Cat timp ar trebui sa se uite un copil la televizor

Generalitati

Deseori, parintii sunt preocupati de timpul pe care copilul lor il petrece la televizor, fie uitandu-se la desene animate, fie joaca jocuri video sau urmareste alte emisiuni. Chiar daca unele programe televizate sunt educationale, limita timpului permis pentru copii, in fata televizorului, este usor de depasit.

Efectele privitului excesiv la un ecran

Specialistii recomanda ca un copil sa nu depaseasca una sau doua ore pe zi de privit la ecranul calculatorului sau al televizorului. In caz contrar, printre consecinte se pot numara:
- obezitatea - copiii care se uita mai multe de doua ore pe zi la televizor au sanse mai mari de a fi supraponderali
- somn neregulat - vizionatul excesiv la televizor diminueaza timpul alocat odihnei, programul de somn este dereglat, iar copiii pot avea dificultati in a adormi
- probleme comportamentale - preadolescentii care petrec mai mult de doua ore pe zi in fata televizorului sau depasesc aceasta perioada utilizand computerul sunt mult mai susceptibili de a avea probleme emotionale, sociale si de atentie. Copiii care se uita perioade indelungate la televizor vor fi mai autoritari decat ceilalti.
- afectarea performantelor scolare - tinerii care au televizoare in locul de dormit vor obtine rezultate mai slabe la teste decat ceilalti
- violenta - prea multa expunere la violenta din filme, emisiuni televizate, videoclipuri muzicale, jocuri video si pe calculator pot desensibiliza copiii in ce priveste violenta. Ca urmare, copiii vor accepta un comportament violent ca o parte normala a vietii si chiar un mod de a rezolva problemele.
- mai putin timp pentru joaca - timpul prelungit in fata ecranului restrange timpul alocat pentru joaca si activitati creative.

Cum se poate limita timpul petrecut in fata ecranului

Intrucat, de obicei, copilul isi petrece mai mult timp in fata ecranului decat ar fi normal, parintele ar trebui sa il monitorizeze. Exista cativa pasi simpli prin care poate fi redusa cantitatea de timp pe care copii o folosesc pentru viziona filme, desene animate, emisiuni tv dar si pentru a juca diverse jocurilor pe calculator sau video:
- oprirea zgomotului de fundal - in cazul in care televizorul este pornit, indiferent de situatie, va atrage atentia copilului. Daca parintii nu urmaresc in mod activ un program, ar trebui sa il opreasca.
- scoaterea televizorului si calculatorului din spatiul de dormit - copiii care au televizor in dormitor, vor privi la acesta mai mult decat ceilalti copii. Acesta este principalul motiv pentru care televizorul nu ar trebui sa fie pozitionat intr-un spatiu comun al casei.
- nu se va manca in fata televizorului - daca unui copil i se va permite sa isi serveasca o gustare in fata televizorului, timpul de vizionare se va extinde. Obiceiul incurajeaza, rontaitul, fapt ce duce la cresterea in greutate.
- stabilirea unor reguli in zilele de scoala - majoritatea copiilor au timpul liber destul de limitat pe parcursul zilelor de scoala. De aceea, copilului nu trebuie sa i se permita sa-si petreaca pauzele dintre invatat si alte activitati in fata televizorului. Parintii ar trebui sa evite sa permita copiilor sa se uite la televizor sau sa joace jocuri pe calculator ca o recompensa pentru terminarea temelor sau a altor sarcini.
- atitudinea persoanele care ingrijesc copilul - nici parintii dar nici alti adulti care au grija de copii, nu trebuie sa incurajeze privitul la televizor a celor mici.
- propunerea de noi activitati - parintii ar putea sa ii sugereze copilului cu ce alte activitati ar putea sa-si umple timpul liber. Alternative a putea fi activitatile clasice: citit, practicarea unui sport sau chiar incercarea unui joc nou.
- puterea exemplului - parintii ar trebui sa fie un model pentru copiii lor si in ce priveste limitarea timpului alocat pentru vizionarea programelor la tv
- deconectarea - daca ecranul tv sau cel al calculatorului devine o sursa de tensiune in cadrul unei familii ar trebui deconectat: se va renunta pentru o perioada la activitatile care implica atat calculatorul cat si televizorul.

Implicarea parintilor

Atunci cand copilul isi petrece prea mult timp vizionand programele tv, parintii ar putea sa se implice activ in acest lucru astfel:

- Planificarea anumitor emisiuni televizate - o alternativa a privitului incontinuu la tv al copiilor, ar putea fi planificarea de catre parinte a vizionarii anumitor filme sau spectacole de catre copil. Se poate fixa si timpul pe care cel mic il va petrece in fata ecranului.
- Restrictionarea programelor tv - parintii ar trebui sa foloseasca un ghid de programe pentru a selecta emisiunile de calitate. Atentie la semnalizarea privind controlul parental in alegerea programelor (un sistem prin care se diferentiaza programele pentru copii de cele pentru adulti). Se va face o lista cu emisiunile pe care copilul le poate viziona intr-o saptamana. Lista va sta intr-un loc vizibil (apropierea tv-ului, de exemplu). Indicat ar fi sa se utilizeze setarile de control parental si in cazul computerului de acasa. De asemenea, parintii ar trebui sa vada inaintea copilului continutul jocurilor pe care acesta doreste sa le joace.
- Vizionarea la televizor impreuna cu copilul - ori de cate ori este posibil, parintele ar trebui sa se uite la programele tv impreuna cu cei mici si sa discute pe marginea a ceea ce vizioneaza.

- Inregistrarea unor emisiuni si urmarirea lor mai tarziu - acest lucru va permite umplerea timpului irosit uneori, in fata ecranului din cauza reclamelor tv prelungite. Un alt avantaj este ca atunci cand se doreste sa se poarte o conversatie pe marginea a ceea ce se vizioneaza (valori familiale, violenta, abuz de droguri, etc.) emisiunea poate fi intrerupta temporar.

- Alegerea jocurilor video care incurajeaza activitatea fizica - acest lucru nu este important doar pentru mentinerea sanatatii ci si pentru a transforma jocurile intr-o experienta de familie.

Va fi dificil sa se limiteze timpul petrecut de copil in fata televizorului sau calculatorului, mai ales in cazul in care copilul are deja un televizor in dormitor sau isi ia cina in fata acestuia. Cu toate acestea, merita efortul. Prin crearea unor noi obiceiuri si schimbarea rutinei, ar putea fi diminuat nu doar timpul irosit in fata ecranului ci si efectele sale.