Urechile: ingrijirea si prevenirea afectiunilor frecvente

Generalitati

Urechile sunt adesea partile anatomice frecvent neglijate, daca nu produc disconfort iar auzul nu prezinta tulburari.

Cu toate acestea, modul de ingrijire este esential pentru prevenirea afectiunilor urechilor, de la dopurile de ceara pana la infectii cu grad mare de periculozitate.

Urechile: ingrijirea si prevenirea afectiunilor frecvente

Curatarea eficienta pentru ceara din urechi

Betisoarele de urechi pot fi utilizate pentru a indeparta impuritatile de pe suprafata lobului, insa odata introduse in conductul auditiv, ele vor impinge un eventual dop si mai mult in directia timpanului.

Apa calduta lasata sa curga peste urechi si aplecarea capului intr-o parte in timpul dusului este cea mai eficienta si sigura metoda de curatare.

Urechea detine cele mai mici oase ale corpului

Cele trei oase ale urechii medii –ciocanul, nicovala si scarita- sunt cele care transmit energia produsa de vibratiile din aer, de la timpan la urechea interna.

Tehnica lumanarilor de ceara este ineficienta si periculoasa

Tehnica prin care dopurile din urechi sunt inlaturate folosind lumanari de ceara pentru o actiune de absorbtie (efectul cosului de fum) este o practica ineficienta, chiar periculoasa, cauzand arsuri, ocluzii ale conductului auditiv, perforatii la nivelul timpanului si infectii.

Zburatul cu avionul, interzis pe timp de raceala

Presiunea pe care urechile o resimt in timpul zborului cu avionul poate fi extrem de periculoasa in cazul in care organele auditive sunt pline de lichid format din pricina unei raceli in zona capului.

In timp ce urechea va incerca sa ajusteze presiunea, lichidul congestionat se va imprastia exact ca intr-o implozie, conducand la spargerea timpanului.

Durerea urechii poate indica disfunctia altor organe

Durerea de ureche poate semnala afectiuni care nu au neaparat legatura cu organul auzului, indicand boli in orice parte a trupului, de la gat pana la abdomen. Responsabil pentru acest lucru este nervul vag, care porneste de la creier si traverseaza urechea, nasul si esofagul pana ajunge la stomac.