Mulaje si atele

Ce sunt mulajele si atelele?

Mulajele si atelele sunt materiale si piese care au rolul de a sprijini si proteja oasele, ligamentele, tendoanele si alte tesuturi ranite.

Acestea ajuta la vindecarea oaselor rupte prin mentinerea capetelor acestora impreuna, intr-o pozitie cat mai asemanatoare de cea initiala. De asemenea mulajele si atelele contribuie la ameliorarea durerii, inflamatiei si previn agravarea traumei.

Care este diferenta dintre un mulaj si o atela?

Mulajele sunt fabricate din fibre de sticla sau ipsos. Acestea acopera cat mai mult zona afectata si pot fi indepartate doar in cabinetul medicului. Atela acopera doar jumatate din zona afectata.

Partea solida a artelei nu inconjoara tot membrul sau zona vatamata, dar este sustinuta de un bandaj elastic sau alte materiale care o mentin fixa pe pozitie. Spre deosebire de mulaje, atelele pot fi inlaturate cu usurinta sau pot fi ajustate.

Atelele pot fi personalizate, realizate din fibra sau ipsos sau pot fi deja gata facute. Exista loturi de atele de forme si marimi diferite pentru tipuri variate de leziuni care pot fi localizate in diverse parti ale corpului.

Ce se intampla daca durerea se inrautatese?

Unii oameni pot manifesta durere si inflamatie usoara in cazul in care nu protejeaza si relaxeaza suficient zona afectata. Pentru a se evita acest lucru se vor lua urmatoarele masuri:
- zona lezata va fi ridicata deasupra nivelului inimii (cu ajutorul unor perne, de exemplu)
- se vor misca degetele de la maini sau de la picioare in timpul odihnei
- se va aplica gheata daca este necesar, timp de 15-30 minute, fara insa sa intre in contact cu atela (se va evita umezirea acesteia) sau direct cu pielea timp indelungat.
- se va cere sfatul medicului privind utilizarea de medicamente pentru durere

Cand trebuie consultat medicul?

Se va consulta imediat medicul in oricare din urmatoarele situatii:
- durerea se accentueaza
- apar furnicaturi, senzatia de arsura sau intepaturi langa zona vatamata
- apar probleme circulatorii (pielea, unghiile, degetele devin decolorate, de culoare albastra sau gri, reci la atingere sau daca apar dificultati de miscare a degetelor)
- sangerare, puroi, miros neplacut
- umezirea, distrugerea sau ruperea mulajului sau atelei

Medicul poate considera necesara ajustarea, eliminarea sau modificarea mulajului sau atelei.

O persoana care are un mulaj sau o atela poate face baie sau dus?

Da, dar trebuie sa nu ude atela sau mulajul. Mulajele si atelele realizate din ipsos se pot rupe daca se uda. Cele din fibra de sticla sunt rezistente la apa, apa va fi absorbita prin mucoase si umezeala dintre atela si piele o poate irita sau poate provoca o infectie

Alte informatii utile

In primul rand persoanele care au atele sau mulaje trebuie sa aiba grija ca acestea sa nu fie mutate din pozitia fixata de medic pentru ca vindecarea sa se realizeze in mod corespunzator.

De asemenea:
- nu se vor lipi obiecte in interiorul mulajului sau atelei
- nu se vor aplica pudre sau deodorante in interiorul mulajului, daca apar mancarimi severe, se va contacta medicul.
- se va verifica in fiecare zi care este starea de sanatate a pielii (orice modificare va fi raportata medicului)

Cum se va scoate un mulaj?

Medicul va taia stratul exterior al mulajului cu un instrument special. Nu este recomandat ca pacientul sa incerce sa faca acest lucru la domiciliu, intrucat poate genera leziuni grave pielii, vaselor de sange si membrelor ranite.