Cat de des ar trebui sa urineze o persoana?

Generalitati

Majoritatea adultilor urineaza de patru-sapte ori pe zi. In cazul unor afectiuni pot vizita toaleta chiar si de 10, 20 sau chiar 30 de ori pe zi, iar acest lucru poate sa impiedice in mod serios desfasurarea activitatilor normale zilnice.

Indiferent ca o persoana se afla intr-o intalnire de afaceri, la film sau in masina cu familia sa, se va gandi mereu, la o noua vizita la toaleta.

Doua dintre afectiunile vezicii urinare care cauzeaza urinarea frecventa sunt cistita interstitiala si vezica urinara hiperactiva. Din fericire, ambele conditii sunt tratabile. In primul rand, trebuie sa se consulte medicul si sa se urmeze tratamentul adecvat.

Cand este necesar sa se consulte medicul?

Iata cateva indicii care pot ajuta la stabilirea faptului daca o persoana urineaza mai des decat in mod normal.

O persoana merge la toaleta de prea multe ori, in mod fecvent, daca:

- urineaza de opt sau mai multe ori pe parcursul unei zile sau

- se trezeste de doua sau mai multe ori sa urineze pe parcursul noptii.

Problema poate fi neplacuta, iar disconfortul poate fi atat fizic cat si psihic. Daca apare in timpul zilei, va interfera cu sarcinile de zi cu zi, iar pe parcursul noptii va perturba somnul.

Cei dragi vor fi afectati de oprirea masinii, intreruperea activitatilor sau ridicarile repetate pe timp de noapte pentru a merge la toaleta.

Daca vizitele la baie ajung sa domine ritmul vietii, trebui sa se consulte medicul.

Care este cauza acestor probleme?

Urinarea frecventa poate fi declansata de conditii diferite. Exemplele includ atat o prostata marita, diabet zaharat, sarcina, infectii ale tractului urinar, anxietate sau consumul anumitor medicamente (cum ar fi diuretice). In unele cazuri, urinarea frecventa se poate transforma intr-un obicei.

Doua alte cauze comune si anume cistita interstitiala si vezica urinara hiperactiva sunt usor de confundat. Ambele sunt afectiuni ale vezicii urinare care pot fi caracterizate de urinarea frecventa atat pe parcursul zilei cat si noaptea.

In plus, ambele pot provoca, subit, senzatia imperioasa si uneori necontrolabila de a urina.

Urmatoarele indicii pot fi de ajutor in diferentierea celor doua conditii:

- cistita interstitiala provoaca dureri in zona si in jurul vezicii, dar vezica urinara hiperactiva nu. In primul caz, durerea se agraveaza in cazul in care vezica urinara este plina si se estompeaza atunci cand vezica urinara este golita.

Pentru ameliorarea temporara a durerii, cei cu cistita interstitiala netratata severa pot urina pana la 60 de ori pe zi.

- vezica urinara hiperactiva cauzeaza adesea scurgeri de urina, iar cistita intestitiala, de obicei, nu. Persoanele care au o vezica urinara hiperactiva pot simti dorinta brusca, puternica de a urina si este posibil sa le fie dificil sa ajunga la toaleta in timp util.

Unele persoane, in efortul de a preintampina aceste accidente jenante, vor merge frecvent la toaleta.

Pentru a diagnostica motivul urinarii frecvente, medicul specialist (in functie de caz, urolog sau ginecolog) va asocia toate simptomele care sunt prezente.

Acesta ar putea sa recomande mai multe tipuri de investigatii (unele dintre ele, specifice) pentru a confirma sau a infirma o anumita boala.

Pentru recomandarea tratamentului pentru urinarea frecventa, stabilirea corecta a unui diagnostic este primul pas. Terapia adecvata poate schimba in totalitate, in sens pozitiv, viata unei persoane.