Somnifere eliberate cu prescriptie medicala

Generalitati

Somniferele sau medicamentele care induc somnul pot fi necesare in cazul in care o persoana atinge un nivel ridicat de stres, cand calatoreste sau in alte situatii in care trebuie sa stea treaza perioade indelungate de timp. Daca o persoana sufera de insomnie cronica, cea mai buna abordare pentru eliminarea cauzei ar fi modificarea stilului de viata.

Atunci cand cineva are probleme in mod regulat cu somnul (sau sufera de insomnie), ar trebui sa consulte medicul. Exista diverse tipuri de tratamente, in functie de cauza care declanseaza insomnia. Deseori, este necesar sa se diagnosticheze si sa se trateze tulburarea care sta la baza insomniei, aceasta abordare fiind mult mai eficienta decat tratarea simptomelor insomniei.

De cele mai multe ori pentru tratamentul tulburarilor de somn persistente (mai ales in cazul insomniilor), modificarea stilului de viata si a comportamentului este cel mai buna solutie. Cu toate acestea, in cazul noptilor nedormite ocazional, retetele eliberate de medic, care contin somnifere pot fi de ajutor. Desi medicamentele care induc somnul nu trateaza cauza principala a problemelor acestuia, pot fi utile pentru odihna atat de necesara oricarei persoane.

In prezent, pastilele eliberate de medic pentru inducerea somnului nu determina aceeasi dependenta si reactii adverse ca si cele din generatiile anterioare. Totusi, riscurile raman, in mod special in cazul persoanelor care sufera de anumite boli, mai ales cele care afecteaza ficatul sau rinichii. Intotdeauna trebuie consultat medicul inainte de a se incerca un nou tratament pentru insomnie.

Tipuri de somnifere eliberate cu prescriptie medicala

Medicamentele de somn eliberate cu prescriptie medicale au rolul de a ajuta o persona sa doarma mai usor, mai mult sau ambele variante cumulate. Inainte de a prescrie un medicament care induce somnul, medicul va solicita pacientului raspuns la o serie de intrebari pentru a obtine o imagine clara a obiceiurilor dinainte de somn si poate considera necesara realizarea anumitor teste pentru a exclude orice conditie care ar putea sta la baza tulburarilor de somn.

Pentru a reduce riscul reactiilor adverse si a posibilitatii dependentei de somnifere, specialistul va prescrie intr-o prima faza, medicamentele pe o perioada de doua saptamani sau chiar mai putin. Daca tratamentul nu are efect, trebuie contactat medicul. Posibil va fi nevoie ca doza sa fie marita sau sa se schimbe medicamentul. Unele somnifere sunt disponibile ca medicamente generice, care sunt, de obicei, mai putin costisitoare, comparativ cu altele (ar trebui sa se intrebe medicul daca exista o versiune de medicament generic disponibila pentru somniferele prescrise).

Medicamente care ajuta o persoana sa adoarma

Printre substantele medicamentoase care sunt utilizate in principal pentru a induce somnul sunt:

Somnifere care induc somnul
Medicament: Nu este recomandat in cazul: Observatii:
Eszopiclone (Lunesta) Bolnavilor cu un istoric medical care include consumul in mod excesiv a alcoolului, au suferit de depresie, boli ale plamanilor ori afectiuni metabolice. Poate fi utilizat o perioada mai lunga de timp decat zolopidem sau zaleplon.

Mesele bogate in grasimi pot incetini absorbtia medicamentului si ii vor diminua actiunea (iar acesta va fi mai putin eficient).

Se va intrerupe tratamentul daca apar simptome de sevraj ca: anxietate, vise anormale, crampe musculare si stomacale, varsaturi, greata, transpiratie si tremuraturi.

Ramelteon (Rozerem) Femeilor insarcinate sau in cazul celor care alapteaza.

Persoanelor care au un istoric medical ce include boli renale sau respiratorii, apnee de somn sau depresie.

Poate interactiona cu alcoolul.

Mesele bogate in grasimi pot incetini absorbtia medicamentului.

Este un medicament similar cu melatonina (forma sintetica de melatonina). Nu ofera dependenta.

Triazolam (Halcion) Femeilor insarcinate sau in cazul celor care allapteaza.

Persoanelor care au un istoric medical ce include abuzul de medicamente, depresie sau boli respiratorii.

Poate interactiona cu sucul de grapefruit, alcool, dar si alte medicamente.

Poate oferi dependenta. De aceea, trebuie prescris doar de catre un medic specialist.

Administrarea medicamentului se va opri gradual, nu brusc.

Zaleplon (Sonata) Celor care sufera de boli hepatice.

Femeilor insarcinate.

Persoanelor care au un istoric medical ce include depresii, boli renale sau hepatice sau afectiuni respiratorii.

Poate oferi dependenta.

Pentru ca medicamentul are actiune rapida, se vor urmari intocmai recomandarile medicului (va fi administrat in prima parte a noptii).

Zolpidem (Ambien, Edluar) Persoanelor care au un istoric medical ce include depresii, boli renale sau hepatice sau afectiuni respiratorii. Efectele sale se vor diminua daca tratamentul depaseste doua saptamani.

Medicamente care ajuta o persoana sa doarma

Exista o serie de medicamente care pot fi utile pentru un somn prelungit si odihnitor, in cazul celor care sufera de insomnii:

Medicamente care contribuie la obtinerea unui somn odihnitor
Medicament: Nu este recomandat in cazul: Observatii:
Estazolam Femeilor insarcinate, celor care alapteaza sau varstnicilor. Poate interactiona cu diverse medicamente.

Poate oferi dependenta. De aceea, trebuie prescris doar de catre un medic specialist.

Eszopiclone Bolnavilor cu un istoric medical care include consumul in mod excesiv a alcoolului, au suferit de depresie, boli ale plamanilor ori afectiuni metabolice. Poate fi utilizat o perioada mai lunga de timp decat zolopidem sau zaleplon.

Mesele bogate in grasimi pot incetini absorbtia medicamentului si ii vor diminua actiunea (iar acesta va fi mai putin eficient).

Se va intrerupe tratamentul daca apar simptome de sevraj ca: anxietate, vise anormale, crampe musculare si stomacale, varsaturi, greata, transpiratie si tremuraturi.

Temazepam (Restoril) Persoanelor care au un istoric medical care include depresii severe. Poate interactiona cu alcoolul, dar si cu alte medicamente.

Poate oferi dependenta. De aceea, trebuie prescris doar de catre un medic specialist.

Zolpidem (Ambien CR) Persoanelor care au un istoric medical care include depresii, boli hepatice, boli renale sau afectiuni respiratorii. Aceasta formula cu eliberare prelungita poate fi folosita pentru o perioada mai lunga de timp zolpidem sau zaleplon.

Efecte secundare

Efectele secundare ale somniferelor eliberate pe baza de prescriptie medicala ar putea fi:
- ameteli;
- edem facial;
- dureri de cap;
- tulburari gastrointestinale (balonare, dureri abdominale, constipatie, greata);
- somnolenta prelungita;
- reactii alergice severe;
- comportamente specifice de somn (somnambulism);
Medicamentele care ajuta o persoana sa doarma, nu pot fi utilizate de catre femeile insarcinate, care alapteaza sau de catre varstnici.

Antidepresive cu efect sedativ

In anumite cazuri, tratamentul pentru depresie poate ameliora insomnia atunci cand sunt utilizate doze mici. Totusi, aceste medicamente nu vor fi folosite in mod special pentru tratarea insomniei. Se va cere sfatul medicului. Atunci cand insomnia este o manifestare secundara a depresiei sau anxietatii, antidepresivele pot fi utilizate pentru tratarea ambelor conditii.

Medicamente care pot fi ameliora insomniile in cazul persoanelor depresive
Medicament: Nu este recomandat in cazul: Observatii:
Amitriptilina Persoanelor care se afla in convalescenta dupa un atac de cord si urmeaza tratament cu inhibitori de monoaminooxidaza (MAOI).

Persoanelor care au un istoric medical care include convulsii, hipertiroidism, boli hepatice, diabet, glaucoma, tulburari urinare (retentie urinara), schizofrenie sau tulburari bipolare.

Poate interactiona cu diverse medicamente.
Doxepin (Sinequan, Zonalon) Persoanelor care folosesc inhibitori de monoaminooxzidaza (MAOI).
Persoanelor cu un istoric medical care include glaucomul, tulburarile urinare (retentie urinara) sau tulburari bipolare.
Poate interactiona cu diverse medicamente.
Trazodona Persoanelor care au un istoric medical ce include hipertensiunea arteriala. Interactioneaza cu warfarina si cu unele suplimente naturiste.

Efectele secundare ale antidepresivelor sedative

Efectele secundare asociate cu antidepresivele sedative includ:
- vedere incetosata;
- constipatie;
- ameteli;
- dureri de cap;
- somnolenta prelungita;
- crestere in greutate.

Aceste medicamente nu pot fi administrate in siguranta in cazul femeilor insarcinate sau celor care alapteaza sau celor care au un istoric medical care contine tulburari cardiovasculare. De asemenea, aceste substante medicamentoase pot declansa ganduri legate de suicid sau pot agrava depresia existanta in mod special la copii si adolescenti.

Somniferele

Daca alte incercari mai naturale prin care ar putea fi indus somnul, au esuat, somniferele pe baza de prescriptie medicala ar putea fi o optiune. Exista cateva reguli care trebuie urmate pentru a putea fi utilizate in conditii de siguranta:
- se va face o evaluare medicala. Inainte ca o persoana sa foloseasca somnifere, trebuie sa consulte medicul pentru a i se face un examen medical aprofundat. Adesea, specialistul ar putea descoperi cauze specifice ale insomniei si ar putea recomanda schimbarea obiceiurilor de somn sau terapie cognitiv-comportamentala. Un ritual de somn constant, exercitiile fizice regulate, evitarea consumului de cofeina inclusiv in timpul zilei si mentinerea sub control a stresului, ar putea fi de ajutor;
- pilula pentru somn va fi administrata intotdeauna doar cu putin timp de a merge la culcare. Somniferele ar putea face o persoana sa fie mai putin constienta de ceea ce face, crescand astfel riscul aparitiei situatiilor riscante;
- se va evita alcoolul. Niciodata nu se va amesteca alcoolul cu somniferele. Alcoolul potenteaza efectul sedativ al pastilelor de acest gen. Chiar si o cantitate mica de alcool, combinata cu somnifere este suficienta pentru ca o persoana sa se simta confuza, ametita, extenuata. De fapt, chiar si alcoolul poate provoca insomnia;
- se vor obtine informatii detaliate privind efectele adverse. Daca somnolenta sau ameteala apar in timpul zilei, se va discuta cu medicul despre modificarea schemei de tratament sau a dozelor substantelor medicamentoase.
Daca problemele de somn persista, se va consulta medicul.