Cand ar trebui sa consultam medicul pentru o raceala?

Generalitati

Racelile banale dispar, de obicei, intr-o saptamana sau doua, dar in cazul in care simptomele persista sau se agraveaza, trebuie sa fie consultat medicul.

Racelile sunt infectii virale foarte contagioase ale nasului si gatului. Majoritatea oamenilor stiu cat de suparatoare pot fi, mai ales cand sunt insotite de congestie, secretii nazale abundente, stranut, durere in gat, tuse, febra si dureri de cap.

Desi sunt neplacute, majoritatea racelilor sunt forme usoare de imbolnavire, ce au tendinta sa se vindece in 14 zile, cu sau fara tratamente.

Sugarii si copiii mici racesc mai des decat adultii - de obicei intre 6 si 10 episoade pe an - si sunt mai predispusi la febra si complicatii ce necesita vizita la medic.

Cand poate fi vorba despre mai mult decat o raceala?

Daca raceala dureaza mai mult de doua saptamani sau recidiveaza, atunci alergiile, sinuzita sau alte infectii secundare pot fi motivul. Febra este de asemenea, un semn important.

De obicei, racelile nu sunt asociate cu febra. Adultii cu febra de 39 C sau mai mare si copiii cu temperatura corpului mai mare de 38,5 C, ar trebui sa fie consultati de medic.

In cazul in care copilul cu varsta mai mica de 3 luni are febra de 38 C sau mai mare, trebuie dus imediat la doctor.

Complicatii grave ale racelilor

Racelile pot influenta sistemul imunitar, determinand vulnerabilitate la probleme de sanatate, de la infectii ale urechii, sinusurilor, si gatului pana la bronsite si pneumonie. Durerile de cap, febra si durerile sinusale pot indica o infectie a sinusurilor ce necesita tratament.

Daca o persoana are simptome precum dureri puternice in piept, o tuse ce elimina sputa colorata, febra sau insuficienta respiratorie trebuie sa consulte cat mai repede medicul. Daca manifestarile survin rapid, trebuie imediat solicitata asistenta medicala.

Virusul sincitial respirator sau VSR este un virus des intalnit, care are aceleasi efecte ca si o banala raceala, dar care poate cauza simptome severe la sugari, copii mici si la persoanele mai in varsta. Majoritatea persoanelor se vindeca in urma infectiei cu VSR in una sau doua saptamani, totusi virusul este cea mai frecventa cauza de bronsiolita si pneumonie la copiii sub varsta de 12 luni.

Semnele problemelor respiratorii la sugari includ evazarea narilor, respiratie mai rapida decat de obicei, incordarea muschilor de la nivelul gatului sau aparitia culorii albastruie in jurul buzelor si pe degete (cianoza). Cand un copil are astfel de simptome trebuie dus de urgenta la spital.

Simptome de raceala care necesita asistenta medicala

Cele mai multe raceli sunt banale si nu necesita atentie medicala, dar in cazul in care semnele si simptomele se agraveaza, se impune vizita la medic.

- La copii:

- La adulti