Protejarea articulatiilor in cazul artritei reumatoide

Generalitati

Articulatiile unei persoane sunt concepute sa reziste o viata intreaga. Oricine doreste sa-si pastreze articulatiile intr-o forma buna, trebuie sa le ingrijeasca, sa duca o viata sanatoasa, sa le utilizeze in mod corect si sa le fereasca de neplacerile cauzate de artrita reumatoida.

Protejarea articulatiilor in cazul artritei reumatoide

Pierderea in greutate

In cazul poliartritei reumatoide prezenta la nivelul soldurilor, genunchilor sau picioarelor, excesul de greutate inseamna presiune in plus asupra articulatiilor dureroase. Surplusul de kilograme poate fi un impediment pentru ca afectiunea sa intre in remisie.

Activitatea fizica

Exercitiile fizice regulate pot ajuta la mentinerea functiei articulatiilor, diminueaza rigiditatea acestora si amelioreaza oboseala, reduc durerile articulatiilor prin intarirea muschilor care le sustin si pot sa scada riscul aparitiei diabetului si bolilor cardiovasculare care insotesc uneori artrita reumatoida. Totusi se va urma un program de exercitii fizice personalizat, recomandat de medic sau un fizioterapeut.

Evitarea fumatului

Fumatul creste riscul aparitiei artritei reumatoide. Daca o persoana sufera deja de aceasta boala, fumatul incetineste procesul vindecarii. Fumatorii care au fost diagnosticati cu artrita reumatoida raspund mai greu la tratamentele uzuale, decat cei care nu fumeaza.

Utilizarea de dispozitive ajutatoare pentru reducerea presiunii asupra articulatiilor

Utilizarea de dispozitive ajutatoare poate reduce presiunea asupra articulatiilor afectate, protejandu-le de eventuale prejudicii. In cazul poliartritei reumatoide care a afectat soldul sau genunchiul este recomandata sprijinirea intr-un baston pe partea opusa. Procedura va diminua cu 20-30% greutatea care apasa asupra articulatilor afectate si va imbunatati stabilitatea.

Folositi articulatiile mari si puternice ale corpului

Pentru a evita deteriorarea articulatilor, incercati sa nu fortati o singura articulatie. Folositi articulatile mari si puternice ale corpului, decat pe cele fragile si mici. Pentru a face acest lucru puteti folosi urmatoarele sfaturi:
- purtati geanta pe umar decat pe brat, in mod special daca aceasta este grea;
- tineti pungile in brate aproape de corp,decat sa le tineti in ambele maini la distanta de corp;
- folositi ambele maini sau o parte a corpului pentru a deschide usile grele;
- tineti obiectele cu doua maini in loc de una.

Protejati-va articulatiile printr-o postura corecta

Postura corecta protejeaza articulatiile umerilor, soldurilor si genunchilor. Pentru a avea postura buna atunci cand va ridicati de la sol, tineti spatele drept, picioarele usor departate si aplecati-va genunchii si soldurile, nu va aplecati din talie. Cand stati asezati, tineti picioarele pe podea si indoiti soldurile si genunchii la 90 de grade, spatele drept si pieptul ridicat.

Mancati sanatos pentru articulatii sanatoase

Desi nu exista nici un regim alimentar specific pentru ameliorarea artritei reumatoide sau pentru pastrarea articulatiilor puternice, anumite substante nutritive, le pot proteja.
- Acizii grasi omega-3 DHA si EPA - care se gasesc in compozitia suplimentelor de ulei de peste pot reduce inflamatia asociata cu artrita reumatoida. Sursele bogate in acizii grasi omega-3 sunt pestii grasi: somon, hering, ton si sardine.
- Calciu si vitamina D - in multe cazuri de artrita reumatoida exista un deficit de calciu si vitamina D, ambele esentiale pentru oase puternice. Majoritatea adultilor au nevoie de 1000-1200 mg de calciu pe zi si 600-800 UI de vitamina D pe zi.