Reactia alergica la muraturi

Generalitati

Reactia alergica la muraturi este cel mai adesea provocata de sensibilitatea la mucegai sau sulfiti. Sulfitii sunt substante chimice utilizate ca si conservanti in muraturi si alte alimente gatite si prelucrate. Specialistii estimeaza ca aproximativ 1% din oameni sunt sensibili la sulfiti.

Muraturile si otetul sunt surse alimentare care contin mucegaiuri ce pot provoca reactii alergice la unele persoane. Pastrarea unui jurnal alimentar si observarea simptomelor poate ajuta medicul sa identifice cauza alergiei.

Sensibilitatea la sulfit

Sulfitii sunt folositi pentru a preveni modificarea culorii alimentelor si bauturilor. Pe langa muraturi, acestia pot fi gasiti in legumele conservate sau congelate, chips-uri de cartofi, creveti, fructe uscate, gemuri, bere, vin, sucuri de fructe si unele medicamente.

Sensibilitatea la sulfiti se poate dezvolta la orice varsta si poate provoca simptome cum ar fi astmul, respiratia suieratoare, dar si reactii mai grave, inclusiv socul anafilactic. Daca o persoana manifesta dificultati de respiratie insotite de umflarea gatului si puls slab dar rapid, este necesara asistenta medicala de urgenta.

Alergia la mucegai

Alergia la mucegai este o afectiune comuna si poate determina reactii dupa inhalarea porilor de mucegai transmisi prin aer sau dupa consumul alimentelor care au in componenta mucegai. Printre alimentele care pot contine mucegai se numara branza, ciupercile, smantana, carnea si pestele (afumate sau marinate) si fructele uscate.

Simptomele alergiei la mucegai pot fi wheezing, dificultati de respiratie, secretii nazale, mancarimi la nivelul ochilor si eruptii pe piele sau urticarie.

Alte cauze posibile

Castravetii si alte legume pot provoca sindromul de alergie orala. Majoritatea oamenilor insa, dezvolta acest sindorm doar ca reactie la legumele crude, care dupa ce sunt procesate nu mai reprezinta nici un pericol.

De asemenea, o persoana poate fi alergica si la aditivii alimentari utilizati in compozitia muraturilor, cum ar fi nitratii. Daca o persoana are o reactie alergica la gluten, trebuie sa evite muraturile care contin otet de malt.

Teste si diagnostic

Cand o persoana considera ca sufera de o alergie trebuie sa discute cu medicul, sa-i descrie simptomele si sa tina evidenta alimentelor care ar putea provoca o reactie alergica. Poate fi necesara realizarea de teste alergologice cutanate sau analize de sange.

In cazul testelor cutanate, pielea va fi intepata si se va introduce o cantitate mica de alergen subcutanat. Daca persoana este alergica, va dezvolta o eruptie cutanata.

In cazul analizelor de sange se va analiza prezenta anticorpilor si raspunsul organismului la un alergen. Sensiblilitatea la sulfit este de obicei diangosticata cu ajutorul unui test de provocare. Medicul alergolog va administra pacientului, treptat, doze de sulfiti pe o perioada de doua ore si va monitoriza cu atentie posibilele reactii.

Tratament si preventie

Pot fi recomandate antihistaminice sau alte medicamentele eliberate fara prescriptie medicala. De asemenea, corticosteroizii nazali amelioreaza simptomele usoare ale unei reactii alergice la muraturi.

Daca o persoana are astm, medicul ar putea prescrie inhalatoare care vor contine bronhodilatatoare. In cazul in care exista riscul de anafilaxie sau soc alergic, este recomandat ca persoana sa aiba intotodeauna la indemana un injector cu epinefrina. Substanta se va injecta in coapsa de la primele semne (prietenii si familia ar trebui sa stie sa-l foloseasca, la nevoie).