Deficitul de calciu, un dezechilibru cu efecte severe

Generalitati

Hipocalcemia nu este o afectiune per-se, ci, mai curand, se poate numi un dezechilibru electrolitic, care constituie cauza unor afectiuni precum tetania si spasmofilia.
Hipocalcemia este, in general, evidentiata prin analizele de sange, dar exista si alte metode de depistare. De obicei, analizele apar modificate in hipocalcemia cronica, dar nu neaparat si in cea tranzitorie, in cazul acesteia din urma modificarile aparand pe fondul unor patologii severe: infectii grave, arsuri, insuficienta renala acuta, transfuzii masive de sange conservat cu citrat.

Spre exemplu, un atac de panica se poate insoti de o hipocalcemie tranzitorie cauzata de hiperventilatie si modificari ale metabolismului bazal, secretie masiva de noradrenalina si cortizol etc. Totusi, la analize (doar in cazul in care sangele nu este recoltat in timpul crizei) calciul poate avea un nivel normal.

Hipocalcemia cronica este cauzata de insuficienta renala cronica, hipoparatiroidismul ereditar sau dobandit, deficitul de vitamina D sau de magneziu. Alte cauze de hipocalcemie pot fi anumite tipuri de medicamente (protamina, glucagon, heparin) sau afectiuni precum pancreatita acuta.

Simptome specifice

Simptomele hipocalcemiei raportate la cauza afectiunii pot fi incadrate astfel:

Hipoparatiroidismul ereditar se poate asocia cu insuficienta suprarenalelor, ovarelor si paratiroidelor, in prezenta candidozelor recurente cutaneo-mucoase, alopeciei (chelie), vitiligoului, anemiei.
Hipoparatiroidismul tranzitor se poate observa dupa explorarea chirurgicala a hiperparatiroidismului.

Semnele si simptomele cele mai frecvente ale hipomagneziemiei sunt:
- afectarea memoriei,
- insomnie,
- tremur,
- slabiciune,
- amorteala,
- oboseala,
- anxietate,
- modificari de personalitate,
- tahicardie,
- hiperactivitate,
- dureri musculare,
- depresie,
- delirium tremens.

Manifestari clinice

Manifestarile clinice ale hipocalcemiei se traduc prin spasmofilie sau tetanie. Apar simptome precum spasme musculare, grimase faciale, iar in cazuri extreme, chiar spasm laringian si convulsii. Poate aparea si stopul respirator. La unii pacienti cu hipocalcemie de lunga durata apare hipertensiunea intracraniana cu edem papilar, tulburari mentale precum depresia, psihoza, iritabilitatea sau pot aparea extrasistole sau alte tipuri de aritmii cardiace.

Consultati medicul!

Bolnavul in criza de spasmofilie prezinta manifestari asemanatoare cu alte afectiuni si greu de diferentiat de acestea la o prima vedere: criza de angina pectorala, criza de astm bronsic sau o criza anxioasa (atacul de panica). Aceste manifestari cedeaza la administrarea intravenoasa de calciu. Tocmai pentru ca exista asemanari atat de mari intre criza de tetanie si celelalte tipuri de crize descrise mai sus, nu este indicata administrarea de calciu fara avizul unui medic si dupa cateva analize preliminare, deoarece administrarea de calciu in crizele cardiace, spre exemplu, poate avea rezultate dezastruoase. Este recomandata, deci, o analiza a sangelui inainte de instituirea tratamentului.

Semnele care se folosesc in detectarea unei tetanii ascunse sunt:
- Semnul Chvostek - consta in percutia usoara a nervului facial, care se soldeaza cu fasciculatii la acest nivel (contractii usoare);
- Semnul Trousseau - spasm muscular al mainii declansat prin compresiunea regiunii superioare a bratului.

Atentie!
Nu este recomandata administrarea de calciu pe perioade indelungate “dupa ureche”, nici chiar persoanelor clinic sanatoase. Aceasta, deoarece hipercalcemia poate avea si ea consecinte nefaste, precum anorexie, varsaturi, deshidratare, calculi renali, nefrocalcinoza, hipertensiune arteriala etc.

Metode de tratament

- Ca si tratament, in cazul hipoclacemiei se administreaza calcitriol (forma activa a vitaminei D3), calciu oral in hipoparatiroidism si magneziu in hipomagneziemie.
- Ca si remediu naturist foarte eficace este urmatoarea schema de tratament: se pune un ou intreg cu coaja, spalat in prealabil, intr-un pahar in care se toarna zeama de la o lamaie sau doua, in functie de marimea lamaii. Se lasa acolo, iar in a doua si a treia zi se repeta operatiunea. In cea de-a patra zi se bea sucul de lamaie din primul pahar si se continua cu prepararea celui de-al patrulea pahar. Tratamentul trebuie sa dureze sapte zile, band sucul din cele sapte pahare preparate in acest fel.
- Pentru pacientii cu distonii neurovegetative, asociate cu hipocalcemie se recomanda si un consult psihologic, pentru a invata cum sa depaseasca cat mai usor crizele asociate afectiunii.

Autor: Dr. Radu Leon George, Medic specialist medicina de familie,
Fiziokinetoterapeut specialist
Sursa: Revista Farmacia Ta