OMS cere interzicerea testelor de sange comerciale pentru depistarea tuberculozei

Testele de sange menite sa depisteze bacili activi de tuberculozei sunt nerelevante si ar trebui interzise, este de parere Organizatia Mondiala a Sanatatii, in conditiile in care anual se fac peste doua milioane de asemenea teste, informeaza BBC News.

OMS sustine insa ca aceste teste nu sunt profesioniste si duc la diagnostice gresite si la tratarea incorecta a pacientilor. O evaluare a acestor teste de tuberculoza la care a procedat organizatia a aratat ca ele au indicat rezultate gresite in aproape 50% din cazuri.

Kit-urile pentru depistarea tuberculozei sunt vandute cu precadere in tarile in curs de dezvoltare, inclusiv in India si China. Majoritatea acestor 18 kit-uri aflate pe piata sunt produse in Europa si America de Nord. Totusi, ele nu sunt vandute in tarile producatoare, din cauza reglementarilor de aici, care cer dovezi extensive ale acuratetii lor, noteaza BBC.

Doctorul Mario Raviglone, directorul Departamentului pentru TBC din cadrul OMS, spune ca testele trebuie interzise, pentru ca sunt lipsite de acuratete, sunt imprecise si, in plus, pot pune viata pacientului in pericol.

Principiul la baza acestor teste este de a depista anticorpi in sange, produsi ca raspuns la introducerea microbului. Insa unele dintre aceste teste comercializate au ceea ce se cheama "sensibilitate redusa", ceea ce face ca in cazul multor pacienti sa fie negative, cand, de fapt, acesti pacienti au TBC.

Unul din doi pacienti este diagnosticat gresit, fie ca fals negativ, fie ca fals pozitiv, a declarat un alt doctor de la OMS, Karen Weyer. Un pacient fals negativ va continua sa raspandeasca boala, ceea ce ar putea duce la decese.

"Facem un apel foarte puternic catre guverne sa ia in considerare faptul ca tuberculoza este o amenintare, iar folosirea unor asemenea teste ineficiente este tot o amenintare", a declarat dr. Weyer.

Este pentru prima oara cand OMS face o recomandare explicit negativa impotriva unei practici larg raspandite in depistarea TBC.

Tuberculoza ucide 1,7 milioane de oameni in fiecare an si este prima cauza a decesului in randul persoanelor infectate cu HIV.