Cum sa va feriti de germenii din salile de antrenament

Generalitati

Mergeti la sala de sport pentru a va mentine in forma si a fi sanatosi, dar in timpul sezonului racelilor si gripei, locul unde se desfasoara antrenamentul ar putea fi cel din care v-ati putea imbolnavi. Iata cateva reguli simple pentru a sta cat mai departe de germeni si a va proteja de microbi.

Cu cat cei care fac sport stau mai aproape de alte persoane care stranuta sau tusesc, cu atat pot contacta mai usor diferite tipuri de infectii ale tractului respirator superior. Totusi nu trebuie ca posibilitatea imbolnavirii sa va tina departe de sala de antrenament si de exercitiile fizice deoarece activitatea fizica stimuleaza imunitatea si intareste organismul.

Nu va puneti mainile pe fata

Microbii pot trai ore in sir pe suprafetele salii de gimnastica, mai ales daca mediul este umed si incalzit. Germenii se pot infiltra in corp prin intermediul gurii, ochilor, nasului si cel mai usor mod de a-i raspadi este de a atinge un echipament care a fost deja contaminat si apoi sa va atingeti fata. Una din cele mai importante modalitati de a va proteja este una dintre cele mai simple: se va evita orice contact maina-fata dupa manipularea echipamentelor sportive.

Curatati-va echipamentul inainte si dupa activitatea sportiva

Deoarece germenii pot fi contactati de pe orice suprafata din sala de antrenament, este indicat sa curatati echipamentul inainte de a-l atinge. Stergerea suprafetelor cu substante antibacteriene sau pe baza de alcool, ar trebui sa distruga mare parte din germeni. Ar fi recomandat ca intretinerea si curatenia echipamentelor sa faca parte din protocolul salii, dar pentru a fi siguri ca sunt dezinfectate este mai bine sa le stergeti dvs. inainte de a incepe si dupa ce ati terminat activitatea sportiva.

Spalati-va mainile

Atunci cand este posibil, spalati-va mainile cat mai des, chiar intre exercitiile fizice. Frecati-va mainile 20 de secunde cu apa calda si sapun sau utilizati pur si simplu un gel dezinfectant, daca acest lucru este mai comod. In acest mod, germenii vor fi distrusi si sansele imbonavirii scad.

Acoperiti-va ranile

O rana deschisa este mult mai sensibila la infectii. Protejati-va orice fel de taieturi sau zgarieturi pe care le-ati putea avea. Se va aplica un unguent cu antibiotic si se vor bandaja ranile care nu sunt acoperite de hainele de antrenament. Prin acoperirea acestora, nu doar ca veti fi protejat de bacterii, dar le veti proteja si pe celalalte persoane care ar putea utiliza sala de antrenament.

Folositi-va propriul prosop

Un alt mod de a va proteja de germenii de la sala de sport este de a utiliza propriile prosoape. In acest mod veti sti ca acestea sunt curate. La fel de important este sa utilizati propriul sapun, sampon si deodorant pe care nu ar trebui sa le imprumutati si altcuiva.

Papucii la dus

Specialistii recomanda ca la dus sa se foloseasca papuci, iar picioarele sa fie protejate de podele. Germenii, virusurile, ciupercile, bacteriile se multiplica mai ales in mediile umede si calde, deoarece durata lor de viata este mai lunga in aceste conditii. In plus, alaturi de racela sau gripa pot fi contactate diferite tipuri de infectii, intalnite mai ales la dus, sauna, piscina sau vestiar.

Yoga

Este recomandabil ca fiecare persoana sa desfasoare exercitiile de yoga care au loc pe podea pe propriul covoras, pentru a se evita contactul direct cu germenii care pot fi intalniti pe aceste suprafete. Daca se vor folosi covorase comune, acestea ar trebu curatate cu ajutorul unui spray antibacterian special.