Boli frecvente ale copiilor la inceputul scolii

Generalitati

Inceperea scolii presupune reintegrarea copiilor in colectivitate. Clasele supraaglomerate, contactul cu multe persoane si explorarea diverselor spatii din institutie ii predispun pe acestia la viroze respiratorii sezoniere, boli ale copilariei, paduchi sau probleme digestive.

Viroze respiratorii

Temperaturile din ce in ce mai reci atrag o multime de virusuri pregatite sa atace sanatatea copiilor. Cele mai frecvente sunt raceala si gripa, dar infectiile respiratorii pot degenera si in alte complicatii daca sunt tratate necorespunzator.

Cel mai bun mod de protejare a copiilor il reprezinta imunizarea. Exista metode naturale de imunizare (suplimente alimentare, alimente, sport) sau vaccinuri. Vaccinul antigripal sezonier trebuie facut de toti copiii care incep scoala.

Paduchi

Paduchii inca mai sunt o problema medicala de actualitate in unele zone si scoli din tara. Factorii de risc ii reprezinta scolile suprapopulate si igiena precara de acasa.

Atunci cand copiii au paduchi, ei trebuie izolati si supusi tratamentelor ambulatorii de indepartare a lor si a oualor pe care le depun.

Toti membrii familiei trebuie verificati de paduchi, pentru ca acestia se raspandesc cu repeziciune.

Boli ale copilariei

Fiind vorba de boli cu grad mare de contagiozitate si cu o cale de transmitere simpla, pe cale aeriana, bolile copilariei - varicela, oreion, pojar, rubeola, scarlatina - pot fi contractate cu usurinta in colectivitati mari.

Pentru unele dintre ele exista vaccinuri cu care pot fi imunizati copiii, in timp ce pentru altele este nevoie de luarea unor masuri terapeutice usoare la domiciliu in vederea ameliorarii simptomelor, atunci cand boala se manifesta.

Probleme digestive

Deranjul la stomac sau indigestia este cea mai frecventa problema digestiva la copii. Ea apare in urma bagarii mainilor nespalate in gura si introducerii parazitiilor, bacteriilor si a altor agenti patogeni in organism. Invatarea regulilor de igiena la copii este esentiala!