Intarzierea menstruatiei

Generalitati

Intarzierea menstruatiei poate determina ingrijorare si neliniste. Durata unui ciclu menstrual este, in medie, de 28 de zile. La unele femei totusi, aceasta variaza intre 23-30 de zile. Chiar si in aceste cazuri pot exista intarzieri ale menstruatiei, care de cele mai multe ori pot fi atribuite unei sarcini. Totusi, acesta nu este singurul motiv care ar putea sta la baza intarzierii ciclului menstrual.

Cauze

Printre factorii care ar putea provoca aparitia menstruatiei, mai tarziu ca de obicei, se numara
- sarcina
- alaptarea
- stresul
- anumite medicamente
- problemele de greutate
- dezechilibru hormonal
- menopauza
- diverse boli si afectiuni.

Sarcina. In cazul unei femei adulte, activa sexual, sarcina poate fi cel mai probabil raspuns in cazul unei menstruatii intarziate. Cel mai sigur raspuns in aceasta directie il poate oferi medicul ginecolog sau testele de sarcina.

Alaptarea. In timpul alaptarii menstruatia va fi suprimata o perioada de timp.

Stresul. Ciclul menstrual poate fi amanat din cauza stresului, atat fizic cat si emotional. Este important sa se identifice si sa se inlature cauza stresului. Daca nivelul de stres din organism este diminuat, ciclul menstrual va redeveni normal.

Anumite medicamente. Femeile care urmeaza tratament medicamentos pot experimenta intarzieri ale menstruatiei. Printre acesta s-ar putea numara antidepresivele, medicamentele pentru tratarea afectiunilor glandei tiroide, etc. De asemenea, femeile care utilizeaza orice forma de pilule anticonceptionale pot avea intarzieri le menstruatiei.

Probleme de greutate. Obezitatea sau malnutritia pot afecta aparitia ciclului menstrual. Castigarea sau pierderea rapida in greutate, ar putea sa amane menstruatia. De asemenea, femeile care sufera de tulburari de alimentatie (bulimie sau anorexie) sunt predispuse la intarzieri ale ciclului menstrual.

Dezechilibru hormonal. Modificarea nivelului de estrogen sau progesteron va prelungi perioada de declansare a menstruatiei. Dezechilibrul hormonal poate sa apara datorita unei schimbari a regimului alimentar sau din cauza stresului. Sindromul de ovar polichistic este un exemplu de tulburare hormonala, care ar putea provoca intarzieri ale ciclului menstrual.

Menopauza. Menopauza apare in mod normal in jurul varstei de 45-55 de ani. Cu toate acestea, la unele femei se poate instala si mai repede. In astfel de cazuri, menstruatia intarzie, iar mai tarziu se va opri in totalitate.

Boli si afectiuni. Bolile cum ar fi tulburarile hormonale (afectiuni ale tiroidiei), tumorile hipofizare sau chiar si unele boli cronice vor duce la intarzierea menstruatiei. Dupa ce afectiunea este tratata, de cele mai multe ori ciclul menstrual reapare in mod regulat.