene va aparea si o schimbare graduala spre exterior a degetelor de la picioare. Acest lucru va provoca aparitia de hallux valgus la ambele picioare.

Contracturile care apar la degetele picioarelor si modificarea flexibilitatii articulatiilor vor conduce la aparitia asa numitelor batatai si a durerilor.

Alte articulatii ale piciorului care ar putea fi afetate in cazul artritei reumatoide sunt articulatia gleznei si articulatia talonaviculara (care face parte din arcul piciorului). De asemenea, posibil sa apara platfusul si sa existe dificultati in mentinerea echilibrului.

Problemele picioarelor cauzate de artrita reumatoida apar in mod constant in partea din fata a picioarelor (degete), dar si la glezna. Cel mai des intalnite semne si simptome ar fi deformarea membrelor inferioare, tumefierea, rigiditatea articulara, dificultatile de mers, aparitia nodulilor reumatoizi care provoaca durere la contactul cu pantofii in timpul mersului, dislocarea articulatiilor degetelor, degete in forma de ciocan, bataturi, durere de calcai, dureri ale tendonului lui Achile, platfus, durere de glezna, subluxatia si eroziunea articulatiilor metatarsofalangiene.

Durerea de calcai este o problema recurenta frecvent intalnita la persoanele care sufera de artrita reumatoida si poate sa apara atat la partea din spate, cat si la partea inferioara a calcaiului. Conditiile asociate cu durerea de calcai in cazul artritei reumatoide sunt fasciita plantara, tendinita si bursita retrocalcaneala. Bursita retrocalcaneala se inregistreaza atunci cand bursele se inflameaza, provocand dureri si umflaturi.

Un alt lucru intalnit este sindromul de canal tarsian, asemanator din punct de vedere al mecanismului cu sindromul de canal carpian.Sindromul canal tarsian reprezinta o neuropatie compresiva a nervului tibial posterior. Canalul se afla posterior de maleola mediana a gleznei. Simptomele includ durerea care iradiaz la nivelul piciorului, fiind agravata de mersul pe jos sau de activitati solicitante ale zonei.

Durerea de glezna determina dificultatea de a merge in panta si de a urca scarile. Mersul pe jos pe suprafete plane va deveni dificil si dureros pe masura ce artrita reumatoida avanseaza.

Principala functie a regiunii posterioare a piciorului este de a absorbi socul impactului si de a-l uniformiza pe ambele parti ale piciorului. De asemenea, partea din spate a piciorului ajuta la mentinerea echilibrului. De aceea, manifestarile artritei reumatoide presupun pierderea echilibrului si dificultati de mers pe teren accidentat. Pe masura ce boala progreseaza, oasele se vor deforma si va aparea durerea tendonului care sustine arcul din talpa.

Diagnostic si tratament

Sus

Artrita reumatoida este diagnosticata pe baza anamnezei, examenului clinic si investigatiilor paraclinice- analize de sange, radiografii etc. Pentru evaluarea problemelor, medicul poate solicita realizarea de radiografii cu raze X sau alte teste imagistice.

Chiar daca tratamentul artritei reumatoide se concentreaza asupra stabilirii unui plan de tratament care va cuprinde medicamentele prescrise de catre medicul curant, medicul va recomanda si un plan de tratament care va viza ameliorarea manifestarilor bolii. Planul de tratament ar putea include:

- dispozitive de ortezare - rolul acestora este de a imobiliza glezna in scopul diminuarii durerii care se declanseaza in timpul mersului pe jos, pentru a oferi sprijinul necesar in scopul imbunatatirii mecanicii piciorului si pentru facilitarea circulatiei sangelui. Exista diverse tipuri de orteze, si anume rigide, moi, semi-rigide etc. Fiecare dintre acestea este recomandata de catre medicul curant pentru un anumit tip de afectiune, ajutand la ameliorarea unui tablou simptomatic particular;
- pantofi ortopedici speciali - scopul acestora este de a scadea presiunea si durerea rezultate in urma bolii si de a sustine mersul pe jos;
- aspirarea fluidului - cand este prezenta inflamatia, medicul poate aspira lichidul format in zona articulatiilor pentru a reduce inflamatia si durerea;
- injectii cu Glucocorticoizi - administrarea pe cale injectabila a medicamentelor antiiflamatoare se va facela nivelul articulatiei inflamate;
- diverse medicamente necesare pentru reducerea durereiii si a inflamatiei, dar si modificatoare ale evolutiei bolii;

-recuperare medicala specifica - stretchingul si exercitiile fizice efectuate sub indrumarea unui medic sau a unui fizioterapeut vor contribui la diminuarea intensitatii durerii si la cresterea mobilitatii etc.

In situatia in care artrita reumatoida provoaca durerea si deformarea piciorului care nu este ameliorata prin alte tratamente, poate fi necesara interventia chirurgicala. Chirurgul va incerca sa aleaga procedura cea mai potrivita pentru starea de sanatate a pacientului si stilul sau de viata.

Ceea ce este important sa intelegem este faptul ca artrita reumatoida poate afecta serios calitatea vietii pacientului in complexitatea ei, de aceea trebuie ca pacientii sa fie ajutati, sustinuti , incurajati si eventual recomandati catre consiliere.

Bibliografie:
Chauhan K, Jandu JS, Goyal A, et al. Rheumatoid Arthritis. [Updated 2021 Oct 7]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-.
Bullock J, Rizvi SAA, Saleh AM, Ahmed SS, Do DP, Ansari RA, Ahmed J. Rheumatoid Arthritis: A Brief Overview of the Treatment. Med Princ Pract. 2018;27(6):501-507.
Doan, T. and Massarotti, E., 2005. Rheumatoid Arthritis: An Overview of New and Emerging Therapies. The Journal of Clinical Pharmacology, 45(7), pp.751-762.
nhs.uk. 2021. Rheumatoid arthritis. [online] Available at: .
https://www.arthritis.org/diseases/rheumatoid-arthritis
https://www.cdc.gov/arthritis/basics/rheumatoid-arthritis.html
https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/rheumatoid-arthritis-of-the-foot-and-ankle
Imboden, J., Hellmann, D. and Stone, J., n.d. Current Diagnosis and Treatment in Rheumatology.


Medici specialisti Reumatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate