Clickmed
programare rapida la medic

Sunteti pregatiti pentru sezonul alergiilor?

Actualizat la data de: 29 Martie 2023

Generalitati

Sus
Sunteti pregatiti pentru sezonul alergiilor?

Atunci cand simptomele alergiei nazale va deranjeaza primavara, la sfarsitul verii sau toamna, este foarte probabil sa fiti alergici la polen.

La declansarea manifestarilor ar putea contribui chiar si zona in care locuiti sau vremea locala. Intrucat polenul este intalnit aproape peste tot pe planeta, cu exceptia calotelor glaciare si a altitudinilor foarte mari, este aproape imposibil sa evitati expunerea la polen.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauzele alergiilor din timpul primaverii
  3. Simptomele alergiilor de primavara
  4. Diagnosticarea alergiilor de primavara
  5. Sfaturi pentru evitarea alergiilor sezoniere
  6. Citeste pe aceeasi tema

Cauzele alergiilor din timpul primaverii

Sus

Cel mai important factor declansator al alergiilor din timpul primaverii este polenul - particulele mici eliberate in aer de catre copaci, iarba si plante, in scopul de a fertiliza alte plante. Atunci cand granulele de polen patrund in nasul unei persoane alergice sistemul imunitar intra in alerta.

Sistemul imunitar considera gresit polenul ca fiind un invadator strain si elibereaza anticorpi - substante care in mod normal identifica si ataca bacteriile, virusurile si alte organisme cauzatoare de boli.

Anticorpii ataca alergenii si are loc eliberarea in sange a unor substante chimice numite histamine. Histaminele declanseaza scurgerile nazale, mancarimea ochilor si alte simptome specifice alergiilor.

Polenul poate calatori kilometri si se va raspandi in diverse moduri declansand manifestarile caracteristice alergiilor persoanelor sensibile. Cu cat exista in aer mai mult polen cu atat apar mai multe neplaceri. Nivelul de polen se masoara prin cantitatea de alergeni din aer, in particule pe metru cub.

Iata cativa dintre principalii vinovati ai alergiilor pe timp de primavara:

Copaci
- anin
- frasin
- plop
- fag
- cedru
- chiparos
- ulm
- ienupar
- artar
- dud
- stejar
- maslin
- palmier
- pin
- plop
- salcie

Ierburi si buruieni
- lavanda
- paius

Pomi fructiferi si plante de livada
- timoftica
- vitelar
- distichlis spicata

Manifestarile alergice tind sa fie deosebit de accentuate mai ales in zilele in care este prezent vantul care ridica polenul si-l transporta prin aer dintr-un loc intr-altul. In zilele ploioase cantitatea de polen este mai scazuta deoarece acesta este spalat de ploaie.

Simptomele alergiilor de primavara

Sus

Printre manifestarile alergiilor de primavara se enumera:
- scurgerile nazale
- ochii lacrimati
- stranutul
- tusea
- mancarimi ale ochilor si nasului
- cearcane intunecate.

Alergenii din aer pot declansa astm, o conditie in care se ingusteaza caile respiratorii, iar respiratia devine dificila, apare tusea, respiratia suieratoare si scurtata.

Diagnosticarea alergiilor de primavara

Sus

Daca nu ati fost diagnosticat in mod oficial cu alergii de primavara dar observati ca apar scurgeri si mancarimi la nivelul nasului si ochilor in timpul lunilor de primavara, consultati medicul de familie pentru a va recomanda un medic alergolog pentru analize.

Medicul alergolog va poate face un test de piele care implica injectarea unui esantion mic de alergen diluat, in pielea bratului, subcutanat. Daca sunteti alergici la substanta, apare o mica uflatura (induratie).

O alta optiune de diagnosticare este testul radioalergosorbent care presupune recoltarea unei cantitati de sange pentru a se detecta nivelul de anticorpi care se formeaza cand este prezent un alergen special.

Totusi rezultatul pozitiv la acest test nu inseamna ca o persoana va incepe neaparat sa stranute si sa tuseasca atunci cand intra in contact cu un alergen.

Sfaturi pentru evitarea alergiilor sezoniere

Sus

1. Ramaneti in interior in timpul perioadei in care nivelul de polen din aer este ridicat. Aceste zile sunt cele calde, cu aer uscat si vant. Cea mai mare concentratie este prezenta in aer dimineata devreme (cand este roua pe plante), seara, in timpul si dupa ploaie sau in zilele noroase, umede sau cu vant. In aceasta perioada incercati sa evitati activitatile in aer liber, pentru alte zile.

2. Pastrati casa curata. Praful din casa, contine polen. Pentru a reduce simptomele, incercati sa curatati praful din casa. De asemenea, simptomele alergiei pot fi amplificate de iritanti chimici, poluare, fum de tigara, pipa, trabuc.

3. Utilizati aerul conditionat. Tineti ferestrele si usile inchise. Evitati aerisirea camerelor prin deschiderea ferestrelor. Utilizati un aparat de aer conditionat pentru a mentine temperatura scazuta, care va elimina in exterior polenul din interior. Puteti achizitiona un filtru care are o eficienta crescuta in filtrarea particulelor, numit HEPA, care va indeparta cea mai mare parte in polenul din aer. Atunci cand conduceti utilizati aerul conditionat pe setarea de recirculare. Este important sa mentineti curat filtrul de aer conditionat din masina pentru ca pe acesta sa nu fie prezent mucegai si praf.

4. Clatiti-va nasul. Dupa ce ati fost expusi la polent, spalati-va nasul cu apa de mare pentru a-l curata. Acest lucru poate calma simptomele.

5. Protejati-va ochii. Daca trebuie sa stati in aer liber in timpul sezonului alergiilor, purati ochelari de protectie, curbati. Daca suneti sensibili, ar putea fi necesar sa purtati si o masca nazala care va filtra polenul. In plus, nu purtati lentile de contact atunci cand nivelul de polen din aer este crescut.

6. Faceti dusuri. Dupa ce ati fost in aer liber in timpul perioadelor in care in aer se afla concentratii importante de polent, trebuie sa va scoateti hainele imediat cand ajungeti in interior si sa faceti un dus. Este esential sa va spalati parul in fiecare seara pentru a evita ca polenul sa patrunda in pat. Spalati-va mainile cat mai des. Asigurati-va ca hainele vor fi uscate in uscator pentru a fi siguri ca a fost indepartat polenul.

7. Evitati activitatile care ridica polenul in aer. Cositul gazonului, greblatul sau alte tipuri de treburi gospodaresti in curte pot ridica polenul in aer.

8. Alegeti cu grija alternativele de amenajare a proprietatii dvs. Ceea ce plantati in curte poate face o mare diferenta intre simptomele alergiei dvs. Peluza poate fi mai placuta dar aceasta poate provoca suferinta daca sunteti alergici la polenul ierburilor. Optati pentru flori mai mari sau pomi, care nu contin alergeni. Printre acestea se pot numara: ciresul, bradul, hibiscus, azalee, magnolia, yucca.

9. Mergeti in vacanta in zone cu mai putini alergeni. Planificati in sezonul alergiilor excursii in zonele cu plaja sau altele in care concentratia de polen din aer este scazuta.

10. Invatati sa recunoasteti sezonul alergiilor la polen. Plantele produc polen la aproximativ aceeasi ora in fiecare an. Cand incepe polenizarea si debutul manifestarilor specifice alergiilor pot sa apara in functie de zona in care locuieste o persoana.

Stiind care sunt factorii declansatori ai alergiilor si momentul in care acestia ating o concentratie importanta in aer, puteti limita sau evita expunerea la alergeni iar simptomele vor fi reduse. Sezonul alergiilor la polen poate dura din ianuarie pana in octombrie. In general, copacii polenizeaza primii incepand cu luna mai si pana la mijlocul lunii iulie. Plantele incep sa polenizeze la sfarsitul verii si continua pana spre toamna.


Medici specialisti Alergologie-Imunologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate