Libidoul scazut la femei

Geneneralitati

Dorintele sexuale naturale ale unei femei sunt fluctuante de-a lungul anilor. Intens sau scazut, libidoul unei femei coincide cu inceputul sau sfarsitul unei relatii, cu schimbarile majore din viata (sarcina, menopauza) sau cu starea generala de sanatate.

Unele medicamente anticonvulsive sau antidepresive pot declansa diminuarea libidoului la femei. Daca dorinta sexuala diminuata persistenta sau recurenta provoaca suferita personala, cauza ar putea fi tulburarea hipoactiva a dorintei sexuale.

In cazul in care interesul pentru activitatea sexuala al unei persoane este minor, trebuie sa se stie ca exista rezolvare. Modificarea stilului de viata si invatarea de tehnici sexuale vor schimba starea de spirit si vor creste libidoul. De ajutor ar putea fi si unele medicamente, recomandate de medicul specialist.

Cand trebuie sa se consulte medicul?

Atunci cand o persoana de sex feminin este deranjata de libidoul scazut, trebuie sa discute cu medicul legat de acest lucru. Solutia pentru rezolvarea acestei probleme ar putea fi destul de simpla.

Cauzele libidoului scazut la femei

Dorinta sexuala a unei femei se bazeaza pe interactiunea complexa a mai multor componente care includ intimitatea, bunastarea fizica si emotinala, experientele si stilul de viata, credintele si valorile sale si relatia din prezent.

Daca o persoana se confrunta cu o problema in oricare dintre aceste domenii, libidoul ar putea fi afectat.

- Cauze fizice - o varietate de boli, schimbari fizice si medicamente pot provoca scaderea apetitului sexual. Printre acestea se pot numara:

- Schimbari hormonale - Modificarile hormonale pot influenta libidoul in sens negativ. Acestea pot sa apara:

- Cauze psihologice - Problemele unei persoane nu trebuie sa fie palpabile, fizice sau biologice pentru a fi reale. Exista mai multe cauze ale apetitului sexual scazut, inclusiv:

Ce este de facut atunci cand o femeie are libidoul scazut?

Primul pas ar fi discutia cu medicul. Acest lucru este necesar pentru a se asigura ca printre cauzele interesului scazut pentru activitatea sexuala nu se afla o problema medicala. Printre factorii declansatori s-ar putea afla un simplu deficit de vitamine sau un dezechilibru hormonal.

Daca nu este depistata nici o problema medicala, ar putea fi o decizie buna sa se solicite sfatul unui psiholog sau terapeut. In cazul in care anumite aspecte ale relatiei de cuplu, inclusiv de natura intima, au un rol important in scaderea libidoului, atunci ar fi indicat sa se consulte un psihoterapeut specializat in probleme de sexologie.

Tratamente si medicamente

Cele mai multe dintre femei beneficiaza de abordari de tratament care vizeaza mai multe cauze ce stau la baza libidoului scazut. Recomandarile pot include atat educatie sexuala, consiliere cat si medicatie.

- Medicamente - Medicul trebuie sa stie ce medicamente utilizeaza o persoana pentru a stii daca unul dintre acestea are efecte secundare ce includ scaderea libidoului.

- Consiliere - Discutia si comunicarea cu un psihoterapeut specializat in probleme de sexologie pot fi de ajutor pentru tratarea apetitului sexual scazut.

- Terapia hormonala - Administrarea sistemica de estrogen sub forma de pilule, plasturi sau gel, poate avea efect pozitiv asupra functiei creierului si asupra starii de spirit care influenteaza raspunsul sexual, dar acest tratament sistemic cu estrogen poate creste riscul de boli de inima si cancer de san.

Dozele mai mici de estrogeni (crema sau ovule vaginale cu eliberare lenta) ajuta la imbunatatirea dorintei sexuale fara a fi implicate riscurile asociate adminstrarii sistemice. In unele cazuri medicul poate prescrie o combinatie dintre estrogen si progesteron.

Stil de viata si remedii la domiciliu

Modificarile stilului de viata pot influenta in mod pozitiv libidoul unei femei:

- exercitiile aerobice regulate si antrenamentele fizice cresc imbunatatesc starea de spirit, cresc autostima si stimuleaza libidoul.

- mai putin stres si depistarea unor metode de a ameliora stresul provocat de activitatea la locul de munca, stresul financiar sau determinat din alte cauze, poate creste interesul pentru viata sexuala.

- comunicarea sexuala deschisa cu partenerul si mentinerea unei legaturi emotionale puternice pot imbunatati relatia sexuala. Daca cei doi parteneri vor discuta legat de preferintele lor sexuale, acest lucru va spori intimitatea in cuplu.

- disponibilitatea pentru relatiile intime si spontaneitatea previn aparitia rutinei si plictiselii.

- condimentarea vietii sexuale prin incercarea de noi pozitii sexuale, alegerea a diferite momente din zi pentru desfasurarea actului sexual sau a altor locatii decat cele obisnuite, folosirea de jucarii sexuale si fantezia, ajuta la reaprinderea pasiunii sexuale.