Electroterapia

Generalitati

Electroterapia este o forma de terapie care utilizeaza stimularea electrica pentru a ajuta organismul sa se vindece si sa se recupereze dupa ce a fost vatamat.

Multi specialisti considera ca electroterapia poate mentine durerea sub control si contribuie la accelerarea procesului de vindecare.

Stimularea electrica transcutanata nervoasa

Cea mai comuna forma de electrostimulare transcutanata este stimularea electrica transcutanata a nervilor sau TENS. TENS foloseste electrozi mici care sunt fixati la nivelul pielii.

Terapeutul care administreaza tratamentul poate ajusta intensitatea energiei electice care curge prin elelectrozi in functie de nivelul de confort si tipul de tratament adecvat pentru pacient, prin intermediul unui ecran al aparatului TENS.

Cum actioneaza electroterapia?

TENS actioneaza prin blocarea semnalelor care strabat nervii. Mesajele nervoase sunt de natura electrica si curentul electric care provine de la unitatea TENS perturba semnalul neurologic.

Un alt beneficiu al folosirii unitatii TENS, este ca electricitatea stimuleaza eliberarea de endorfine care sunt calmante naturale produse de organism.

Terapia electrica este foarte controversata si exista destul de putine dovezi ca aceasta functioneaza. Indiferent de situatie, stimularea nervoasa electrica transcutanata ramane o tehnica frecvent utilizata pentru controlul durerilor de spate si se bucura de utilizare pe scara larga.

Unii bolanvi sustin ca acest tip de tratament face minuni pentru ei, dar de multe ori oamenii de stiinta speculeaza ca aceasta reactie ar putea fi un raspuns conditionat sau placebo.

Tipuri de electroterapie

In general, tratamentul prin stimulare electrica furnizeaza un curent de joasa intensitate, perceput de bolnav sub forma unor pulsatii, care actioneaza asupra muschilor si terminatiilor nervoase.

Acest curent electric determina in mod constant contractarea si relaxarea muschilor. Stimularea repetata poate determina consolidarea si relaxarea muschilor, fapt ce duce la diminuarea durerii.

- Exista mai multe tipuri de electroterapie, utilizate in prezent. Cea mai comuna este, insa, cea transcutanata. Unul dintre avantajele stimularii electrice transcutanate este ca aparatul cu ajutorul caruia poate fi aplicata electroterapia poate fi utilizat la domiciliu (in general pentru durerile de spate sau alte dureri musculare), fapt ce permite bolnavului sa-si trateze problemele, destul de simplu.

Frecventa semnalului electric este reglabila, permitand potrivirea intensitatii si timpului tratamentului. Semnalul de frecventa poate fi perceput ore in sir fiind suportabil de catre bolnav, iar disconfortul este redus.

Oricum, tratamentul care implica utilizarea de frecvente inalte are o durata destul de scurta de timp. Tratamentul TENS cu frecventa joasa este mai inconfortabil si poate dura intre 20-30 de minute, dar efectele sale au o persistenta mai lunga in timp.

- Un alt tip de electroterapie se numeste curent interferetial si este in esenta, o forma mai profunda de TENS, in cadrul caruia curentul patrunde mai profund in piele decat in cazul tratamentului TENS.

- Stimularea galvanica este un alt tip comun de electroterapie, fiind utilizata mai ales in tratarea leziunilor acute, insotite de sangerari sau umflaturi. In acest caz, curentul electric se aplica direct pe zona si poate fi folosit pentru a opri inflamatia si a grabi vindecarea.