Sindromul ochiului uscat si iritatia ochiului

Generalitati

Sindromul ochiului uscat apare atunci cand lacrimile nu sunt in masura sa ofere umiditatea adecvata ochilor. Lacrimile pot fi insuficiente din mai multe motive. De exemplu, sindromul poate sa apara nu doar daca sunt produse insuficiente lacrimi ci si lacrimi de slaba calitate. Ochii uscati pot da o senzatie de disconfort si pot fi insotiti de senzatia de intepatura sau arsura.

Sindromul ochiului uscat poate sa apara pentru cateva ore in situatii cum ar fi intr-o incapere cu aer conditionat, in urma privirii prelungite la computer etc. Tratamentul poate ameliora senzatia de disconfort, dar implica schimbarea modului de viata si aplicarea zilnica de picaturi in ochi. Pentru cazurile mai grave, chirurgia poate fi o optiune.

Simptome

Manifestarile sindromului de ochi uscat sunt:
- senzatia de intepatura, arsura sau mancarime la nivelul ochiului
- depuneri de mucus in interiorul sau in jurul ochilor
- iritatia ochiului la fum sau vant
- oboseala ochilor dupa perioade scurte de lectura
- sensibilitate la lumina
- dificultati in purtarea lentilelor de contact
- incetosarea vederii care se agraveaza la sfarsitul zilei sau dupa focalizarea prelungita o perioada indelungata.

Alte iritatii minore pot fi cauzate de solicitarea ochilor pe perioada noptii, de vant, praf, fum, aer conditionat, aer poluat, substante chimice, lampi solare, stralucirea zapezii, nisip, privitul la calculator sau dormitul cu lentile de contact. In toate aceste cazuri ochii pot deveni rosii, inflamati, aposi si iritati.

Cauze

Uscarea ochilor este cauzata de lipsa lacrimilor. Lacrimile sunt un amestec complex de apa, uleiuri grase, proteine si electroliti. Acest amestec ajuta ca suprafata ochilor sa se mentina neteda si limpede si ajuta la protejarea ochilor de infectii. In cazul unora dintre oameni, ochiul uscat ar putea fi determinat de un dezechilibru din compozitia lacrimilor. La altii, ochiul nu produce suficiente lacrimi pentru a mentine ochii la un grad confortabil de lubrefiere.

Alti factori declansatori ai sindromului ochiului uscat includ problemele de la nivelul pleoapelor, administrarea unor medicamente, dar si alte cauze (factorii de mediu, de exemplu).

1. Calitatea scazuta a lacrimilor

Filmul lacrimal contine trei straturi de baza: apa, ulei si mucus. Dezechilibrul oricarora dintre aceste straturi poate cauza simptome de ochi uscat.

- Ulei - Stratul exterior al filmului lacrimal este produs de glande mici de pe marginea ploapelor (glandele meibomian) si contine uleiuri grase numite lipide. Acestea ajuta la omogenizarea lacrimii pe ochi si la evaporarea lenta a stratului apos de mijloc. Daca glandele uleioase nu produc suficiente lipide, stratul apoi se evapora rapid, cauzand uscarea ochilor. Sindromul ochilui uscat este intalnit frevent la persoanele cale caror glande meibomiene sunt infundate. Disfunctia acestor glande este frecvent intalnita la persoanele care sufera de inflamatia marginii pleoapelor (blefarita), acnee rozacee sau alte boli de piele.

- Apa - Stratul de mijloc al filmului lacrimal este compus in cea mai mare pare din apa si putina sare. Acesta are rolul de a curata ochii, de a spala particulele straine sau iritantiile. Daca ochiul produce cantitati insuficiente de apa, straturile din ulei si mucus pot provoca aparitia unor secretii cleioase.

- Mucus - Stratul interior de mucus ajuta lacrima sa se distribuie uniform pe suprafata ochilor. Daca nu exista suficient mucus pentru acoperirea ochilor, pe suprafata frontala a ochiului (cornee) se pot forma pete uscate.

2. Scaderea productiei lacrimale

Uscarea ochilor poate sa apara atunci cand ochii nu produc suficiente lacrimi. Termenul medical pentru aceasta afectiune este keratoconjunctivita sicca. Afectiunea poate sa apara in oricare din urmatoarele situatii:
- varsta de peste 50 de ani - productia lacrimala tinde sa se diminueze pe masura inaintarii in varsta. Uscarea ochilor este frecventa la persoanale cu varsta de peste 50 de ani.
- menopauza - lipsa lacrimilor este mai freventa in randul femeilor intrate la menopauza. Acest lucru se poate datora in parte modificarilor hormonale.
- prezenta unei conditii meicale care reduce productia lacrimala - uscarea ochilor este asociata cu anumite conditii medicale, cum ar fi: diabetul zaharat, artrita reumatoida, sindromul Sjogren, lupus, sclerodermia, modificari tiroidiene si deficit de vitamine.
- interventii chirurgicale la nivelul ochiului - interventiile chirurgicale care corecteaza refractia oculara, cum ar fi interventia cu laser asistata in situs keratomileusis (LASIK) pot provoca temporar productia scazuta lacrimilor si ochi uscat.
- deteriorarea glandelor lacrimale - inflamatia sau radiatiile pot impiedica productia lacrimilor.
- probleme ale pleoapelor - prin clipire se intinde o pelicula subtire, lacrimala, continuu pe suprafata ochilor. Daca exista vreo problema a pleoapei care face dificila clipirea, lacrimile nu pot fi repartizate in mod adecvat pe ochi sau acestea se evapora prea repede, cauzand uscarea ochilor. Problemele pleoaplelor poat include rasfangerea pleoapei in exterior (ectropion) sau in interior (entropion).
- medicamente care produc uscarea ochilor - printre acestea se enumerea: anumite tipuri de medicamente utilizate pentru tratamentul hpertensiunii arteriale (agentii care actioneaza central si diureticele), antihistaminice si decongestionante, pilulele contraceptive, unele antidepresive, antialgice (ibuprofen si naproxen), unele medicamente utilizate pentru tratamentul acneei.
- alte cauze pot include: vantul, altitudinea ridicata, aerul uscat, sarcni care necesita concentrare (lucrul la calculator, sofatul sau lecturarea).

Complicatii

La majoritatea oamenilor nu apar complicatii ale sindromului ochiului uscat. Complicatiile care pot sa apara, includ:
- infectii oculare frecvente - in mod normal lacrimile protejeaza suprafata ochiului de infectie. Daca nu sunt prezente suficiente lacrimi, riscul de infectii oculare este crescut.
- cicatrici pe suprafata ochiului - daca uscaciunea severa a ochiului nu este tratata, poate interveni inflamatia ochilor, cicatrici pe suprafata corneei si probleme de vedere.

Cand se va solicita ajutorul medicului

In cazul in care ochiul sau ochii sunt durerosi, sensibili la lumina, daca apar halouri in jurul punctelor luminoase sau vederea este afectata se va consulta medicul. De asemenea, vizita la specialist se recomanda in oricare din urmatoarele situatii:
- chiar daca este afectat doar un singur ochi
- daca pe pupila apar forme ciudat modelate sau ochii sunt tulburi
- daca sunt prezente diferite secretii la nivelul ochiului, cum ar fi puroiul
- daca apar simptome cum ar fi dureri de cap, varsaturi sau eruptii cutanate
- daca ochii nu raspund la tratament sau simptomele nu se amelioreaza in doua zile
- daca sindromul ochiului uscat a mai fost manifestat si anterior si se repeta
- daca apar simptome cum ar fi dureri de cap, varsaturi sau eruptii cutanate
- daca este prezent un herpes, raceala sau zona zoster
- daca au fost utilizate diverse medicamente pentru tratarea unor afectiuni medicale
- daca persoana care sufera de sindromul ochilului uscat este copil sau persoana in varsta
- in cazul in care persoana afectata de sindromul ochiului uscat, alapteaza trebuie sa consulte medicul intrucat in aceste cazuri nu sunt permise anumite medicamente care trateaza afectiunea
- daca sunt prezente alergii la anumite medicamente
- daca persoana afectata poarta lentile de contact.

Tratamente si medicamente

Pentru cei mai multi dintre oameni care sufera ocazional de simptome usoare ale ochiului uscat, tratamentul implica utilizarea de picaturi care pot fi achizitionate fara prescriptie medicala si alte mijloace de tratament care pot fi utilizate la domiciliu. Daca simptomele sunt prea persistente si se agraveaza, optiunile de tratament depind de cauzele care au declansat ochiul uscat. Unele boli care provoaca uscarea ochilor pot fi ameliorate sau gestionate. Alte optiuni de tratametn pot imbunatati calitatea lacrimilor sau pot incetini evaporarea rapida a acestora.

Tratarea cauzei principale a ochiului uscat

Medicul va incerca sa stabileasca principala cauza a ochiului uscat. De exemplu daca un medicament a provocat aparitia sindromului, poate fi recomandat un alt medicament care nu are acest efect secundar. In cazul in care pacientul sufera de o conditie manifestata la nivelul pleoapei, cum ar fi o anomalie anatomica sau o afectiune care face dificila inchiderea completa a ochilor atunci cand clipeste, poate fi necesara interventia unui chirurg oftalmolog specializat in chirurgia plastica a pleoapelor.

Daca semnele si simptomele sugereaza o conditie autoimuna, cum ar fi artrita reumatoida sau sindromul Sjorgren, medicul ar putea recomanda consultul la un medic reumatolog pentru evaluare.

Tratament medicamentos

Medicamentele care ar putea fi prescrise pentru tratarea ochiului uscat includ:
- antibiotice pentru diminuarea inflamatiei pleoapelor - Daca inflamatia localizata de-a lungul marginii pleoapelor impiedica glandele uleioase sa secrete lipide in compozita lacrimilor, medicul ar ptuea recomanda antibiotice pentru reducerea inflamatiei. Antibioticele pot fi administrate sub forma unor picaturi de ochi, unguent sau pastile.
- picaturi eliberate pe baza de prescriptie medicala pentru a mentine sub control inflamatia corneei - in acest caz inflamatia poate fi controlata cu picaturi eliberate pe baza de prescriptie medicala care contin ciclosporina - medicament imunosupresor - sau corticosteroizi.
- combinarea picaturilor eliberate pe baza de prescriptie medicala care actioneaza ca lacrimi artificiale - persoanele care au simptome moderate pana la severe de ochi uscat si nu pot utiliza lacrimile artificiale, o optiune ar fi sa introduca in ochi o insertie speciala o data pe zi.
- hidroxipropiceluloza - este o insertie care se introduce intre pleoapa inferioara si globul ocular. Se dizolva incet, eliberand o substanta care este folosita in compozitia picaturilor lubrefiante pentru ochi.
- blocarea canalelor lacrimale pentru a se evita pierderea lacrimilor - medicul poate recomanda acest tratament pentru ca lacrimile sa nu curga prea repede din ochi. Acest lucru poate fi realizat prin blocarea partiala sau completa a canalelor lacrimale din care lacrimile se scurg, in mod normal. Canalele lacrimale pot fi obturate prin:
- aplicarea unor mici dopuri de silicon - in acest caz se vor adauga lacrimi artificiale in ochi. Aceste dopuri de silicon pot fi indepartate cu usurinta.
- o alta procedura este utilizarea temperaturii inalte (a caldurii) sau cauterizarea termica pentru inchiderea canalelor lacrimale - medicul va aplica loca un anestezic si va aplica apoi un instrument cald, care va micsora tesuturile prin care se scurg lacrimile, obturand canalul lacrimal.
- acoperirea ochilor cu lentile de contact speciale - cei care sufera de sindrom al ochiului uscat sever pot opta pentru lentile de contact speciale care contribuie la protejarea suprafetei ochiului, pastrand umiditatea aproape de ochi, in scopul evitarii aparitei simptomelor de ochi uscat. Aceste lentile bandaj sau scuturi corneene vor fi recomandate doar de catre medic.

Alte optiuni de tratamtent

- Se vor elimina sau evita cauzele ochiului uscat sau iritat prin mentinerea hidratarii acestora cu spalaturi cu solutie salina in cazul in apare senzatia de corp strain (nisip) in ochi
- Se vor proteja ochii de vant si soare prin purtarea de ochelari de soare
- Nu se vor purta lentile de contact in cazul in care o persoana are ochi uscat sau iritat sau sufera de o infectie oculara cum ar fi conjunctivita
- Nu se vor adauga picaturi de ochi atunci cand se poarta lentile de contact
- Se vor arunca recipientele picaturilor de ochi la maxim o luna dupa deschidere (se va nota data deschiderii recipientului pe acestea)
- Picaturile de ochi nu se vor administra la un interval mai scurt de 10 minute
- Unele picaturi de ochi pot provoca disconfort temporar, dar totusi se va semnala acest inconvenient medicului

Sfaturi pentru aplicarea picaturilor pentru ochi

- Se vor spala intotdeauna mainile
- Se va trage in jos pleoapa inferioara a ochiului cu degetul aratator, se va inclina capul pe spate si se va privi in sus
- Se va tine flaconul intre degetul mare si degetul aratator si se va strange usor pentru a eliberat numarul recomandat de picaturi
- Nu se va atinge picuratorul de ochi
- Nu se va clipi deoarece acest lucru duce la eliminarea picaturilor din ochi
- Se vor inchide usor ochii si de va apasa in coltul dinspre nas pentru a opri scurgerea picaturilor prin canalul lacrimal
- Daca apar probleme in administrarea picaturilor, acestea se vor lasa sa se scurga prin cortul interior al ochiului apoi se va inclina capul intr-o parte pentru a permite lichidului sa acopere suprafata ochiului
- Se va astepta 10 minute inainte de adaugarea altor picaturi, unguent etc.

Recomandari pentru aplicarea unguentului

- Tubul cu unguent se va tine intre degetul mare si aratator, iar restul mainii se va tine la baza nasului
- Se va aplica o cantitate mica de unguent in punga partii inferioare a ochiuluiNu se va atinge varful tubului de ochi.