Remedii surprinzatoare pentru diverse probleme de sanatate

Generalitati

Dulapiorul cu medicamente al oricarei persoane ar trebui sa includa diverse remedii, care pot fi utilizate in mai multe scopuri, pentru rezolvarea problemelor de sanatate care pot sa apara pe neasteptate (sangerari nazale, intepaturi de insecte sau chiar matreata).

Iata 10 produse cu ajutorul carora pot fi ameliorate diverse afectiuni, mult mai convenabil si mai ieftin decat cu ajutorul medicamentelor ce pot fi achizitionate de la farmacie.

Remedii

1. Antiacid

Indicat pentru: arsuri gastrice
Tipul efervescent al acestora, care contine bicarbonat de sodiu, contribuie la neutralizarea acidului care provoaca simptomele dureroase de arsuri stomacale.

Poate fi folosit si in cazul calmarii muscaturilor de insecte.
Unele formule de antiacid contin aspirina cu efect antestezic care ajuta la ameliorarea neplacerilor provocate de intepaturile de insecte.

Se poate face o pasta dintr-o pastila de atiacid zdrobit, un praf de faina de ovaz, putina apa, iar compozitia rezultata se va aplica direct pe piele. Rezultatele sunt imediate si aceasta formula poate fi folosita oricand pentru tratamentul mancarimilor de acest gen, in lipsa unguentelor speciale.

2. Apa de gura

Indicata pentru: improspatarea respiratiei.
Ambele tipuri de apa de gura cu alcool sau fara au proprietati antimicrobiene, care reduc numarul de bacterii din cavitatea bucala.

Poate fi folosita si pentru: prevenirea piciorului de atlet.
Apa de gura cu alcool poate fi utilizata pentru mentinerea igienii picioarelor si unghiilor. Pentru prevenirea piciorului de atlet se va inmuia un tampon de vata in lichid, se vor tampona picioarele si zona dintre degetele picioarelor dupa fiecare dus. Alcoolul din compozitia apei de gura preintampina aparitia infectiilor fungice.

3. Bicarbonatul de sodiu

Indicat pentru: albirea dintilor
Multi stomatolgi recomanda bicarbonat de sodiu pentru indepartarea petelor superficiale de pe smaltul dentar, iar dintii vor fi mai albi. Acesta previne respiratia urat mirositoare si elimina placa acumulata in zona dintre gingii si dinti.

Poate fi folosit si pentru: calmearea pielii iritate.
Folosit local, bicarbonatul de sodiu amelioreaza arsurile solare si diminueaza mancarimea si disconfortul cauzat de diverse iritatii si afectiuni ale pielii.

Bicarbonatul de sodiu este un compus usor alcalin, care ajuta la neutralizarea echilibrului pH-ului pielii unei persoane. Pentru a obtine aceste rezultate, se vor dizolva cateva linguri de bicarbonat in apa pentru baie, in care se va sta aproximativ 30 de minute.

4. Spray nazal

Indicat pentru: diminuarea congestiilor nazale
Prin decongestionare are loc contractarea vaselor de sange si calmarea membranelor mucoase nazale inflamate, iar procesul respiratiei va fi usurat.

Poate fi folosit pentru: oprirea sangerarilor nazale.
Cele mai multe dintre sangerarile nazale pot fi oprite prin presarea narii timp de 10-20 minute, dar daca aceata persista, spray-ul nazal poate face minuni.

Tratamentul sangerarilor nazale se face cu succes cu oximetazolinana, decongestionant intalnit si in sprayurile nazale decongestionante. Pentru oprirea sangerarii se recomanda inclinarea capului inainte de aplicarea acestora si curatarea nasului de cheaguri.

Apoi se va inspira pe nas adanc cand se va pulveriza oximetazolina in nara afectata si se va tine nara inchisa, prin presiune asupra partii de jos a acesteia, timp de 10 minute. In cazul in care, nici una dintre aceste masuri nu functioneaza se va consulta medicul pentru continuarea tratamentului.

5. Hamamelis

Indicata pentru: tratarea acneei
Acest extract din plante ajuta la combaterea acneei prin uscarea excesului de sebum de pe piele. Deoarece contine alcool, hamamelis poate ajuta la eliminarea bacteriilor care cauzeaza infectii si pot duce la aparitia comedoamelor sau a cosurilor.

Poate fi folsita si pentru: tratamentul hemoroizilor
Hamamelis este un astrigent natural care actioneaza prin contractarea pielii si a vaselor de sange de jur imprejur, pana cand acestea ajung la dimensiunea normala, fiind unul dintre ingredientele principale ale medicamentelor tip OTC. Utilizat separat, hamamelis usuca tesutul delicat, de aceea, ar fi indicat sa se aplice dupa utilizare o crema pentru hidratarea zonei.

6. Aloe vera

Indicata pentru: calmarea arsurilor
Aplicarea locala de gel cu aloe vera poate accelera vindecarea arsurilor de gradul I si II.

Poate fi folosita si pentru: tratarea aftelor.
Aloe vera contine vitamine si aminoacizi care ajuta la repararea tesuturilor deteriorate. Multi dintre compusii din aloe vera actioneaza pentru reducerea sau prevenirea inflamatiei si mentinerea sub control a durerii.

7. Arborele de ceai

Indicat pentru: tratarea infectiilor cutanate.
Arborele de ceai este cunoscut pentru proprietatile sale antibacteriene si antifungice, fiind aplicat local pentru tratarea acneei si piciorului de atlet.

Poate fi folosit si pentru: indepartarea matretii.
Persoanele care au folosit un sampon care contine arbore de ceai au reusit sa reduca cu pana la 51% aparitia matretii si au diminuat semnificativ senzatia de mancarime si seboreea de la nivelul scalpului. Pentru a se obtine un efect similar se va adauga 1-2 lingurite de ulei de arbore de ceai in samponul utilizat pentru spalarea parului.

8. Iaurtul

Indicat pentru: sanatatea digestiei.
Iaurtul contine bacterii probiotice care ajuta la pastrarea normala a digestiei.

Poate fi folosit si pentru: prevenirea bolilor gingivale.
Adultii care consuma aproximativ 55 grame de iaurt pe zi au riscuri mai mici sa manifeste boli paradontale, intrucat acidul lactic din compozitia iaurtului ajuta la protejarea gingiilor de bacterii daunatoare care cauzeaza aceasta afectiune cronica.

9. Ulei de masline extravirgin

Indicat pentru: scaderea colesterolului.
Prin inlocuirea untului sau a grasimilor animale cu ulei de masline, colesterolul poate fi tinut sub control.

Poate fi folosit si pentru: imbunatatirea vederii.
Cercetatorii au demonstrat ca acizii grasi Omega-3 din uleiul de masline ajuta la prevenirea degenerescentei maculare.

10. Ciocolata cu un continut ridicat de cacao

Indicata pentru: sanatatea inimii.
Cateva tablete de ciocolata neagra mancate in decursul unei saptamani reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.

Poate fi folosita si pentru: protejarea pielii de arsurile solare.
Ciocolata neagra protejeaza pielea de efectele nocive ale radiatiilor ultraviolete gratie flavonoidelor, antioxidanti care previn ridurile si reduc riscul declansarii cancerului de piele cauzat de expunerea la lumina soarelui.