Pubertatea intarziata

Generalitati

Pubertatea este perioada de timp in care corpul unui copil se transforma in cel de adult , perioada pe parcursul careia au loc o serie de modificari evidente ale organismului uman.

Astfel, fetele vor observa ca sanii lor se dezvolta, apare parul pubian, primul ciclu menstrual si un puseu de crestere. Forma generala a corpului se va schimba, soldurile se vor largi, iar formele corpului se vor rotunji.

Si la baieti va creste parul pubian dar si cel facial, are loc un puseu de crestere, iar pensiul si testiculele vor creste in dimensiuni. Constitutia lor se va modifica, umerii se vor largi iar corpul va deveni mai musculos.

Ce determina aparitia pubertatii

Schimbarile sunt cauzate de hormoni sexuali (testosteron la baieti si estrogen la fete) pe care corpul ii va produce in cantitati mult mai mari decat inainte. Pubertatea se desfasoara pe parcursul a cativa ani, iar varsta la care debuteaza si se incheie variaza de la o persoana la alta.

Totusi aceasta etapa ar putea incepe la aproximativ 7-13 ani la fete si 9-15 ani la baieti. Variatiile de varsta sunt normale, atat la fete cat si baieti. Uneori, in cazul unor persoane, varsta normala de manifestare a pubertatii este depasita, fara sa aiba loc modificari la nivelul corpului acestora. In aceste situatii va fi vorba despre pubertate intarziata.

Care sunt cauzele pubertatii intarziate

Pubertatea poate intarzia din mai multe motive. Cel mai adesea, poate fi vorba despre modelul de crestere si dezvoltare dintr-o familie. Baiatul sau fata pot constata ca parintii sai, unchiul, matusa, fratii sau verii s-au dezvoltat mai tarziu decat de obicei. Acest lucru se numeste dezvoltare intarziata si de obicei nu necesita tratament.

Majoritatea acestor adolescenti se vor dezvolta normal, in cele din urma, doar ca mai tarziu decat colegii lor. Alte cauze ale pubertatii intarziate pot fi problemele medicale. Unele persoane cu boli cronice, precum diabetul, fibroza chistica, bolile de rinichi sau chiar astmul pot trece prin perioada pubertatii la o varsta mai avansata, deoarece aceste afectiuni pot impiedica organismul sa creasca si sa se dezvolte. Tratamentul adecvat si mentinerea sub control a conditiilor pot creste sansele de aparitie a pubertatii.

Pubertatea poate fi intarziata din urmatoarele motive:

1. La nivel central (in cazul ambelor sexe):

- cand axa hipotalamo-pituitara nu este afectata:

- cand axa hipotalamo-pituitara este depreciata:

- traumatisme, chirurgie craniana sau leziuni la nivelul capului

2. La nivel periferic

- Baieti

- Fete

Simptome

- testicule mai mici pana la varsta de 14 ani;

- penisul mai mic si imatur pana la varsta de 13 ani;

- foarte putin par pe corp sau aproape deloc pana la varsta de 15 ani;

- voce ascutita;

-corpul ramane scurt si slab;

- depunerile de grasime pto aparea in jurul soldurilor , pelvisului, abdomenului si sanilor;

- lipsa menstruatiei pana la varsta de 16 ani;

- lipsa dezvoltarii sanilor pana la varsta de 14 ani.

Cum poate interveni medicul

Pubertatea intarziata poate fi ameliorata cu ajutorul interventiei medicale. In acest scop, medicul va face un examen fizic, va solicita pacientului detalii legate de istoricul medical al acestuia, simptomele manifestate, medicamentele utilizate, alergii dar si informatii despre modelele de crestere a membrilor familiei.

In anumite situatii, specialistul va recomanda inclusiv analize de sange pentru verificarea valorilor tiroidei, problemelor hipofizare, cromozomiale sau de alta natura. Ar putea fi necesare inclusiv realizarea unor radiografii pentru determinarea varstei osoase a pacientului - investigatie care permite medicului sa evalueze daca oasele se dezvolta normal.

In multe cazuri, doctorii nu descopera nici o tulburare de natura fizica ce ar putea sta la baza pubertatii intarziate. Totusi daca este depistata o problema, s-ar putea impune interventia unui endocrinolog pediatru sau a altui specialist pentru teste suplimentare sau tratament.

La unii dintre adolescentii la care pubertatea se lasa asteptata li se va parea dificil sa astepte manifestarile acesteia, chiar daca medicul i-a asigurat ca aceste intarzieri sunt normale. In unele cazuri, specialistii pot recomandat tratamente de cateva luni cu medicamente hormonale pentru stimularea debutului pubertatii. De obicei, dupa ce tratamentul este intrerupt, hormonii adolescentului vor prelua functia celor artificiali pentru a finaliza procesul pubertatii.

CumĀ  se poate diagnostica pubertatea intarziata?

- Teste de sange: Se verifica nivelurile hormonale , pentru a cauta probleme cromozomiale si pentru a verifica tulburarile cronice care pot intarzia pubertatea. Acestea pot include diabet sau anemie.

- Raze X: Acest test foloseste o cantitate mica de radiatii pentru a face imagini ale tesuturilor din interiorul corpului. Se poate face a radiografie a mainii stangi si a incheiturii mainii. Acestea poate estima varsta osoasa a copilului. Odata cu pubertatea precoce, varsta ososasa este adesea mai mare decat varsta calenderistica.

- CT;

- RMN.

Confruntarea cu pubertatea intarziata

Poate fi destul de dificil si de neplacut pentru un adolescent sa observe cum se dezvolta prietenii sai, iar el sa nu aiba acelasi ritm de crestere ca acestia. Ar putea sa apara senzatia ca nu va fi niciodata la fel ca ceilati copii de varsta sa.

Pe de alta parte, colegii de scoala ar putea face remarci inadecvate legate de dezvoltarea intarziata. Chiar si cand medicii si parintii asigura adolescentul ca lucrurile vor evolua, asteptarea va fi dificila. In cazul in care adolescentul se simte deprimat, ar putea fi nevoie de interventia unui psihoterapeut care sa ii sugereze diverse modalitati prin care temerile sale ar putea fi ameliorate. Important este ca, in general, pubertatea intarziata se rezolva in timp.