Vitaminele care sporesc fertilitatea

Generalitati

Fertilitatea este sustinuta de foarte multi factori, precum greutatea, stilul de viata sanatos sau nutritia echilibrata. Pe langa toate acestea, suplimentele alimentare care contin anumite vitamine cu o buna reputatie in domeniul medical joaca un rol important in imbunatatirea capacitatii de conceptie.

Vitaminele care sporesc fertilitatea

Multivitaminele

In cadrul unui studiu efectuat pe un esantion de 18.000 de femei dornice sa conceapa, cercetatorii au depistat o corelatie intre consumul de multivitamine si diminuarea problemelor in cadrul procesului de ovulatie.

Acidul folic

Medicii sunt de parere ca toate femeile pregatite pentru a aduce pe lume un copil ar trebui sa consume aproximativ 400 de micrograme de acid folic zilnic, intrucat acest complex de vitamine B ajuta organismul sa produca celulele rosii ale sangelui.

Atat zincul cat si acidul folic sunt factori importanti pentru sinteza ADN-ului si a ARN-ului in prima saptamana in care embrionul isi formeaza tubul neural.

Zincul

Aceasta vitamina este recomandata atat femeilor cat si barbatilor care isi doresc un copil, contribuind la stimularea ovulatiei in cazul organismului feminin si imbunatatind totodata calitatea spermei si productia de testosteron in trupul barbatilor.

Specialistii recomanda administrarea de 8 mg de zinc in fiecare zi pentru femei si de 11 mg pentru barbati, sau consumul de stridii, seminte, fructe de mare, fasole si produse lactate.

Coenzima Q10

Coenzima Q10 s-a dovedit a fi un bun stimulent al fertilitatii in urma unor experimente efectuate pe cobai. Prezenta substantei in organism asigura functionalitatea celulelor. Dozele pentru adulti sunt de 30-200 mg zilnic.

Fierul

18 mg de fier administrate in fiecare zi stimuleaza productia de hemoglobina, componenta care transporta oxigenul in sange. Carentele de fier din organism priveaza tesuturile si organele de oxigenul necesar pentru a functiona normal.