Avortul medicamentos sau intreruperea sarcinii cu medicatie

Generalitati

Avortul medicamentos este procedura prin care se folosesc diverse medicamente pentru a se intrerupe o sarcina confirmata si se poate realiza intr-o unitate medicala cat si la domiciliu. Avortul medicamentos nu necesita anestezie sau interventie chirurgicala, dar poate fi realizat doar in faza de inceput a sarcinii.

Hotararea de a face un avort medicamentos este una majora care poate avea consecinte emotionale si psihice. Orice gravida care ia in calcul un avort medical trebuie sa se asigure ca a inteles ceea ce presupune procedura, reactiile adverse implicate precum si posibilele riscuri si complicatii.

Decizia de a face avort

Motivele pentru care o femeie va decide sa avorteze pot fi extrem de personale. Este posibil sa experimenteze sentimente amestecate atunci cand va afla ca este insarcinata, sa aiba probleme financiare, sa nu fie capabila sa ofere unui copil educatia de care aceasta are nevoie, din cauza unor probleme de sanatate mintala sau a altor inconveniente.

Pentru multe dintre aceste circumstante exista alternative, iar una dintre ele ar fi adoptia. In plus, in urma avortului medicamemntos pot sa apara probleme medicale grave, ce pot sa rezulte in complicatii medicale grave pentru mama sau copil in cazul in care avortul medicamentos nu este finalizat. Unele dintre femei prefera avortul medicamentos, in defavoarea altor tipuri de avort din cauza ca acesta poate fi realizat la domiciliu, in intimitate si cu anumit grad de control.

Riscuri

Potentialele riscuri ale avortului medicamentos includ:
- avort incomplet ce poate sa fie urmat de avortul chirurgical
- infectie
- sangerare masiva
- afectarea uterului

Daca totusi se decide sa se continue sarcina dupa ce se vor lua medicamentele utilizate pentru avortul medicamentos, exista riscul ca fatul sa dezvolte malformatii congenitale. Nu s-a demonstrat ca avortul medicamentos ar putea afecta viitoarele sarcini, cu exceptia faptului in care apar complicatii.

Avortul medicamentos nu poate fi o optiune pentru intreruperea unei sarcini daca:
- sarcina este prea avansata - de obicei se poate face intre sapte si noua saptamani de la ultima menstruatie
- gravida are un risc crescut de rupturi uterine sau are montat un sterilet
- gravida sufera de alte afectiuni precum hipertensiune arteriala, diabet, boli cardiovasculare sau anumite boli ale vaselor de sange, afectiuni grave ale ficatului, rinichilor, boli pulmonare sau cele care prespun convulsii necontrolate.
- gravida urmeaza tratament cu anticoagulante sau steroizi
- gravida nu poate consulta medicul dupa avortul medicamentos sau nu are acces la asistenta de urgenta
- gravida manifesta alergii la medicamentele utilizate in avort
- gravida fumeaza mult.

Cand se doreste intreruperea sarcinii dar nu poate fi suportat un avort medicamentos ar trebui sa ia in considerare avortul chirurgical.

Pregatirea pentru avort

Dupa ce s-a luat decizia unui avort medicamentos, medicul specialist va evalua starea de sanatate a gravidei si va solicita detalii legate de istoricul sau medical, va confirma sarcina in urma unui examen fizic, va face o ecografie pentru a stabili varsta sarcinii si pentru a stabili ca sarcina nu este una extrauterina sau molara, va face teste de sange si urina si ii va explica in ce consta procedura.

Ce presupune avortul medicamentos

Acest tip de avort nu implica vreo interventie chirurgicala sau anestezie. Procedura se poate face fie in cabinetul medicului specialist sau intr-o clinica. Uneori, avortul medical se poate face si la domiciliu dar trebuie consultat doctorul de mai multe ori pentru a se evalua eficacitatea tratamentului si a se identifica posibilele complicatii care pot sa apara ulterior.

Cum se desfasoara procedura

Avortul medicamentos se poate face folosind urmatoarele medicamente:
1. Mifepriston si misoprostol pe cale orala.

Acesta este cel mai frecvent tip de avort medicamentos, probabil din cauza usurintei administrarii orale a medicamentelor, mai degraba decat utilizarea medicamentelor pe cale vaginala. Medicamentele se vor lua la aproximativ 7 saptamani de la prima zi a ultimei menstruatii.Mifepristonul (RU-486) blocheaza actiunea progesteronului, contribuind la subtierea mucoasei uterului si la prevenirea implantarii si cresterii embrionului. Misoprostolul, care contine prostaglandine, determina contractii uterine pentru ca embrionul sa fie expulzat pe cale vaginala. Femeile care aleg acest tip de avort trebuie sa consulte medicul pentru ca acesta sa confirme ca avortul a fost realizat complet.

2. Mifepriston pe cale orala si misoprostol pe cale vaginala.

Intreruperea sarcinii se va face folosindu-se aceleasi medicamente ca in cazul metodei precendente dar in doze diferite. De asemenea, in loc de a se lua oral pastila de misoprostol, medicamentul este introdus in vagin. Aceste medicamente trebui utilizate in termen de maxim noua saptamani de la prima zi a ultimei menstruatii. Metoda poate fi aplicata si la domiciliu. Este mai rapida, eficienta mai putin costisitoare si are mai putine efecte secundare decat alte tipuri de avort medical.

3. Metrotrext injectabil si misoprostol pe cale vaginala.

Acest tip de avort medicamentos se va institui in termen de sapte saptamani din prima zi a ultimei menstruatii. Metrotrexatul va fi injectat de care medic iar misoprostolul va fi introdus vaginal, mai tarziu, la domiciliu. La o saptamana dupa admimistrarea substantelor medicamentoase se va face o ecografie pentru a se confirma daca avortul este complet. In cazul in care sarcina continua sa se dezvolte, se va administra o a doua doza de misoprostol. Este posibil sa dureze chiar si o luna pana cand se va finaliza avortul.

4. Misoprostol pe cale vaginala.

Aceasta metoda poate fi utilizata la diferite varste gestationale, este mai putin eficienta decat alte tipuri de avort medicamentos si poate provoca mai multe efecte adverse semnificative.

Medicamentele utilizate intr-un avort medicamentos pot cauza sangerari vaginale si crampe abdominale, dar si:
- greata
- varsaturi
- febra
- frisoane
- diaree.

Pentru ameliorarea si gestionarea acestor simptome neplacute medicul va recomanda analgezice si chiar antibiotice, pentru scaderea sanselor aparitiei unei infectii. Este posibil ca in primele zile, femeia care suporta un avort sa nu isi poata relua activitatile zilnice si va avea nevoie de repaus la pat.

Semnele care pot indica faptul ca este necesara ingrijirea medicala dupa un avort includ:
- sangerari abundente - mai mult de doua absorbante pe parcursul unei ore
- dureri abdominale severe sau dureri de spate
- febra mai mare de 38 C sau care dureaza mai mult de 24 de ore
- scurgeri vaginale urat mirositoare.

Gravidele care fac un avort medicamentos in cadrul unei clinici, vor beneficia de un examen pelvin inainte de a li se administra dozele ulterioare de misoprostol pentru a se vedea daca fatul a fost expluzat. Se va monitoriza frecventa si intensitatea contractiilor uterine.

Disconfortul poate dura o ora sau doua, dar sangerarea ar putea dura pana la doua saptamani. Daca avortul medicamentos va avea loc la domiciliu accesul la cabinetul medical sau cel putin contactul telefonic cu medicul trebuie sa fie facil. De asemenea, pacienta trebuie sa stie sa indentifice semnele unor posibile complicatii.

Ce se va intampla dupa avortul medicamentos

Daca sangerarea nu incepe in 48 de ore de la tratament, este posibil ca avortul sa fie incomplet sau pacienta sa fie, inca, gravida. In aceste cazuri, poate fi necesar un avort chirurgical. Dupa un avort medical, pacienta trebuie sa consulte medicul pentru ca acesta sa o asigure a vindecarea se desfasoara in mod corespunzator.

Medicul va evalua marimea uterului, tipul si cantitatea sangerarii si orice fel de infectie, o va intreba daca mai sunt prezente manifestarile din timpul sarcinii, daca a vazut sau stie cand a fost expulzat sacul gestational etc. In cazul in care doctorl suspecteaza ca avortul a fost incomplet sau ca sarcina ar putea fi in curs de desfasurare, este posibil sa fie necesara o ecografie si sa se urmeze tratament specific.

Menstruatia normala incepe de obicei, la patru-sase saptamani dupa avort. Totusi, o femeie poate ramane insarcinata chiar si la scurt timp dupa avort, chiar inainte de a incepe menstruatia. Pentru a se reduce riscul de infectie, nu se trebuie sa aiba loc contactul sexual vaginal si sa se foloseasca tampoane interne timp de doua saptamani, dupa avortul medical.

Dupa avort, o femeie ar putea experimenta diverse emotii, cum ar fi: usurare, sentimentul pierderii, tristete, furie. Aceste sentimente sunt normale. Se va lua in calcul discutia despre aceste sentimente, cu un psihoterapeut.Pilulele pentru avort sunt medicamente care contribuie la intreruperea unei sarcini. Printre acestea se enumera si mifepristonul care actioneaza prin blocarea progesteronului. Fara progesteron, mucoasa uterina se subtiaza si se descompune, iar sarcina nu poate continua. Administrarea acestei pilule va fi urmata de un alt medicament numit misopristol care determna contractii uterine, crampe si sangerari similare ca cele ale unui avort spontan.

In cadrul unui avort medicamentos, in prima faza se va administra mifepriston, in spital, femeii insarcinate. Daca aceasta prezinta Rh negativ i se va face o injectie cu imunoglobuline anti-D. Este putin probabil ca avortul sa se declanseze dupa prima pilula, dar ocazional se poate intampla si acest lucru. Pot interveni si alte simptome, cum ar fi greata si varsaturile.

Daca pacienta varsa mai devreme de o ora si jumatate dupa ce a luat pastila, trebuie sa informeze medicul, intrucat comprimatul posibil sa nu fi fost absorbit. In a doua faza, se va reveni la clinica dupa 6 ore si la maxim 3 zile dupa administrarea mifepristonului pentru ca pacientei sa i se introduca pe cale vaginala comprimate de misopristol. De asemenea, i se vor prescrie antibiotice pentru a se evita posibilele infectii.

Pilulele avortive sunt destul de eficiente, dar este important sa fie consultat medicul dupa ce acestea au fost utilizate pentru ca acestea sa confirme ca s-a obtinut rezultatul scontat. Misoprostolul poste provoca malformatii congenitale grave, in cazul in care sarcina continua sa se dezvolte. Daca aceste medicamente nu au functionat, se va face un avort chirurgical pentru a se intrerupe sarcina.

Pentru majoritatea femeilor, avortul medicamentos este un avort timpuriu care implica diverse efecte secundare. Este normal sa fie prezente sangerari si crampe, dar si alte manifestari neplacute:
- ameteala
- senzatie de greata sau voma
- diaree insotita de dureri de cap
- bufeuri temporare
- transpiratii.
Pacienta se poate simti mai confortabil, psihic, daca este insotita de o persoana cunoscuta.

Atentionare

Se va solicita serviciul medical de urgenta sau se va merge urgent la spital in cazul in care apar manifestarile urmatoare:
- sangerari abundente care necesita mai mult de doua absorbante intr-o ora, care dureaza mai mult de doua ore
- dureri sau disconfort abdominal care nu se amelioreaza in urma administrarii medicamentelor, odihnei, aplicarii de caldura in zona abdominala
- febra mai mare de 38 C
- semne ca sarcina inca se dezvolta
- nu apare nici o sangerare intr-un interval de 24 de ore de la utilizarea misoprostolului.

Femeia care sufera un avort medicamentos ar trebui sa se simta din ce in ce mai bine cu fiecare zi care trece dupa avort. Senzatiile de rau, disconfort abdomnial, diaree, greata, varsaturi sau slabiciune care dureaza mai mult de 24 de ore ar putea fi semnul unor complicatii grave. Alaptarea in timpul avortului medicamentosDaca femeia alapteaza atunci cand alege sa faca un avort cu ajutorul medicamentelor, trebuie sa stie ca mifepristonul va patrunde in laptele matern. Studiile realizate pana in prezent nu au demonstrat ca acesta poate cauza probleme copilului alaptat (diareea ar putea fi prezenta, totusi), dar pentru precautie alaptarea poate fi intrerupta timp de doua zile (sau cel putin sase ore) dupa ce a fost utilizata pilula avortiva. In orice caz, pacienta ar trebui sa anunte medicul ca alapteaza, pentru ca acesta sa aleaga cel mai bun plan de actiune.

Controlul durerii

Dupa un avort medicamentos cele mai multe dintre femei vor avea crampe puternice, similare cu durerile menstruale. Exista mai multe modalitati de a reduce durerea:
- purtarea de haine confortabile care nu vor presa zona abdominala
- odihna si relaxare
- se va aplica in zona abdominala inferioara o sticla cu apa incalzita
- se vor folosi medicamente pentru ameliorarea durerii (ibuprofen, paracetamol etc.).Alte riscuri si complicatiiIn cazul avortului medicamentos pot sa apara diverse riscuri semnificative, inevitabile. Majoritatea sunt usor de tratat si rareori au efecte negative pentru sanatate, pe termen lung. Printre acestea se enumera:
- esecul procedurii
- greata, varsaturi, diaree, dureri de cap, ameteala, febra, frisoane
- dificultati in eliminarea produsului de conceptie - in cazul in care sarcina a fost intrerupta dar o parte din tesutul sarcinii nu poate fi expulzat din uter
- infectie
- sangerari imprevizibile, neregulate sau prelungite dupa avort
- dureri in timpul procedurii

Oricare din urmatoarele situatii necesita vizita la spital si interventia chirurgicala, intrucat in caz contrar pot avea consecinte grave, pe termen lung, asupra sanatatii:
- traume psihice
- continuarea sarcinii
- hemoragii
- sarcina ectopica nediagnosticata.

In anumite cazuri, pot fi necesare si alte proceduri suplimentare, alaturi de avortul medicamentos: transfuzie de sange, laparoscopie sau laparotomie, histerectomie (indepartarea pe cale chirurgicala a uterului).