Intarcarea bebelusului, ce trebuie sa faci si ce nu?

Generalitati

Intarcarea este o perioada plina de schimbari si confuzii pentru bebelus. Trecerea de la alaptare exclusiva la introducerea alimentelor solide si la renuntarea la biberon sunt evenimente din viata micutului care nu ii surad deloc. Iata ce trebuie sa faci si ce nu pentru a face trecerea mai usoara pentru cel mic!

Lucruri pe care trebuie sa le faci

Diversificarea alimentatiei presupune introducerea alimentelor solide si renuntarea treptata si definitiva la biberon. Iata ce este important sa faci in timpul acestui proces pentru a face tranzitia mai usoara pentru bebelus:

- schimba-i treptat programul de masa - inlocuieste unele mese in care alaptai cu cele pe baza de alimente;
- prezinta mancarea intr-o forma cat mai amuzanta si atractiva pentru el;
- variaza alimentele pe care i le dai;
- introdu pe rand alimentele cu risc crescut de alergii;
- invata copilul si cu preparate pe care le mancati voi in mod obisnuit.

Lucruri pe care NU este bine sa le faci

In aceeasi masura in care exista o multime de lucruri pe care este bine sa le faci in timpul intarcatului, sunt si foarte multe lucruri pe care ar trebuie sa le eviti. Ele iti ingreuneaza efortul de a-l intarca sau ii fac rau bebelusului. Iata cateva dintre ele:

- nu il intarca brusc; incetarea alaptatului trebuie sa fie un proces treptat;
- nu il forta sa manance daca nu mai vrea (in masura in care creste si se dezvolta normal pentru varsta lui);
- nu-i interzice sa isi suga degetelul sau sa isi tina jucaria de confort mereu langa el (acestea il ajuta sa faca fata mai usor schimbarilor si devin intr-un fel aliatul tau);
- nu ii da sa manance in scaunele sau in pozitiile in care obisnuiai sa il alaptezi; isi va aminti de san sau de biberon si va dori sa suga iar (este timpul ca micutul tau sa fie pus la masa cu intreaga familie).