Rolul euritmiei in dezvoltarea copiilor

Generalitati

Euritmia atrage o multime de beneficii in dezvoltarea copiilor, acestia avand de beneficiat atat din punct de vedere fizic, cat si emotional, cognitiv sau social. Aceasta este o arta care se defineste prin redarea sunetelor si a vorbirii prin miscari si gesturi.

Rolul euritmiei in dezvoltarea copiilor

Expertii in euritmie sunt de parare ca putem comunica la fel de bine prin gesturi la fel cum o facem prin cuvinte. Aceasta arta ii invata pe copii cum sa transpuna povesti, poezii si muzica in anumite miscari.

In prima faza, euritmia pedagogica avea intentia de a-i ajuta pe copii sa se dezvolte din punct de vedere fizic. S-a descoperit ulterior ca procesul transpunerii sunetelor in miscari armonioaseĀ  stimuleaza gandirea, imaginatia si creativitatea.

Pentru ca se face in grup, aceasta ajuta copiii sa isi dezvolte si capacitatea de a avea rabdare, de a colabora cu ceilalti si de a fi atenti la detalii. In plus, ii ajuta sa isi faca mai usor prieteni si sa-si dezvolte aptitudini sociale importante.

Nu numai dezvoltarea celor mici are de beneficiat, ci si educatia lor. Euritmia contribuie, printre altele, si la imbogatirea vocabularului si a culturii generale. Temele sunt precise si au rolul de a-i invata pe copii cat mai multe lucruri.

Exercitiile de euritmie pedagocica

In timpul acestor exercitii copiii sunt stimulati sa transpuna diverse povesti sau sunete in miscari, fara a folosi limbajul sau alte metode de exprimare. La inceput, miscarile sunt destul de simpliste si intortocheate, lipsite de sens. Repetarea lor constanta si intelegerea treptata a lor ajuta copiii sa transforme aceste miscari intr-o adevarata arta. Ele devin din ce in ce mai complexe, armonioase si mai usor de inteles. Miscarea bratelor si picioarelor in exercitiile euritmice vine ca reactie la anumite ritmuri si tonalitati.

Actul artistic nu este unul lipsit de inteles. Miscarile sunt regizate si aranjate in asa fel incat sa surprinda corect mesajul pe care vor sa il transmita. De exemplu, daca se alege ca tema "dansul pasarelelor" folosindu-se ca reper "Anotimpurile" lui Vivaldi, capacitatea de intelegere si transpunere a mesajului corect depinde si de scena in care e pus exercitiul, recuzita sau costumatii.

Exista o latura terapeutica a euritmiei. Se pare ca are efecte benefice in recuperarea ADHD-ului la copii, a intarzierilor in dezvoltare, dar si a deficientelor de invatare. Efectul terapeutic s-a constatat si in tratarea anumitor boli somatice.