Obturatiile coronare din compozit vs inlayuri vs coroane

Generalitati

Leziunea carioasa apare atunci cand bacteriile din cavitatea bucala metabolizeaza acizi care ataca smaltul dintilor. Pe masura ce leziunea creste in dimensiune sunt afectate si celelalte straturi ale dintelui, ajugandu-se la pulpa dentara.

Primele semne ale aceste afectari sunt durerea la excitanti chimici si termici (dulce, rece, cald). Caria dentara poate fi prevenita prin insusirea unei tehnici corecte de periaj, folosirea atei dentare si a altor mijloace ajutatoare de igienizare: apa de gura, dus bucal, controale periodice (de regula la 6 luni), fluorizari generale si locale (profilaxia carei dentare) si evitarea unui regim alimentar bogat in glucide- principala sursa de hrana pentru bacteriile cariogene.

Tratamentul leziunii carioase

Dupa depistarea unei leziuni carioase, urmatorul pas este tratarea acesteia. Obturatiile coronare din compozit reprezinta una din cele mai raspandite si mai putin invazive metode de tratament stomatologic.

Compozitul este un amestec de minerale si rasini, cu rezistenta mecanica si chimica, folosit de medicul stomatolog pentru a reda functionalitatea si fizionomia dintelui. Acest material este o varianta cosmetica excelenta, redand aspectul natural al dintelui.

Obturatiile coronare din compozit pot reface una sau mai multe suprafete ale dintelui. Compozitul, indiferent de cat de inovator este, microhibrid, cu componenta ceramica sau polimerica, prezinta un grad de contractie (mai mare sau mai mic, in functie de generatia din care face parte), care duce in timp la aparitia unor coloratii in jurul obturatiei.

Fluidele se infiltreaza la trecerea dintre tesutul dentar si material si rezulta un spatiu intre acestea iar refacerea coronara este compromisa necesitand inlocuirea ei. Pentru a se evita acest lucru, a aparut o noua tehnologie - Sistemul CAD CAM 3D (design asistat de calculator slefuire asistata de calculator) care consta in slefuirea unui cub de ceramica de catre un aparat special.

Slefuirea se realizeaza dupa o amprenta digitala si este prelucrata de un soft special. Ceramica nu se contracta, astfel obtinandu-se o lucrare protetica de inalta rezistenta, fizionomica si stabila coloristic .

In cazul in care obturatia este mare, sunt implicate mai mutle suprafete ale dintelui, si totusi din diverse motive nu se indica acoperirea cu o coroana (dintele fiind vital), variantele de tratament sunt un inlay sau un onlay obtinute prin tehnica CAD- CAM 3D.

Inlay-ul se foloseste atunci cand distructia coronara este mare si nu se pot realiza puncte de contact adecvate cu dintii vecini iar onlay-ul, atunci cand se doreste o acoperire partiala a dintelui vital, prin aceasta metoda refacandu-se cuspizii dintelui (acele varfuri care ne ajuta in triturarea alimentelor).

Aceste lucrari protetice de restaurare coronara, adaptate perfect, sunt cimentate prin tehnici adezive pe dinte, in aceeasi sedinta a vizitei la stomatolog. In cazul in care dintii anteriori prezinta leziuni carioase, sunt ciobiti, fracturati sau prezinta modificari de culoare, o varianta de tratament sunt fatetele dentare.

Dintele ramane vital, slefuindu-se un strat minim din smalt. Fateta, un element protetic foarte subtire din compozit sau ceramica este cimentata adeziv de suprafata vestibulara a dintelui, restaurand pozitia, forma sau culoarea acestuia.

In cazul dintilor dintilor devitali (cu tratament endodontic), varianta cea mai corecta de restaurare coronara este acoperirea cu o coroana pentru a se reduce la minim riscul unei fracturi in axul dintelui.

Dr Cristina Tanase
Medic stomatolog – Clinica Trident