Apa cu continut redus in deuterium intre mit si realitate

Generalitati

Apa, substanta pe care o intalnim peste tot in jurul nostru si cu care suntem atat de obisnuiti incat o consideram un lucru fara o valoare deosebita, apa pe care o putem risipi dupa bunul nostru plac, este in realitate o substanta miraculousa, cu proprietati exceptionale, fara de care viata nu ar fi posibila.

Apa - Leaganul vietii

Toti savantii accepta ca viata a luat fiinta in Oceanul Primordial, adica in apa. In viata intrauterina si in copilarie apa reprezinta 70% din greutatea corpului. La adulti, coeficientul de apa din organism scade la 60%, iar pe masura ce imbatranim ne "uscam" atat la figurat, cat si la propriu. Fenomenul vietii lungi si sanatoase este influentat de calitatea apei, adica de proprietatile apei.

Distributia apei in organism

Deosebit de importanta pentru realizarea functiilor apei in organism este distributia sa spatiala, adica pozitia apei in raport cu structurile celular- membranare ale organismului.

Se deosebesc:
- "apa bond" (apa legata) care este fixata prin diferite mecanisme si modalitati de/si la structurile din interiorul celulei;
- "stratul clathrate" (apa pericelulara) apa din imediata vecinatate a membraneler celulare, cu o grosime extrem de mica;
- "apa bulk" (apa vrac), cea din exteriorul mai indepartat al membranelor celulare, aflata dincolo de stratul clathrate.

Fiecare dintre aceste trei tipuri spatiale distincte de apa din organism are roluri fiziologice speciale si extrem de importante:
- stratul clathrate favorizeaza producerea reactiilor biochimice generatoare de viata in conditii normale de presiune si de temperatura - se pare ca secretul vietii consta in proprietatile speciale ale apei din stratul clathrate;
- apa legata (bond) protejeaza viata
- apa vrac (bulk) preia toate impuritatile si toxinele.

Imbatranirea si apa

Imbatranirea organismului uman ca si aparitia multor boli, unele tipuri de scleroze, cancerul, astmul etc., sunt legate de imbatranirea apei din interiorul organismului. Imbatranirea apei din organism duce la degradarea structurii sale (cea mai stabila asociatie in apa lichida este tetramerul H8O4, in care 4 molecule de apa sunt legate la un loc.

Aceasta stare permite convertirea unei structuri in cealalta, favorizand reactiile biochimice din organism si controlul lor foarte usor, astfel incat reatiile biochimice caracteristice vietii (care in laborator se pot produce doar in conditii particulare de presiune si de temperatura), se pot produce in corpul viu la conditiile normale de temperatura si presiune ale mediului inconjurator, permitand existenta vietii.

Atunci cand in molecula de apa atomul de hidrogen (H) este inlocuit prin izotopul sau greu, Deuterium (D), particularitatile functionale ale apei se schimba, manifestand actiuni biologice inhibitorii. Cu cat o apa este mai pura (cu continut mai redus de Deuterium), cu atat functiile biologice ale sale sunt mai benefice asupra vietii.

Efectele metabolice benefice ale apei "usoare" sunt numeroase:
- scade nevoia de insulina la diabeticii insulinodependenti;
- scade glicemia la diabeticii insulino- independenti;
- reduce colesterolul si lipidele sanguine;
- genereaza imbunatatirea metabolismelor, a starii generale, a somnului, a digestiei;
- are efecte imunomodulatoare;
- controleaza proliferarile celulare benigne si maligne;
- are efecte antipsoriazice;
- amelioreaza statusul cosmetologic cutanat;
- manifesta un excelent efect antimbatranire (dovedit atat la flori, cat si la soareci)

Competitia pentru producerea apei fara deuteriu - apa usoara

Initial, apa cu continut scazut de deuterium a fost descoperita studiind obiceiurile populatiilor longevive din Iacutia si Abhazia, despartite in spatiu de peste 5.000 km, dar unite de un obicei comun: consumul apei rezultate din topirea ghetarilor.

In studiile asupra apei de ghetar, cu un continut redus in deuteriu. De aici a inceput o competitie fantastica de cercetare, pentru obtinerea in laborator si pe scara industriala a apei "usoare", iar castigatori au fost cercetatorii romani de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice din Ramnicu-Valcea, a caror reusita exceptionala le-a adus recunoastere internationala si 5 medalii de aur si 3 de argint la saloanele de inventica de la Bruxelles, Geneva si Londra, Budapesta.

Am avut sansa deosebita de a vedea calitatile benefice extraordinare ale apei cu continut redus in deuteriu intr-un numar mare de suferinte dermatologice precum dermatita atopica, vitiligo-ul, psoriazisul si acneea. De aceea, apa echilibrata in deuteriu a devenit un principiu activ al cosmetologiei medicale, o noua stiinta bazata pe elaborarea de catre medici dermatologi a produselor cosmetice de mare eficienta.

Rezultatul acestor observatii s-a concretizat prin crearea si prin punerea la dispozitia consumatorilor a unei game de produse dermatocosmetice medicale unice in lume si potrivita tuturor nevoilor pielii: gama DEUTERIA LUX (disponibila exclusiv in farmaciile Help Net), care are la baza apa usoara, combinata cu complexe de principii active naturale, totul in lumina experientei de peste 30 de ani de dermatolog.

Acest lucru confirma inca o data ca fenomenul vietii lungi si sanatoase si al pielii tinere, viguroase, cat mai putin ridate si stralucitoare, energice si delicat matasoase in acelasi timp, este profund dependent de acesta substanta miraculoasa, apa.

General Maior, Prof. Dr. Nedelcu Ioan,
Membru al Academiei Americane de Dermatologie